Index Vakbarát Hírportál

Még 100 milliót ráköltenek az MTK-stadion eszközparkjára

2016. december 9., péntek 08:38

Az MTK-stadion költségvetése olyan, mint Rogán Antal lakása. Valahogy mindig egyre csak nagyobb lesz. Most épp 100 millió forinttal nőtt, ami bagatell összegnek számít a stadionok földjén, de azért mégiscsak pénz.

Említett összegből a gyep növekedését segítő lámpák kerülnek a stadionba. Lehetne róla vitázni, hogy ezeket végül is nem építik be, azaz szigorúan véve nem az ingatlan részei, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen eszközöket is a stadion kivitelezésére szánt büdzsé terhére szokás beszerezni, ahogy az a Videoton stadionjára kiírt nyilvános pályázatban is történt. Ebben 24 db. fényvető szerepel a "gyepnövelés segítésére".

Amikor 2015 júniusának végén megjelent a pályázat az új MTK-stadion építésére, a projekt tervezett értéke nettó 4,78 milliárd forint volt. November végén hirdették ki a győztes ajánlatot, az ár addigra nettó 6,31 milliárdra nőtt. Aztán idén október 11-én – amikor a Hidegkuti Nándor Stadion már elvileg bő egy hónapja kész volt – módosították a szerződést (nem lefelé), és az ár hirtelen nettó 7,257 milliárd forintra emelkedett.

Erről a mesteri húzásról mi is írtunk, az MTK ugyanis pont annyival növelte meg az költségvetést, hogy ne essenek át az eredeti szerződéses összeg 15%-án, és így ne kelljen a módosításban szereplő munkálatok elvégzésére új közbeszerzést kiírni.

Természetesen ez a megoldás súlyos kompromisszumokat követelt az MTK részéről. Ahhoz, hogy a növekmény beleférjen a közbeszerzés nélküli összegbe, le kellett mondaniuk néhány utólagosan szükségessé vált módosításról. Az elnöki sky-box teljes körű kiépítése például belefért (sok egyéb mellett),  míg a homlokzati háló vagy a mozgássérült pódium nem.

Szerencsére azt a pár "szolár lámpát" nem kellett belepréselni a büdzsébe, amikre a Hidegkuti Nándor Stadion gyepének gondozása miatt volt szükség. Ugyanis 99,5 millió forint beruházási értéken már szépen beírták őket az MTK 2016/17-es tao programjának "tárgyi eszköz beruházás" rovatába, a kondigépek, orvosi eszközök, ruházati cikkek, miegymás közé. Az azóta az MTK honlapjáról rejtélyes módon eltűnő dokumentumban kifejezetten az szerepel, hogy a lámpákra a Hidegkuti Nándor Stadion gyepének gondozásához van szükség.

Mint ismeretes, ezt az eszközt leginkább olyan stadionokban szokták bevetni, ahol nem éri elég természetes fény a gyepet. 

Mindenki megnyugodhat, megkapták a lámpákra a kért 70 százalékos támogatást, azaz 71 millió adóforintot. Így végre a kapu előtti különösen igénybe vett területen is szép lesz majd a gyep, vagy ahol leárnyékolja a fal.

Rovatok