Index Vakbarát Hírportál

Dehogy vagyok galaktikus, a külvárosból jövök

2015. július 13., hétfő 18:37

Iker Casillas 1990-ben került a Real Madridhoz, ahonnan könnyek közt távozott vasárnap, pedig klubját sohasem akarta elhagyni. 18 évesen már kezdő, 21 évesen Bajnokok Ligája-hős, majd Raúl távozása után csapatkapitány lett. Búcsúztatása ugyanolyan méltatlanra sikeredett, mint a csatáré. Pedig mindent megnyert a klubbal és a válogatottal is.

Vagy hősként halsz meg, vagy elég sokáig élsz, hogy ellenség legyél!

A DC képregényeiből ismert Kétarc, vagyis Harvey Dent híres mondása ez, de Iker Casillas pályafutására nézve is igaz.

A kapus 1990-ben, 9 évesen került a csapathoz, ahol 1999-től játszott a felnőtt keretben.

nyert ennyi idő alatt, miközben a válogatottal világbajnok (2010) és kétszeres Európa-bajnok (2008 és 2012) lett.

Pusztán ezek az eredmények viszont nem adják vissza azt, amit Iker Casillas elért a Realban, és amit tett a Realért. A 185 centis kapusnak sosem volt erőssége, hogy a beadásoknál jól jöjjön ki a kapuból, a vonalon viszont egészen elképesztő reflexszel védett mindig is.

Majdnem rekorder a Realban

Iker Casillas 16 szezon alatt 725 mérkőzést játszott a Realban, ezzel csak a 741 meccsen Raúl előzi meg a klubon belül. A válogatottban 2000 óta 162 mérkőzése volt, amivel spanyol rekorder. A 2000-ben ő volt a spanyol bajnokság felfedezettje, a 2007-08-as idény végén ő kapta a legjobb kapusnak járó Zamora-díjat. 2010-ben Európa legjobb kapusa volt, 2008-12 között sorban öt évig őt látta az IFFHS a világ legjobbjának a posztján. A 2010-es vb-n, amikor világbajnok lett, az Aranykesztyűt is ő kapta, és a torna álomcsapatába is bekerült.

1999-ben láthatták mindezt először a szurkolók, amikor a kőkemény helyszínnek tartott San Mamésban, az Athletic Bilbao otthonában játszotta első felnőtt bajnoki meccsét. A végeredmény 2-2 lett, de ennek ellenére kétség sem fért hozzá, hogy nem utoljára állt a Real kapujában.

Casillas első felnőtt meccse

Addigra már Casillas persze túl volt pár meglepetésen. Az első BL-meccsére, 16 éves korában az iskolából vitték el: épp órán ült, amikor az igazgató hívatta, merthogy Jupp Heynckes elkérte arról a napról, hogy elvigye a Rosenborg elleni mérkőzésre.

Utána sokáig csak tartalék maradt, de 1999-ben beverekedte magát a csapatba a szezon végéig – vele verték a 2000-es BL-döntőben 3-0-ra a Valenciát, épp négy nappal Casillas 19. születésnapja után.

A következő szezont viszont gyengén kezdte, így visszakerült a kapuba a rutinos César Sánchez, aki a 2002-es BL-döntőig ott is maradt. Azon a meccsen viszont megsérült a 68. percben, így Casillasnak kellett tartania a 2-1-es előnyt a Leverkusen ellen Glasgowban. A legendás Zidane-gól miatt emlékezetes meccsről keveseknek rémlik, hogy az ötperces hosszabbítás alatt Casillas háromszor is hatalmasat mentett a gólvonalon, így talán ő volt a legnagyobb hőse a Zidane-nal, Fernando Hierróval, Raúllal, Luis Figóval és Roberto Carlosszal felálló Realnak.

Casillas védései a 2002-es BL-döntőn

Pár héttel később egy másik sérülés miatt a spanyol válogatott kezdő posztját is megkapta: Santiago Canizares egy after shave-es üveget ejtett a lábára, a szalagsérülés után pedig sosem szerezte vissza helyét Casillastól. A 2002-es vb-n védett tehát először.

A következő években a Realnál tombolt a Galaktikus szemlélet: tízmillió eurókat öltek a támadójátékosokba, a védelem viszont szinte csak Casillasból állt, nem csoda, hogy hamar a világ top 3 kapusa között emlegették. Ekkoriban kapta a San Iker (Szent Iker) becenevet, de ehhez a korszakhoz köthető az a mondása is, hogy

Dehogy vagyok Galaktikus, innen származom Móstolesből!

A Madrid külvárosában felnövő kapus reflexei is ekkor voltak a csúcson. Ezt a Sevilla rövid időn belül kétszer is megtapasztalta: két szinte ugyanolyan helyzetből. 2009-ben Diego Perotti, 2011-ben pedig Manu Del Moral ellen ért át a kapu egyik sarkából a másikba lehetetlen idő alatt.

A 2010-es vb-n a hollandok ellen is megmutatta, hogyan képes levédeni a teljes kaput. Amikor Wesley Sneijder kiugratása után Arjen Robben teljesen egyedül tört kapura egy óra után, a hollandok szinte biztosra vették, hogy vezetéshez jutnak, de a labda Casillas bokájáról, lábujjáról valahogy mellé ment, Robben nem is nagyon hitte el, hogy a kapus hárítani tudott ebben a ziccerben.

Casillas védése Robben el a világbajnokságon

Saját bevallása szerint viszont a 2007-08-as bajnokság hajrájában, az Athletic Bilbao ellen volt élete egyik legjobb meccse.

Abban az évben a Villarreal volt a Madrid nagy ellenfele a bajnokságban, a hajrában minden pont kellett a végül bajnok Realnak, Casillas pedig mindent, köztük egy Garmendia-tizenegyest is megfogott a Bilbao elleni bajnokin.

Casillas a Bilbao ellen 2008-ban

Ahogy két sérüléssel (a Realban César, a válogatottban Canizares) indult a nagy karrierje, úgy pont egy sérüléssel kezdődött számára is a végjáték Madridban: a Valencia ellen Álvaro Arbeloa véletlenül kézfejen rúgta, ami miatt akkora kihagyás várt rá, hogy José Mourinho megvette Diego Lópezt a kapuba. 2014-ig nem is szerezte vissza a helyét, de legalább a BL-ben ő védhetett.

Igaz, a lisszaboni döntőben nagyon kellett Sergio Ramos egyenlítése - feledhetetlen a kép, amikor csókkal köszönte meg a védőnek, hogy döntetlenre mentette a meccset -, mert az Atlético Madrid pont Casillas hibája után jutott vezetéshez.

Mi lesz a válogatottal?

Az 1981. március 20-án született, és eddig 162-szer állt a spanyol válogatott kapujában.
Ezzel az örökranglista kilencedik helyén áll. Vicente del Bosque kapitány akkor is ragaszkodott hozzá, amikor nem volt túl jó formában, a tavalyi vb-n is neki szavazott bizalmat. Hogy Portóból is megkapja ugyanezt a figyelmet és bizalmat, nagy kérdés. Pedig Casillas lehetne az első, aki igazán komolyan veszélyezteti a 184-es eddigi rekordot, amit az egyiptomi Ahmed Hassan tart.
Bár már így is döbbenetes nagy szám van a neve mellett.

A következő szezonban Diego López ment, Casillas maradt, így utolsó szezonjában kezdőként játszott, de az Európai Szuperkupa és a klubvilágbajnoki címen kívül újabb siker már nem maradt számára.

Eközben már a viszonya is megromlott a közönséggel, a Bernebéuban gyakran fújolták a hibái után: hiába, 34 évesen nem voltak ugyanolyanok a reflexei, mint öt, tíz, vagy tizenöt évvel korábban.

Casillas legszebb védései

A 2015-16-os szezonban, 17 év után már nem lesz ott a Real kapujában vagy a kispadon. Hogy a Portóval játszandó meccseire is ugyanolyan pontossággal emlékszik-e majd, mint azokra, amiket a Realban játszott, azt nem tudni, de az biztos, hogy a Real Madridnál egy korszak lezárult a távozásával. Egy olyan korszak, amitől Casillas így búcsúzott.

#UnaVida - Video completo: bit.ly/1UQEBpm

Iker Casillas (@ikercasillasoficial) által közzétett videó,

A 2014-15-ös szezon végéig Iker Casillas volt a Real csapatkapitánya, ezt a címet a 2010-ben eladott Raúltól vette át, utódja Sergio Ramos lesz.

A kapitányi karszalag mellett viszont az is összekapcsolja Casillast és Raúlt, ahogy a két ikon távozott a klubtól: többéves huzavona, elvesztett kezdő hely, és egy kisebb nyári tortúra után. Raúl 2010-ben, 33 évesen a Schalkéhoz ment levezetni, onnan Katarba, majd Amerikába igazolt. Casillas a Portónál azzal a Julen Lopeteguivel dolgozhat majd, aki 1991-ben, vagyis egy évvel a kapus érkezése után távozott pont a Realtól.

A Porto és a Real a csoportkörben nem kerülhet össze a Bajnokok Ligájában, mert mindketten a második kalapban vannak. Az egyenes kieséses szakaszban viszont összejöhetnek, ha a szerencse is úgy akarja. Egy biztos, Florentino Perez klubelnök szívesen kihagyná ezt a találkozást. Hiszen a szülők már most elmondták minden fórumon, hogy az elnök kiutálta a fiukat.

Rovatok