Index Vakbarát Hírportál

Priskin később nősül, csak mehessen az Eb-re

2015. december 11., péntek 21:12

Priskin Tamás karrierje álomszerűen indult a válogatottban, hiszen ahogy először kezdő lett: öt egymást követő válogatott meccsén betalált, ami korábban csak Puskás Ferencnek és Bene Ferencnek sikerült. A negyedik válogatottságától a kilencedikig mindig szerzett gólt.

Ezt az eredményességet természetesen nem lehetett fenntartani, volt több góltalan éve is. Hogy aztán a 2016-os Európa-bajnoki selejtezősorozat első gólját és utolsó magyar gólját is lője. (A norvégok öngólját természetesen nem számoltuk.)

A pótselejtezőn szerzett bombájáról már a meccs után azt mondta, az élete gólja.

„Százszor még nem néztem vissza azóta, de tízszer igen. Nincs rátöltve a telefonomra, de nagyon büszke vagyok rá. Sőt, egyre inkább kezdem összerakni a részleteket, és nemcsak Kádár Tamás kitűnő indítását lehet dicsérni, hanem Lang Ádit is, aki megküzdött a vonal mellett egy labdáért, amit Kádinak passzolt tovább.

Aztán jött az indítás, befelé cseleztem, és jött az a lecsúszott lövés”

- viccelődött.

Király Gábor azt mondta neki, nem lett volna a földön olyan kapus, aki ezt ki tudta volna tolni a pipából.

Megerősítette ezúttal is, hogy nem vette észre a másik oldalon robogó Dzsudzsákot, körülbelül csak a visszajátszásnál látta, hogy teljesen üresen érkezik a kapu elé.

„Be akartam rúgni, na. A masszőrünk, Hegyesi Laci mondogatta nekem a meccs előtt, hogy érzi, én leszek a nyerő ember, gólt fogok rúgni. A gól utáni extázisban azonban nem villant be, hogy oda kellene rohannom a padhoz és rámutatni. Úgy lett volna tökéletes. Mert ő tényleg előre látta a jövőt. De abban az eufóriában nem jutottam el hozzá.”

Priskin Győrben él – a csapat tavaszi csődje után kényszerült a váltásra -, onnan jár át Pozsonyba az edzésekre.

Nem megszokott a pályája, hiszen nem gyakori, hogy Magyarországról Szlovákiába szerződnek, de neki kapóra jött a lehetőség. Amellett, hogy Angliában bevette már a Chelsea, a Manchester City vagy az Arsenal kapuját is, nemzetközi kupameccseken mindaddig nem szerepelt, amíg a Slovanban pályára nem lépett.

A bemutatkozása jól sikerült, mert az első kupameccsen mindjárt eredményes volt, ahogy a bajnokságban is. A hétvégi rangadót pedig a Trencín ellen ő döntötte el, azzal lett 2-1. Fontos meccs volt, mert a Trencín így leszakadt róluk, míg ők tapadni tudtak az éllovas Zilinára, igaz hét pont a hátrányuk.

Nem klasszikus középcsatárt játszik klubjában, mert előfordult már, hogy a szélre vonták ki, a középcsatár, Robert Vittek mögötti területet is betöltötte már.

„Ő a szlovák válogatott gólrekordere, hatalmas Bundesliga-tapasztalattal rendelkezik. 36 gólt lőtt Németországban, de megjárta a Lille-t és Törökországot is. 33 éves, nem pattan el tőle a labda, és elég sokat lehet tanulni tőle. Élvezem, ha párban vagyunk, vagyis a 4-4-2-es rendszer mellett dönt az edzőnk.”

A Slovan a szezon elején rosszul indult – pedig a bajnoki cím az elvárás -, az edzőváltás után azonban kilenc győzelem mellett két döntetlenjük van, még nem kaptak ki.

A Slovan meccseire kevesen járnak, a hétvégi fontos meccsen is csak ezren voltak a stadionban, így a városban nem jellemző, hogy felismerik.

A bajnokságot kevéssel gyorsabbnak tartja a magyarnál, több a párharc és az ütközés, agresszívebb a játék.

A Komárnóban született, két útlevéllel is rendelkező 29 éves csatár azt nem gondolta volna, hogy mekkora ellentét feszül a Slovan és a szlovákiai magyarok patinás csapata, a Dunaszerdahely szurkolótábora között.

„Furcsa volt nekem, mert a Slovanban Saláta Kornél, Mészáros Karcsi, Hudák Dávid, magyarul beszélünk, jóformán több magyar van a csapatban, mint a DAC-ban. Fel sem merült bennem, hogy a gólomat ünneplem, de még így is megszidtak. El kell fogadni, hogy produkál az élet olykor furcsaságokat.

A Fradiban szlovák csatár van, a Slovanban pedig magyar. Az pedig fel sem merült bennem soha, hogy szlovák válogatott legyek, mert Győrnek nagyon sokat köszönhetek. 16,5 évesen már bedobtak az élvonalban.”

Szlovákul tud, az ottani tévének természetesen úgy nyilatkozik, bár az elején nehezen jutottak eszébe a szavak, lassan formálta a mondatokat.

Úgy véli, nem szabad összehasonlítani Dárdai Pál és Bernd Storck munkásságát, személyiségét. Más habitusú emberek. Azt ugyanakkor kiemelte, nagy lökést kapott a csapat az első meccsen, a románok ellen Dárdai kisugárzástól.

„Akkor is ámultunk, amikor a finnek ellen pontosan akkor született a mindent eldöntő gól Fradi-pályán, amikor ő megjósolta. És nemcsak az a meccs volt ilyen. Nem egy tanítható érzék. Sajnáltuk a távozását, de nem voltunk bizalmatlanok Storck érkezéskor, és hittünk a közös sikerében.”

Priskin elégedett a pályafutásával, még akkor is, ha Anglia után jött egy hullámvölgy. Jó érzés szerinte nyomot hagyni a futballban, ezt egy példával érzékeltette.

„Bogdán Ádám miután a Liverpoolba került, azzal a Brendan Rodgersszel dolgozott, aki nekem a Watfordban volt az edzőm. Áditól azt kérdezte, mit tud rólam, mi újság velem, hol futballozom. Mit mondjak, nem esett rosszul.”

A csatár úgy gondolta, hogy június 11-én megnősül, feleségül veszi gyereke édesanyját. Az időpont azonban remélhetőleg módosul, mert neki is Franciaországban lesz jelenése, az Eb-n.

„Nősülni más időpontban is lehet, az Eb-n viszont akkor kellene ott lennem, ezt elfogadja a kedvesem is. Igyekszem meggyőzni majd a kapitányt tavasszal is.”

Priskin a szombati sorsoláson az angolokat szeretné, a második kalapból szívesen megnézné, mennyire erősek az osztrákok. Az észak-íreknek pedig ismét vállalna egy gólt, ahogy az első selejtezőn.

Rovatok