Index Vakbarát Hírportál

Futballtörténelmi büntetőt fújt Kassai

2016. december 14., szerda 13:25

A klubvilágbajnokság szerdai elődöntőjében a kolumbiai Atlético Nacional a japán Kashima Antlersszel találkozott, a mérkőzést Kassai Viktor vezette, aki a 29. percben futballtörténelmi döntést hozott.

Egy pontrúgás után elesett az egyik japán játékos a tizenhatoson belül, de a magyar játékvezető ekkor még engedte tovább a játékot, valószínűleg nem is látta pontosan, mi történt. Elég sok idő telt el, mire kiment a labda, másfél perc, ezután jelezte, hogy az esetet vissza fogják nézni videón.

Kiszaladt a pálya szélére, ahol egy képernyőn megnézte a felvételeket, majd megváltoztatta korábbi döntését, és befújta a tizenegyest. A National-játékosok kicsit reklamáltak, aztán a büntetőt Doj Soma belőtte.

Maga a videózás nem tartott sokáig, fél perc lehetett az egész, maximum azzal a részével volt baj, hogy csak két perccel az eset után végezték el a tizenegyest, de ezen még lehet finomítani. 

Mindenesetre a döntéssel a magyar játékvezető történelmet írt, mert ő az első, aki videózás után ítélt meg büntetőt futballmérkőzésen. A rendszer ezen a tornán mutatkozott be élesben, és a nemzetközi szövetség attól sem zárkózik el, hogy a vb-ken is bevezesse, ha beválik. Ez az első próbája.

A FIFA a meccs után közleményt adott ki, ebben azt írták, hogy jó volt a kommunikáció a bíró és a videós asszisztens között, és a technológia is jól működött, a végső döntést pedig Kassai hozta meg, mert a rendszer amúgy is csak mankónak van. 

A tornán bevetett VAR-rendszert két évig fogják tesztelni, hogy megtartják-e, arról a végleges döntést 2018-ban hozza meg a FIFA. Az ausztrál, a brazil, a cseh, a francia, a német, az olasz, a mexikói, a holland, a portugál, a katari és az amerikai szövetség vesz majd részt a tesztelésben és a tökéletesítésben.

Alkalmas arra, hogy góloknál, tizenegyeseknél és lapot érő helyzeteknél is tudja segíteni a bírókat, ha vitás helyzet van. "A VAR-rendszer pontosan úgy fejlesztették, mint a gólvonal-technológiát, az a cél, hogy a játékvezetők munkáját segítse" - mondta róla a FIFA játékvezetői bizottságát vezető Massimo Busacca a múlt héten. 

Busacca kiemelte, továbbra is azt szeretnék, hogy a játékot ne kelljen megszakítani, és a végleges döntés a játékvezető kezében marad, ezt nekik is kihangsúlyozták a tréningeken. Vagyis ha a bíró megnézi az anyagot, de szerinte nem történt semmi, vagy épp észrevesz valami mást, saját véleménye szerint ítélhet. Jelen esetben Kassai is szabálytalanságnak látta azt, amire a videóelemzők felhívták a figyelmét.

A FIFA a torna előtt egy bemutatóvideót is felrakott a rendszerről, amiben épp Kassai Viktor is megjelenik (2:00-nál).

A szerdai mérkőzést amúgy 3-0-ra nyerte meg a japán csapat, és jutott a döntőbe.  

A múlt héten kézilabdában is történelmet írtak a magyar bírók, mert ők adtak először piros lapot videózás után, Horváth Péter és Marton Balázs a Hollandia–Németország-meccsen hozta meg a döntést. 

Rovatok