Index Vakbarát Hírportál

14 hónap alatt el kell készülnie a Videoton-stadionnak

2016. november 11., péntek 12:39 | hét éve frissítve

A székesfehérvári közgyűlés kiválasztotta a Sóstói Stadion kivitelezőjét, amelynek legfeljebb 14 hónapja lesz az építkezés befejezésére, írja az MTI. 

Az NB I.-es Videoton új, 14 ezres stadionja így a tervezett határidőre, 2017-2018 fordulójára elkészülhet - írta az önkormányzat. 

A zárt ülésen meghozott döntésről Cser-Palkovics András polgármester közölte, hogy a Strabag által vezetett, több cégből álló konzorcium építi a stadiont. A szerződés aláírása után öt munkanapon belül átadják a munkaterületet.

A polgármester elmondta, hogy kiegészítő állami forrást is kért a város.

Ennek oka "az áremelkedések és bizonyos költségelemek növekedése, továbbá plusz ingatlanok megvásárlása, valamint a megváltozott UEFA-szabványok miatt a világítástechnikában jelentkező áttervezési igény".

A Sóstói Stadion tervei 2014/15-ben készültek, a beruházás azonban már az UEFA által időközben megszigorított és a 4-es kategóriájú stadionokra vonatkozó bővített szabályrendszeréhez illeszkednek. 

Így a kivitelezés összesen 12,9 milliárdba kerül majd, melynek költségei tervezéssel, műszaki ellenőrzéssel, területvásárlással és a környezet rendezésével együtt 14,3 milliárd forintba kerülnek.

A stadion a környezetére fordított költségeket is beleszámítva székenként 3200 euró összegből, vagyis nagyjából 980 ezer forintból épül meg. Ez több, mint a Ferencváros új stadionjánál, valamivel kevesebb, mint Felcsúton, az MTK stadionnal másfél millió forint volt. 

A közlemény kitért arra, hogy a sportlétesítmény állami forrásból, egy városrészi rehabilitációs program keretében valósul meg, párhuzamosan a Sóstó Természetvédelmi Terület fejlesztésével.

Rovatok