Index Vakbarát Hírportál

Klopp: Amíg lehetséges, normális maradok

2016. május 18., szerda 16:34

A presztízs és nem kevés pénz mellett a még nagyobb presztízsért és a még több pénzért is játszik szerda este Baselben a Liverpool és a Sevilla az Európa Liga döntőjében. Az EL megnyerése ugyanis Bajnokok Ligája indulást is ér - automatikusan a főtáblára kerül a győztes -, és mivel egyik csapat sem szerepelt jól hazája bajnokságában, erre így van a legnagyobb esélyük.

A Liverpool kilenc év után került ismét nemzetközi kupadöntőbe, míg a Sevilla sorrendben harmadszor EL-döntős, az előző kettőt meg is nyerte.

A Liverpoolnak az a 2007-es BL-döntő nem volt éppen a legemlékezetesebb meccse, mert a milanos Inzaghi duplájára nem tudtak válaszolni, de a két évvel korábbi BL-döntőjük valamint a 2001-es UEFA-kupa döntő viszont izgalmasra sikeredett.

2005-ben 0-3-as félidő után fordított a Liverpool, és győzte le a Milant, míg 2001-ben hosszabbítás után 5-4-re nyertek a spanyol Alavessel szemben.

Az angol–spanyol párharcok hagyományosan sok gólt hoznak, ebben bízhatunk most is.

A Poolnak az idei sorozatban is volt már egy - még évekig emlegethető - összecsapása a Dortmund ellen, 1-3-ról álltak fel és nyertek a 91. percben.

Jürgen Klopp sem tapasztalatlan, ami a döntőket illeti, hiszen 2013-ban BL-döntig menetelt a Dortmunddal, igaz azt a Bayern München ellen elveszítette. A Sevilla edzője, Unai Emery a két győztes EL-döntő mellett két európai szuperkupát is vezénylehetett, mindkettőt elveszítette, igaz mindkétszer spanyol csapat verte őket, előbb a Real Madrid, utóbb a Barcelona.

Mindkét csapat idei szezonjára igaz, hogy csak nagyon ritkán tudott kétszer egymás után kimagaslóan játszani. A Sevilla például a Real 3-2-es legyőzése után a Real Sociedadtól rögtön a következő héten kikapott.

Mi több: sem a Liverpool, sem a Sevilla nem nyert oda-vissza párharcot, vagyis a sorozatban is hektikusak voltak. 

A Liverpool a már említett dortmundi dráma után kétszer nyert, harmadszorra viszont a Newcastle-t hazai pályán nem tudta verni, míg a Swansea-tól idegenben kapott ki. Mindenesetre a csapat legjobb időszaka épp a Dortmund elleni meccsekre esett.

De ez a szerda esti csak egy meccs lesz, és ezen az egy meccsen kell a legjobb formájukat mutatniuk.

Nem is véletlenül hangoztatta Jürgen Klopp, hogy azért vannak a döntőben, mert az erősebb csapatokat kiejtették, és ha már ott vannak, akkor nem szeretnének üres kézzel távozni. A Kickernek azt is kifejtette, hogy mindaddig normálisan viselkedik, amíg lehetséges.

A Sevilla a Bilbao ellen nagyon közel került a kieséshez, de végül tizenegyesekkel továbbmentek. A Sevilla gyengébben játszott ugyan a szezonban, de minden megváltozhat, ha most és vasárnap is nyernek, amikor a Spanyol Kupa-döntőjében a Barcelonával játszanak.

Bogdán Ádám ugyan a hétvégén védett bajnokin, most nincs a keretben, így az kizárt, hogy 2010 után újabb magyar játékos pályára lépjen az EL döntőjében. Akkor Gera Zoltán a Fulhammel a hosszabbításban az Atletico Madriddal szemben maradt alul.

A mérkőzést a Digisport és az RTL II mellett az Index is közvetít 20.45-től.

Így jutottak idáig:

Liverpool csoportmeccsei az EL-ben:

Kieséses szakasz

A Sevilla csoportmeccsei a BL-ben

Kieséses szakasz

Rovatok