Index Vakbarát Hírportál

Messi mellékszerepben, Benzema visszatér az ősz meccsére

2015. november 21., szombat 08:13

Szokatlan időpontban, szombaton este negyed héttől játsszák a szezon első Clasicóját, a Real Madrid-Barcelonát. A főszereplők a szokásosak lesznek, mintha mindenki erre a napra készült volna.

Végre mindenki ott lesz - nagyjából így lehetne beharangozni a szombati Real Madrid–Barcelona spanyol bajnoki szuperrangadót. Az utóbbi időben mindkét csapatnál sok volt a sérült, de a nagy meccsre, úgy néz ki, mindenki felépült és játszhat.

Kérdés persze, hogy mennyit, és a kérdőjelek közül Messié a legérdekfeszítőbb: pályára léphet-e két hónap után?

Pontos választ még a spanyol sajtó sem tud, annyi tűnik biztosnak, hogy az argentin felgyógyult szeptember 26-án szenvedett részleges térdszalagszakadásából. Egy hete a többiekkel edz, fizikailag rendben van, de a meccshiánya kétségtelen, majdnem két hónapja egy percet sem játszott.

Kézenfekvő lenne azonnal a kezdőbe tenni, hiszen ő Messi, aki mindig játszani akar, de a rutin ilyenkor azt mondatja, hogy előbb kapjon egy fél-harmad meccset, mert túl hirtelen megterhelni nem javallott. Vagyis a koreográfia egyértelműnek tűnik: 

Messi nem kezd, aztán ahogy a szükség diktálja, beáll

a félidőben, a hatvanadikban, vagy még később.

Viszont ha nem kezd, akkor ki kezd helyette? Munir vagy Sandro. Miután befejezték a röhögést, jogosan kérdezik, de most komolyan, ki kezd Messi helyett, ha ő nem vállalhatja? A spanyol újságok szerint Luis Enrique edző Iniesta feltolásával készül, így a középpályán az ő helyét a csapatba idén beépült Sergi Roberto venné át.

Ő is kihagyott tíz napot nem rég, ahogy valószínűleg most tér vissza Rakitic is, míg Busquetsnek, Iniestának, a védelemből Dani Alvesnek volt kisebb sérülése már a szezonban. Sergi Robertót Rakiticnek és a csapat szívének, Busquetsnek kell kiegészítenie - ha Luis Enrique nem húz meglepőt -, míg hátul az Alves-Piqué-Mascherano-Alba-négyes szétrobbanthatatlannnak tűnik.

A kapuban Claudio Bravo áll majd, Ter Stegen csak a Bajnokok Ligájában véd.

Az első két emberről még nem is beszéltünk, valószínűleg mert annyira magától értetődik: Suarez és Neymar. Miért is?

Mert mióta Messi kidőlt, csak ők rúgtak gólt a Barcelonában bajnokin,

igazságosan kilencet-kilencet. A BL-ben Rakiticnek volt egy duplája és Sergio Roberto is pöckölt egyet a Leverkusennek. A középcsatár és a balról induló szupertehetség megoldotta a többit.

Nekik köszönhető az, hogy bár Messi közel két hónapja nem játszik, a Barcelona - méghozzá pontelőnnyel - vezeti a ligát, és a BL-csoportjában is az élen áll . Előbbire azért kevesen fogadtak volna, valószínűleg még a barcások közül sem sokan.

Dehát Neymar szépen elkezdett belenőni Messi kabátjába, abszolút vezére lett a csapatnak, és olyanokat húzott, amikre ugyan számítottunk tőle, de nem akkor, amikor kedvenc csapattársa a tribünről nézi.

Az, hogy Messi nélkül a Barca 3 pont előnyre tudott szert tenni a Real Madrid előtt, leginkább neki köszönhető.

A Barca és a büntetők

Könnyen előfordulhat, hogy a Realnak befújnak egyet, ugyanis a katalánok már 8 büntetőt rúghattak a bajnokság eddigi 11 meccsén. Hármat kihagytak, így ha netalántán kapnának is, nem életbiztosítás, hogy abból gól lesz. Messi már kettőt elhibázott, Neymar egyet, csak Suarez makulátlan, 1/1.

A Realnál a vezér, Cristiano Ronaldo nem esett ki még ebben a szezonban, de szinte mindenki más igen. Benzema az utóbbi hetekben volt sérült, akkor sem játszott volna, ha nem tartóztatják le két napra zsarolási ügye miatt. Mostanára épült fel, a héten már teljes erővel edzett a többiekkel.

Bale eddig ezen az őszön hol volt, hol nem, és úgy tűnt, neki fontosabb Wales kijutása az Eb-re, mint a Real sikere. Valahogy a selejtezőkön mindig tudott játszani, és most már teljesen rendben van, így Benítez összerakhatja a BBC-t (Bale-Benzema-Cristiano).

Külön öröm a trénernek, hogy James Rodriguez is felépült, sőt, már két hete játszott és gólt is lőtt Sevillában, noha 3-2-re kikaptak, és a Barca ellépett három ponttal.

Modric is kihagyott pár meccset, de már ő is rendben van. Sergio Ramos Sevillában sérült meg, mikor gólt ollózott, mostanra ő is bevethető. Az új brazil jobbhátvéd, Danilo is egészséges - mintha mindenki a legnagyobb meccsre tartogatta volna magát.

Benítez mondta is, hogy 

a második mérkőzése lesz az idényben, amikor mindenkire számíthat, az első még augusztus végén volt, amikor otthon 5-0-ra legyalulták a Betist.

A Real kezdője nem olyan egyértelmű, mint a Barcáé. Az első három ember fix, a hátsó négy - Marcelo, Varane, Ramos, Danilo - szintén, de a középpálya három helye még kiadó. Kroos és Modric minden bizonnyal elvisz kettőt, a harmadikra az eddig folyamatosan csapattag Isco, a remekül beugró ütőember, Casemiro és Benítez felfedezettje, a jobb oldalon használható Lucas Vasquez pályázik. Utóbbi bekerülése persze nagyon valószínűtlen, a jobb szél Danilóval és Bale-lel már így is penge. A kapusuk is sérülésből jön.

A szezon embere, Keylor Navas kihagyta Sevillát, óriási erősítést jelent a visszatérése.

A Real három ponttal ugyan kevesebbet szerzett a Barcánál, de a madridi sajtó kiemeli, hogy egy góllal többet lőtt, és hárommal kevesebbet kapott. A Barca-védelem valóban botrány - a saját szintjén - , az viszont már váratlan, hogy a katalánok középpályásai egyetlen gólt sem rúgtak még a bajnokságban.

Neymar 11-gyel vezeti a góllövőlistát is, 9-cel mögötte Suarez van, Messi hárommal áll még szeptemberről, egyet szerzett Bartra és egyet Vermalen, két középhátvéd.

És amiért felnevettünk Sandrón és Muniron: bár Messi kiesése óta egyikük vagy másikuk minden meccsen kezdett a bajnokságban és a BL-ben is, majd egymást váltották csereként, mindössze 1-1 gólpasszal tudtak a csapat hasznára lenni.

A Realnál C. Ronaldo a házigólkirály - a nála kevésnek mondható - 8 találattal, amiből ráadásul ötöt egy meccsen rúgott. Közel sem olyan kiegyensúlyozott, mint az utóbbi években, és ez érződik is a Madridon.

A -3 pont is azt mutatja, amit a barcelonai sajtó hangsúlyoz inkább persze, hogy a Real játéka eddig nem meggyőző, és Rafa Benítez gondban lehet, hogyan magyarázza meg, ha esetleg nem nyernek szombat este.

Nem is a sevillai vereséget kellene magyaráznia - ott a Barca is kikapott - , nem is a szombat esti eredményt, hanem a Málaga elleni otthoni és az Atletico elleni idegenbeli ikszet, mikor tisztán jobbak voltak, mégsem győztek.

Beníteznek már a Liverpoolnál is az ilyen döntetlenek voltak a gyenge pontjai, a 2008-09-es Premier League-et még úgy sem tudta megnyerni, hogy csapata oda-vissza 4-1-re verte a későbbi bajnok Manchester Unitedet.

A Barcánál Luis Enrique nyugodtan készülhet, ha el is veszíti a meccset, a Real csak befogni tudja, de pontokban nem előzheti meg.

November vége van persze, ez a Clásico most nem dönt el semmit, de a győztes nagy lökést kaphat a folytatásra. Főleg Benítez.

Egy kis bíróügy azért már volt is

Érdekes még a bíró, Fernandez Borbalán, pontosabban nem is ő, hanem az egyik állandó partjelzője, akit a héten le kellett cserélni, hivatalosan sérülés miatt. Pár hete viszont minden spanyol újság megírta, hogy a meccs egyik partjelzője feljelentést tett a szövetségnél, mivel ismeretlenek arra próbálták rávenni, igyekezzen a Real javára tévedni. Az esetből nem lett ügy, a minivihar hamar elült, és akkor sem tört ki újra, mikor az asszisztenst leváltották.

Rovatok