Index Vakbarát Hírportál

Izland kabarégóllal kezdte a vb-selejtezőt

2016. szeptember 5., hétfő 21:41

Hétfőn a D, a G és az I csoportban is a világbajnoki selejtező sorozat első meccseit játszották Európában. Koszovó története során először vett részt nagy futballtorna kvalifikációjában. Történelmi gólt szerzett. A spanyolok gyenge első félidő után kiütötték Liechtensteint.

Ausztria győzelemmel kezdte a sorozatot, Grúziában nyert 2-1-re. Már az első félidőben vezettek 2-0-ra, Hinteregger és Janko góljaival. Az osztrákok végig fölényben voltak, Grúzia a 78. percben Ananidze távoli lövésével szépített.

Izland Ukrajnában kezdett, és nem is akárhogy, már az ötödik percben vezetett. A leshatárról kiugró Finnbogason a kapuba próbált emelni, ha már kint volt a kapus, de csak a visszafutó Kuchert találta fejbe. Így is jó volt neki, a védőről visszapattanó labda hozzákerült, és az alapvonalról betette az üres kapuba. Az ukránok a 41. percben egyenlítettek, Halldórson kapus még fogott egy távoli lövést, de a kipattanóból Jarmolenko már nem hibázott tíz méterről.

Az írek is bekezdtek, Hendrick góljával már 3. percben megszerezték a vezetést Szerbia ellen. A hazaiak azonban fordítani tudtak a második félidőben, Kosztics egyenlített, majd a Tadics büntetőjével szerezték meg a vezetést, de nem húzták sokáig. A 80. percben Murhpy egyenlített.

Az albánok is hamar betaláltak Macedóniának, a 9. percben Sadiku volt a gólszerző. Az 51. percben Alioszki egyenlített. A rossz időjárás miatt egy hosszabb szünetet is beiktattak a meccsbe.

Koszovó Finnországban kezdte meg a sorozatot az éppen csak a meccs előtt néhány órával FIFA-engedélyt kapó játékosokkal. A vezetést a finnek szerezték meg a 18. percben, de a második félidőben már történelmi gólt ünnepelhettek a koszovóiak, a 60. percben Berisa tizenegyesből talált be.

A spanyolok otthon a Liechtensteinnel kezdtek, az első félidőben a mini állam válogatottja jól tartotta magát. Csak 1-0-ra mentek a spanyolok Diego Costa fejesével. A második félidőre viszont szétesett Liechtenstein, a spanyolok öt perc alatt három gólt lőttek. Az 55.-ben Sergi Roberto talált be, majd jött David Silva és Vitolo (4-0). Az ötödik gól is gyorsan meglett, a 65. percben Diego Costa cselezte be magát, lövését még védte a kapus, de a lábáról felpattanó labdát fejjel már betette. A meccs végén Morata duplázott, két perc alatt két gólt szerzett. Mellette és Diego Costa mellett David Silva is duplázni tudott. Második gólját kétszer is meglőtte. Először a partjelző lest ítélt, de egy perccel később a távoli lövése már szabályos volt (8-0).

Az olaszok bő félóra után 2-0-ra vezettek Izrael ellen Pellé lövésével  és Candreva büntetőjével, de a 35. percben Ben Cham a 16-osról emelt lágyan a kapuba, így szorosabbá vált a meccs. Az 55. percben második sárgával leküldték Chiellinit, de az izraeliek nem tudták kihasználni az emberelőnyt, sőt a 83. percben még egy gólt kaptak (1-3).

Wales az első félidőben nagyot hajrázott, a 38. percben Vokes fejelt a moldovai kapuba, majd hat perccel később Allen is betalált egy rossz felszabadítás után. Lapos lövése utat talált a védők és a kapus keze fölött is. Wales a második félidőben is lendületben maradt, főleg, hogy Moldova is besegített. Az 50. percben Bale egy eladott labdával indulhatott meg, a védőket elég könnyen lefutotta, emeléssel fejezte be a kontrát. A 95. percben pedig az ő büntetőjével lett 4-0.

A horvát-törökön is az első félidő utolsó perceire sűrűsödtek az események, a 44. percben Rakitic tizenegyesével vezettek a hazaiak, de nem sokáig, mert négy perc múlva már Calhanoglu is eredményes volt.

Eredmények: 

D csoport:
Szerbia-Írország 2-2 (0-1)
Wales-Moldova 4-0 (2-0)
Grúzia-Ausztria 1-2 (0-2)

G csoport:
Izrael-Olaszország 1-3 (1-2)
Spanyolország-Liechtenstein 8-0 (1-0)
Albánia-Macedónia - félbeszakadt

 I csoport:
Horvátország-Törökország 1-1 (1-1)
Ukrajna-Izland 1-1 (1-1)
Finnország-Koszovó 1-1 (1-0)

Rovatok