Index Vakbarát Hírportál

Kizártak egy renitens országot a FIFA-ból

2016. október 28., péntek 21:38

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség pénteken azonnali hatállyal felfüggesztette Guatemala tagságát, mert a közép-amerikai ország sportági szövetségének vezetői elutasították, hogy ideiglenesen a FIFA által létrehozott bizottság vegye át a szervezet irányítását.

A FIFA már tavaly decemberben felállította az ideglenes elnökséget, méghozzá azért, hogy

A helyi sportági szövetség közgyűlése azonban nem kért a bábáskodásból, és megvonta a bizottságtól a mandátumot. A FIFA leszögezte, Guatemala akkor válik ismét a nemzetközi szövetség teljes jogú tagjává, ha közgyűlése 2017. július 31-ig meghosszabbítja a kijelölt bizottság mandátumát. A guatemalai szövetség elnökét, Brayan Jimenezt júliusban mondta ki bűnösnek egyamerikai bíróság - pont a FIFA korrupciós botrányaival kapcsolatban. A 62 éves sportvezető ugyanis a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vébé-pályázatokra leadott szavazataiért, illetve a marketingjogok megfelelő kezekbe való helyezéséért is több százezer dollárnyi kenőpénzt fogadott el.

Guatemala kizárása azt jelenti, hogy válogatottja és klubjai semmilyen nemzetközi sorozatban nem vehetnek részt. A világranglistán 83. helyen álló nemzeti együttest ez annyiban nem érinti, hogy már kiesett a 2018-as világbajnokság selejtezősorozatából.

Rovatok