Index Vakbarát Hírportál

A cigányozást jelentő szervezetet vizsgáltatná az UEFA-val Csányi

2015. szeptember 18., péntek 12:06

Miután egy független szervezet jelentése alapján az UEFA megbüntette a magyar futballszövetséget, az UEFA végrehajtó bizottságában is tag Csányi Sándor a szervezettel való együttműködés átgondolását javasolta csütörtökön Máltán, áll a magyar szövetség elnökének közleményében.

Csányi Sándor szerint még az a szerencse, hogy nem vontak le pontot a magyar válogatottól a románok elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen tapasztalt cigányozás miatt. Az UEFA zárt kapus meccset rendelt el, ezen felül 70 ezer euró büntetést kapott a magyar szövetség, amely nem számolhat a kb 20 ezer jegy eladásából származó bevétellel, sőt több ezer már megvásárolt jegy árát vissza kell fizetnie.

„Az UEFA fegyelmi bizottsága által hozott döntés a hatályos szabályoknak kétségtelenül megfelel, a korábbi években kapott büntetések után egyértelmű volt, hogy a következő minimális büntetés a stadion bezárása lehet. A futballelnök örömmel látta, hogy a szurkolók elsöprő többsége kimondottan sportszerűen viselkedett.

 Sajnos azonban a nézők egy része láthatóan még mindig nem érti, vagy nem is akarja érteni, hogy a magyar csapatnak árt, ha rasszista vagy gyűlöletkeltő magatartást tanúsít.

Csányi szerint az UEFA hatályos szabályai felülvizsgálatra szorulnak. „Egyrészt a szabályrendszer túl merev, a fegyelmi szabályzat szemben a hazai gyakorlattal nem veszi figyelembe, hogy a fegyelmi jelenség mennyire hosszan tart, hány embert érint és hogyan reagál rá a szurkolók többsége, ráadásul nem méltányolja, mérlegeli a klubok és a szövetség erőfeszítéseit és láthatóan elért eredményeit." Szerinte nem is kellően szabályozott az együttműködés a FARE szervezettel (Football Against Racism in Europe, Futball a rasszizmus ellen Európában), pedig a döntéshozatalban a szerepük túlértékelt annak ellenére, hogy jelentéseik objektivitása nem biztosított.

Tegnap Máltán az UEFA végrehajtó bizottsági ülésén kezdeményeztem a FARE-val való együttműködés és a fegyelmi szabályzat áttekintését és módosítását. Kezdeményezésem pozitív fogadtatásra talált, a következő ülések egyikén tárgyalni fogunk róla. Remélem, hogy a következő selejtezősorozatnak már a körülményeket alaposabban mérlegelő szabályrendszerrel tudunk nekivágni.

A büntetést azért kapta még az MLSZ, mert a hazai szurkolók tiszteletlenül viselkedtek a vendégek himnusza alatt, illetve mert a menekülő utakat rövid ideig blokkolták, ami azt jelenti, hogy néhányan a lépcsőkön ültek.

Az MLSZ fellebbez a döntés ellen.

Rovatok