Index Vakbarát Hírportál

Suarez 37 gól, Ibra 36, egy meccs van, de a svéd nem lehet aranycipős

2016. május 12., csütörtök 07:59

36. bajnoki gólját szerezte a szezonban Zlatan Ibrahimovic a bepótolt, 1-1-re végződött Bordeaux-PSG-bajnokin szerda este.

A francia góllövőlistát így simán vezeti, sőt, Európában is majdnem a legjobb, csak a barcelonás Luis Suareznek van több bajnoki találata, eggyel.

Suarez így vezeti az európai Aranycipőért folytatott versengést, aminek listáján Ibrahimovic mindössze hatodik. Megelőzi a 33-33 gólos Cristiano Ronaldo és Gonzalo Higuain, a 31 gólos Jonas a Benficából és a 29 gólos Robert Lewandowski a Bayern Münchenből.

Az ok: az Aranycipő-versenyben szorzók vannak, és míg a spanyol, az olasz, a német, az angol, de még a portugál liga is kétszeres szorzójú, addig a francia csak másfeles.

Egészen furcsa ez, hiszen Franciaországot az öt topliga közé sorolják Angliával, Németországgal, Olaszországgal, Spanyolországgal együtt, Portugáliát viszont nem, annak gólkirálya mégis értékesebb a franciánál.

Az országok sorrendjét ugyanis az UEFA koefficiensei alapján állítják föl, és ebben az ötödik Portugália, csak a hatodik Franciaország, ami így épp lemarad a kétszeres szorzóról, be kell érnie másfélszeressel. Az utóbbi öt évben a portugál csapatok jobban szerepeltek az európai kupákban, mint a franciák, ezért előzik őket.

Aranycipő-verseny, egy fordulóval a vége előtt

1. Luis Suárez (Barcelona) 37 x 2 = 74 pont
2. Gonzalo Higuaín (Napoli) 33 x 2 = 66
Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 33 x 2 = 66
4. ‘Jonas’ Goncalves (Benfica) 31 x 2 = 62
5. Robert Lewandowski (Bayern München) 29 x 2 = 58
6. Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain) 36 x 1,5 = 54

Rovatok