Index Vakbarát Hírportál

Agyonvertek egy újságírót, mert futballistát kritizált

2015. augusztus 11., kedd 10:03

Egész Azerbajdzsánt sokkolta egy újságíró halála, akit ismeretlenek brutálisan megvertek, miután kritizált egy futballistát.

Egy azerbajdzsáni hírportálnál dolgozó újságíró, Rasim Alijev erkölcstelennek és neveletlennek nevezte az azeri FK Gabala játékosát, Dzsavid Huszejnovot, aki a ciprusi Apollon Limasszol elleni Európa Liga meccsen egy török zászlóval hergelte a cipriótákat. 

Alijev a Facebook oldalán tett bejegyzése után, valakik egy találkozóra hívták, egyikük a kritizált futballista rokonának adta ki magát. A találkozón olyan brutálisan megverték az újságírót, hogy néhány nappal később belső vérzés miatt belehalt sérüléseibe.

Az eset miatt akkora volt a felháborodás, hogy az azeri elnök, Ilham Alijev is megszólalt az ügyben, a szólásszabadság védelmében gyors intézkedéseket sürgetett. Huszejnovot annak ellenére is felfüggesztette az FK Gabala, hogy a klub egyik legértékesebb játékosa.

Azerbajdzsánban nagyon érzékeny téma a szólásszabadság, a Riporterek Határok Nélkül listáján a 180 felsorolt ország közül csak a 162. helyen áll. A Freedom House szerint a hatóságok börtönökben tartanak fogva olyan újságírókat, bloggereket, akik a hatalom ellen fejtik ki véleményüket.

Rovatok