Index Vakbarát Hírportál

A világ siratja a Chapecoensét

2016. november 30., szerda 11:46 | aznap frissítve

A kedd hajnali, kolumbiai légi katasztrófában 71-en vesztették életüket, odaveszett a Copa Sudamericana döntőjére utazó brazil csapat szinte összes játékosa, teljes edzői stábja és vezetőségének nagy része is. A tragédia nem csak a futballvilágot rázta meg, a világ számtalan pontján emlékeztek a csapatra, és a lezuhant gépen utazó többi utasra.

A Chapecoense színére, azaz zöldre festették fénnyel tegnap éjjel többek között a párizsi Eiffel-tornyot, a Bayern München stadionját, a Wembley híres ívét és a Rio de Janeirói Megváltó Krisztus szobrát is.

AMAZING: The world unites for Chapecoense. **** pic.twitter.com/7XbfyIzGTF

— SPORF (@Sporf) November 30, 2016

A Barcelona és a Real Madrid tegnapi edzésén egy perces gyászcsenddel adózott az áldozatok emléke előtt, az esti Livepool-Leeds ligakupa mérkőzés előtt is néma csend borult a stadionra.

Már most számos ország klubja, szövetsége jelezte, hogy a soron következő forduló előtt megemlékeznek a tragédiáról, de valószínűleg a világ összes pályáján így tesznek majd.

A csapat városában, Chapecóban szurkolók ezrei vonultak gyertyával a a stadionhoz, ahol sírva, énekelve, imádkozva gyászolták kedvenceiket.

Bár a sokk még nagyon friss, a brazil futball máris példátlan összefogással próbál segíteni a szinte teljes csapatát elvesztő klubon. Alig három olyan játékos volt, aki sérülés vagy eltiltás miatt nem utazott el a csapattal, hárman pedig túlélték a katasztrófát, ám ők nagyon súlyos sérüléseket szenvedtek. Jackson Follmann, a csapat második számú kapusa a hírek szerint elvesztette egyik lábát, míg a hátvéd Neto élete a legfrissebb hírek szerint már nincs veszélyben, de a kezén, lábán és az arcán is súlyos sérüléseket szenvedett, míg Alan Ruschelnek a gerince sérült meg, állapotát a műtét után stabilnak mondták az orvosok.

A brazil bajnokság résztvevői a tragikus helyzetre való tekintettel egységesen arra kérték a szövetséget, hogy a következő három évben adjanak védettséget a Chapecoensének, a csapat ne eshessen ki a bajnokságból. Emellett ingyen, kölcsönjátékosokkal is segítenék az együttest, hogy átvészelje a következő időszakot. Utóbbi felajánlással nem csak brazil klubok jelentkeztek, de már a portugál Benfica is jelezte, hogy hasonlóan támogatná a Chapecoensét.

 A csapat alelnöke, Ivan Tozzo is arról beszélt, hogy nem adják fel: "Újjáépítjük a klubot, igazolunk új játékosokat, egyeztetünk és türelmesek leszünk, megpróbáljuk folytatni a játékot a Brasileiróban, amely nagyon fontos nekünk".

A szurkolók első reakcióként a csapat mezeinek vásárlásával segítették az együttest, pillanatok alatt el is fogyott az összes. Az argentin szövetség közleményben tudatta, hogy valamennyi argentin klub kész anyagilag is hozzájárulni a Chapecoense megsegítéséhez.

A kolumbiai Atletico Nacional csapata, akivel a Copa Sudamericana döntőjében játszottak volna, hivatalosan is arra kérte a Dél-amerikai szövetséget, hogy adják a a brazil csapatnak a kupát.

Rovatok