Index Vakbarát Hírportál

Dolgozz, vagy soha nem mész haza

2016. március 31., csütörtök 08:44

 Az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet jelentése szerint a külföldi munkások lehetetlen körülmények között dolgoznak Katarban, a 2022-es futball-világbajnokság stadionjainak építkezésein.

Az AI azt írja jelentésében, hogy a Nepálból, Bangladesből és Indiából származó munkásokat nyomorúságos szállásokra kényszerítik, a fizetésüket visszatartják és az útleveleiket is elveszik. Gyakori az is, hogy a munkavállalási engedélyeiket nem hosszabbítja meg a munkáltató, így bármikor megbüntethetik őket.

A Kalifa Stadion munkálatain dolgozók közül öten arról számoltak be, hogy bérviták miatt megtagadták a munkát, azonban akaratuk ellenére dolgoztatták őket. Egyiküket azzal fenyegette meg a főnöke, hogy „dolgozzon vagy soha nem térhet vissza hazájába".

Katar a bírálatokra reagálva tavaly októberben törvényt hozott a sokak szerint a munkásokat kizsákmányolásnak kitevő munkáltatói rendszerének módosításáról, a változtatások azonban még nem léptek életbe.

Az AI beszámolójára reagálva a katari kormányzat jelezte: a jogvédők által felsorolt problémák nem jellemzőek az egész munkaerőpiacra.

Rovatok