Index Vakbarát Hírportál

FIFA: Oroszország és Katar is elveszítheti a vb-rendezést

2015. június 7., vasárnap 19:08

A FIFA-botrány kirobbanása óta először jelentette ki FIFA-tisztségviselő, hogy a 2018-as orosz és a 2022-es katari világbajnokság rendezése is veszélybe kerülthet. 

Domenico Scala, akit a lemondott Sepp Blatter a reformokkal bízott meg, vasárnap kijelentette

ha a két ország ellen bármilyen bizonyíték van, hogy megvesztegetésekkel szerezték meg a rendezés jogát, akkor elveszíthetik a tornát.

Blatter álláspontja eddig az volt, hogy bármi is van, sem az orosz, sem a katari torna nincs veszélyben, megrendezik a világbajnokságokat. 

Scala a svájci Sonntagszeitungnak hozzátette, eddig nem jutott el hozzá ilyen bizonyíték, de az ügyben már a svájci hatóságok is nemzetközi nyomozást indítottak, és az angolok is jelezték, bizonyítékaik vannak. Korábban az FBI jelezte, folytatni fogja vizsgálatát. 

Az oroszok és a katariak már többször elmondták, pályázatukkal minden rendben volt, semmilyen szabálytalanságot nem követtek el.

De a két pályázat ügyében belső vizsgálat indult még a FIFA-nál is, a Garcia-jelentés tavaly készült el, azonban a Sepp Blatterék nem akarták nyilvánosságra hozni, ez is megváltozhat hamarosan. A FIFA ugyan korábban levonta a maga konklúzióját a jelentésből, de ezzel még az azt elkészítő Michael Garcia sem értett egyet és távozott a szervezettől. 

A botrányok miatt kedden lemondott a FIFA újraválasztott elnöke Sepp Blatter, mert szerinte nem mindenki támogatja az elnökségét. Korábban több egykori és jelenlegi FIFA-vezetőt tartóztattak le, ellenük csalás, pénzmosás és zsarolás a vád többek között. 

Rovatok