Index Vakbarát Hírportál

Két óra szenvedés az izlandi-magyar Eb-stadionjában

2016. április 11., hétfő 11:08

Június 18-án a Le Nouveau Stade Velodrome-ban játszik Magyarország Izlanddal az Európa-bajnokságon. Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire csodálatos létesítményben rendezik ezt a meccset, és hogy felmérjük, vasárnap este megnéztük a nagy csatának ígérkező Olympique Marseille–Girondins de Bordeaux francia bajnokit.

A stadion felé menet a kék-fehérbe öltözött - nagyon vicces -, alul szűkített, felül buggyos egyenmelegítőben vonuló ultrák között azon tanakodtunk, vajon milyen párhuzamot lehetne vonni a magyar és a francia futball között. A meccs még el sem kezdődött, mi már temérdek ilyet találtunk.

A lelátó déli és északi lelátó részéről ütemesen érkeztek a "Marge, takarodj"-rigmusok. Hamar kiderült, a klub 53 éves tulajdonosának, Margarita Louis-Dreyfusnak szólt az üzenet, mintha csak Magyarországon, a „legnépszerűbb klub” stadionjában járnánk. A Marseille orosz származású tulajdonosa, Franciaország második leggazdagabb nője Robert Louis-Dreyfustól örökölte mérhetetlen vagyonát és a futballklubot is.

Ez még nem is lenne baj, a csapat viszont csak a 14. a 20 csapatos bajnokságban, bár kiesni feltehetően nem fog.

A szurkolók is megosztottak. A stadion két végében felálló tábor, úgy tűnt, nem bírja egymást, a déliek születésnapját hangos tapsvihar köszöntötte, miközben az északiak fagyos csendben ültek a helyükön. De ők sem voltak egységesek, egy - a jobb felső sarokban helyet foglaló társaság - teljesen külön szurkolt a többiektől. (Rájuk még visszatérünk.)

Ahogy Margarita asszonyra is, akit elég rendesen megkínált mindkét oldal. Volt ott "Zabáld fel az örökséged, de messze tőlünk" felirat, meg "Menj vissza az eredeti munkádhoz, legyél megint háztartásbeli", miközben nyelvet öltő kecskefejes transzparensekkel rohangáló derék ultrák mondták el, hogy most már ne tovább.

 

Volt okuk rá, a Marseille szeptember óta nem nyert hazai bajnokit, ahogy vasárnap este sem.

Ráadásul a Bordeaux ellen már 14 meccse képtelen győzni a társaság. Ez most sem sikerült, 0-0 lett a végeredmény. Mindkettő a klub történetének legrosszabb sorozata.

A meccs végén az elkeseredett szurkolók a pályán akarták a dühüket kitölteni. Aztán Magyarországon is jól ismert jelenetek következtek, bevonuló rohamrendőrség, menekülő drukkerek. Mondjuk a francia rendőrök nem sokat vicceltek, arra a fentebb említett, a lelátó aljára rohanó felső sarkos szurkolók a tanúk, akikre annyi könnygázt fújtak, hogy még szektorokkal odébb is megkönnyezték.

Ez a két csapat 17-szer nyerte meg a francia bajnokságot. Legutóbb a Marseille, 2010-ben, a Bordeaux 2009-ben. Ehhez képest ilyen iramot egy közepes magyar bajnokin is láthatunk, technikai hibák ötlet nélküli támadások tömkelegével. 

A meccs előtt még arról faggattuk az ultrákat, mennyire ismerik a magyar futball, és sajnos Puskás Ferencnél tovább most sem jutottunk, de az is éppen a Puskás-díjról ugrott be egy tinédzser korú szurkolónak. Kisebb baj, hogy egy másik drukker furcsa tekintettel azt kérdezte tőlünk, hogy Ibrahimovic magyar-e. 

Hát sem ő, sem pedig a marseille-iek nem gazdagodtak túl sok élménnyel. Ahogy a hazai drukkerek egy másik transzparense is hirdette: Legalább a kiesés szégyenét ne éljétek át.

Rovatok