Index Vakbarát Hírportál

Marokkó nyerte a vb-rendezést, tehát Dél-Afrika kapta a tornát

2015. június 7., vasárnap 11:56

Újabb elképesztő részletek jöttek elő arról, hogyan is zajlott a munka a FIFA-ban: a titkos szavazás annyira titkos volt, hogy megmásíthatták az eredményét. Közben az is kiderült, hogy a FIFA-alelnök kölcsöneire ment el Dél-Afrika 10 millió dollárja Trinidad és Tobagóban.

Egyre vadabb a FIFA-t övező botrány, a napokban már a 2010-es dél-afrikai futball-világbajnokság odaítélésének körülményeiről lehetett hallani meredek dolgokat, vasárnap hajnalban pedig a Sunday Times angol lap robbantott. 

Az információik szerint a 2010-es világbajnokság helyszínéről döntő szavazást nem is Dél-Afrika, hanem Marokkó nyerte.

A 2010-es tornára három afrikai ország pályázott. Egyiptom elvérzett, szavazatot sem kapott. Az ország korábbi sportminisztere pénteken azt mondta, ez azért történt, mert nem voltak hajlandók vesztegetni. A végső szavazáson Dél-Afrika tizennégy, míg Marokkó tíz szavazatot kapott, de az angol lap újságíróinak a végrehajtó bizottság egyik tagja azt mondta, az eredmény hamis lehetett. Az újságírók az egyik vb-pályázat lobbistáinak adták ki magukat, és rejtett kamerás felvételeket rögzítettek. 

Ezek nagyon nagy titkok

Ez a bizottsági tag a botswanai Ismail Bhamjee, ő állítja, hogy a titkos szavazás után megbeszélték a kollégáikkal, hogy ki melyik pályázatot támogatta, és úgy jött ki, hogy Marokkó nyert két szavazattal. „Nyíltan megbeszéltük, ki hova szavazott, elvégre kollégák vagyunk” - mondta. 

Nem zárta ki, hogy valaki hazudhatott neki, de amikor újra átfutotta a listát, akkor meggyőződött, hogy a marokkói pályázatot támogatók voltak többségben, mivel ismerte a bizottsági tagok álláspontját. A szavazócédulákat zárt ajtók mögött összesítették, szerinte az is lehet, hogy a papírokat megsemmisítették. 

A botswanai arról is beszélt, Marokkó több döntéshozót is megvehetett, köztük Jack Warnert, aki végül mégis a dél-afrikai pályázatot támogatta. Valószínűleg azért, mert a dél-afrikaiak még több pénzt fizettek neki. Bhamjeee többször hangsúlyozza a felvételen, hogy ezek nagyon nagy titkok. 

Több döntéshozót két körben vesztegettek meg a vb-re pályázó országok, első körben a szavazatokért fizettek, aztán ha megnyerték a pályázatot, akkor még több pénzt adtak az érintetteknek, állította Bhamjee. 

A napokban a FIFA is elismerte, hogy a dél-afrikai futballszövetség kérésére tízmillió dollárt adtak a Warner által irányítot CONCACAF-szövetségnek. Dél-Afrika azért kérte a pénz folyósítását Warneréknek, hogy a karibi térségben élő afrikai diaszpórát támogassák ennyi pénzzel. Mindezt egy olyan program keretében, amiről korábban senki nem hallott. 

A lap két újságírójának hasonló rejtett kamerás felvételeken elmesélték egykori FIFA döntéshozók, több olyan kollégájukról is tudnak, akik a 2010-es helyszínválasztás előtt Marokkótól és Dél-Afrikától is fogadtak el pénzt.  A felvételeket az újság eljuttatta az amerikai hatóságokhoz. 

Mikor volt utoljára tiszta szavazás?

A napokban az amerikai Chuck Blazer, aki a FIFA végrehajtó bizottság tagja és a CONCACAF főtitkára volt, nyilatkozta, hogy már az 1998-as világbajnokság rendezési jogát is eladták – az FBI-nyomozás iratai szerint Marokkó 1 millió dollár kenőpénzért már akkor is azt remélte, hogy megrendezheti ezt a tornát. Blazer a FIFA ellen folyó FBI-vizsgálat egyik koronatanúja.

A 2002-es koreai-japán rendezésű vb-ért azért nem volt különösebben nagy verseny, mert az eredetileg két külön pályázattal indult ország összefogott, ellenük csak Mexikó volt a kihívó, de ők 1986-ban már rendeztek egy vb-t. 

Pénteken a német Zeit állította, hogy a 2006-os német világbajnokságért cserébe a német vállalatok és még az állam is különböző beruházásokat vállalt és engedményeket tett. 

A 2018-as és 2022-es világbajnokság ügyében a svájci hatóságok indítottak nemzetközi nyomozást, ebben az ügyben az angolok jelezték, hogy bizonyítékaik vannak: állítólag az ő nagybankjaikon keresztül utalták a vesztegetési pénzt. A 18-as orosz és a 22-es katari vb pályázata miatt korábban a FIFA is kénytelen volt belső vizsgálatot indítani, de a vizsgálat konklúzióival még az sem értett egyet, aki elkészítette, úgyhogy távozott a FIFA-tól. 

A 2010-es világbajnokság pedig a legújabb ügy, és egyre több jel utal arra, hogy a rendezésre pályázó marokkóiak és dél-afrikaiak is megpróbáltak szavazatokat venni. 

A napokban derült ki az is, hogy a FIFA ötmillió eurót fizetett az íreknek, hogy ne pereljenek, miután Henry kezezése után szerzett góllal estek ki a vb-pótselejtezőről. 

Sepp Blatter kedden jelentette be lemondását, négy nappal az újraválasztása után. Azt mondta, nem érzi, hogy mindenki támogatná, és a FIFA érdekében távozik. Ezek után olyan információk jelentek meg, hogy az FBI nyomoz ellene, de ezt még a hatóságok nem erősítették meg.

Kölcsönökre és bevásárlásra kellett a 10 millió

A BBC eközben érdekes információkra bukkant azzal kapcsolatban, hogy mi is történt azzal a bizonyos 10 millió dollárral, amit Dél-Afrika a diaszpóra-programra fizetett a CONCACAF-nak a 2010-es vb rendezése előtt. A laphoz eljuttatott dokumentumok azt mutatják, hogy a három részletben megkapott pénzt Jack Warner, a CONCACAF korábbi elnöke saját céljaira használta fel.

Az FBI által is vád alá helyezett, jelenleg Interpol-körözés alatt álló Warner 2008 január 4-én, február 1-én és március 10-én kapta meg a CONCACAF számláira a Dél-Afrika által küldött 10 millió dollárt, ez viszont nem a diaszpóra-programra költötték: Warner egy részét készpénzben vette ki, egy részéből kölcsönöket finanszírozott, a többit pedig pénzmosásra használta fel.

A pénz közel fele, 4,86 millió dollár Trinidad egyik legnagyobb áruházláncához, a JTA Supermarketshez került több részletben, az utalások közül a legnagyobb 1,35 millió dollár volt még 2008 februárjában, de a pénzt 2009 márciusáig folyamatosan küldte Warrner. Ezt a pénzt a lánc javarészt Trinidad és Tobagó-i dollárban, készpénzben fizette vissza Warnernek.

360 ezer dollárt direkt Warner közvetlen ismerőseinek juttattak, míg 1,6 millió dollárt a korábbi FIFA-alelnök hitelkártyáinak fedezésére, illetve személyes kölcsöneinek törlesztésére használtak fel. A legnagyobb összeg, amit saját magának fizetett ki Warner, 410 ezer dollár volt, míg a hitelkártyáját volt, hogy 87 ezer dollárral segítette ki.

Miután a BBC megszerezte az átutalásokról szóló kivonatokat, megmutatta azokat Brent Sanchónak, Trinidad és Tobagó sportminiszterének. Szerinte Warnernek az új bizonyítékok fényében felelnie kell majd tetteiért.

El vagyok keseredve, mert ez a pénz rengeteget jelenthetett volna a futballnak, főleg a gyerekek fejlődésének. Ez kész tragédia, Warnernek felelnie kell ezért

– mondta a miniszter.

Warner tovább tagad

A FIFA korábbi alelnöke egyike annak a 14 személynek, aki ellen az FBI hosszas nyomozás után vádat emelt. A Trinidad és Tobagó-i sportvezető ellen panamázás, csalás, pénzmosás és vesztegetés a vád, de felmerült az is, hogy már az 1990-es évek elejétől kezdve kihasználta személyes céljaira a hivatali pozícióit.

Ugyanakkor továbbra is tagadja, hogy bármi közel lenne a korrupciós botrányhoz, sőt, állítja, bizonyítékokat adott át ügyvédeinek, melyek a FIFA, annak pénzügyi forrásai, Warner, illetve a 2010-es Trinidad és Tobagó-i elnökválasztás kapcsolatát fedik fel, ezeknek pedig a leköszönő FIFA-elnök Sepp Blatter is a részese.

Warner, aki a birtokában levő bizonyítékok miatt az életét félti, azt ígérte, hogy ha szükséges, lavinát indíthat el akkor, ha nyilvánosságra hozza, amit tud. Warner május végén fel is adta magát Trinidad és Tobagón, de 400 ezer dolláros óvadék ellenében szabadon engedték.

Rovatok