Index Vakbarát Hírportál

Hitchcocki izgalmak után BL-döntős az Atletico Madrid

2016. május 3., kedd 23:18

Nagy dráma, kimaradt büntetők itt is, ott is, a spanyolok megúszták, a Bayern viszont kieséssel fizetett a hibáért.

1-0-ás előnnyel érkezett az Atletico Madrid a Bayern elleni, müncheni BL-elődöntő-visszavágóra, bízva a szokásos egy góljában, míg a németek abban, hogy hazai pályán mindenkit be tudtak gyűrni ebben a szezonban a Bajnokok Ligájában.

Elképesztő egykapuzást mutatott be a Bayern azonnal a kezdő sípszó után.

Mintegy 25 percig úgy állta a sarat az Atleti-védelem, mint Dobóék az Egri csillagokban, akkor kezdett repedezni a fal. Ribery majdnem 30-ról lőtt, a labdát csak kiütni tudta Oblak, de a szorongatva érkező Lewandowski fölé trafált.

Három perc múlva Lahm elé került a lecsorgó labda, jobbösszekötőben érkezett nagy rössel, de fölé durrantott.

Félóra elteltével megtörtek a spanyolok, de kellett ehhez a szerencse is. Húsz méterről rúghatott szabadot Xabi Alonso, Gimenez lába között ment el a labda, megcsúszott a védő belső combján, és a kapu közepébe pattant. 0-1.

Öt perc, és újra Gimenez lett a főszereplő: a tizenhatoson belül átkarolta Javi Martinezt, Cakir bíró pedig befújta a jogos büntetőt. Müller állt oda, de Oblak eltalálta az irányt, jobbra vetődött, védett.

Maradt a szünetre az 1-0, hosszabbításra álltunk.

Fordulás után folytatódott a német nyomás, de tíz percet követően kiszabadult az Atletico. Griezmann-Torres-kontra ment, a spanyol ugratta ki a leshatáron a franciát, Alaba lábán túljutott a labda, a csatár egyedül vezethette kapura, és higgadtan a bal alsóba helyezett. Talán les volt, de a kamera nem volt egy vonalban. Lényeg, 1-1 lett.

Két gólra volt szüksége a Bayernnek a továbbjutáshoz. Azt kellett megcsinálnia, mint a Juve ellen ugyanitt, a 16 között, két gólt rúgni, de nem egy félidő, hanem 35 perc alatt.

A gól nagyon megfogta a Bayernt, és felhozta az Atletit, Guardiola emberei nem tudtak már felállni, a 66. percig semmiféle veszélyhelyzetet nem tudtak teremteni, akkor is csak egy Xabi Alonso-lövést fogott simán Oblak.

Három perc múlva viszont igazi ziccert alakítottak ki, Vidal ívelte át a védőfalat, Lewandowski egyből ellőtte a lepattanó labdát, de a közepesen erős lövésre könnyedén ért le Oblak.

A 74.-ben tanári angol akciót futtatott végig a Bayern, beadás, fejes, fejes: gól. Lewandowski stukkolta be közelről Vidal kihagyhatatlan gólpasszát. 15 perce maradt a Bayernnek, hogy megszerezze a BL-döntőt érő gólt.

Tíz perc volt hátra, amikor Griezmannt lehozta Simeone, a védekező Thomas jött be, egyértelműen ki akarta húzni a maradék időt. Nem is tehetett mást.  

A Bayernből Alaba és Coman kísérletezett távolról, az elsőt blokkolták, a másodikat védte Oblak.      

De úgy tűnt, Hitchcock írta ezt a meccset: ment a Bayern a továbbjutást jelentő gólért, de egy kósza ellentámadásból Torres elment a 85. percben, buktatták, a spanyol beesett a 16-osra, büntető. Javi Martinez még pár centivel a vonal előtt akaszthatta, Cakir bent látta, és befújta.  

Mivel Griezmann már lement, Fernando Torres vállalta a lehetőséget, de a lövését védte Neuer. Valójában lemásolta Müller büntetőjét.

A Bayern esélye megmaradt, Alaba lőtt is, de a megpattanó labdáját Oblak kiütötte. Majd a kapus leült, hogy megsérült, perceken át ápolták, aztán felállt. Ahogy az Atleti mindig, most is húzta az időt.

A németek már erősen ívelgettek, Coman előtt adódott még egy lehetőség a 93. percben, tök egyedül lőhetett a tizenhatos jobb oldaláról, de valami beadás-lövés öszvért sikerült összehoznia, jócskán mellétrafált.

Bayern-Atlético 2-1

Simeone tajtékzott, de az Atletico lepörgette az órát, és 2014 után újra bejutott a BL-döntőbe: 2-1-es vereséggel, idegenben lőtt góllal, a Bayern hasztalan győzelemmel búcsúzott.

Guardiola BL-siker nélkül hagyja ott a Bayernt, zsinórban három elődöntőt veszített velük, ő maga négynél jár, ha még a 2012-es, barcás kiesését is számoljuk.

Szerdán kap ellenfelet az Atletico, a Real Madrid, vagy a Manchester City követi őket.

Bayern München-Atlético Madrid 2-1 (1-0)


München, Allianz Aréna, 70 000 néző, v.: Cüneyt Cakir (török)
    gólszerzők: Xabi Alonso (31.), Lewandowski (74.), illetve Griezmann (54.)
    sárga lap: J. Martínez (84.), illetve Giménez (34.)

    Továbbjutott: az Atlético Madrid 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal

    Bayern München:
 Neuer - Lahm, Boateng, J. Martínez, Alaba - Xabi Alonso - Douglas Costa (Coman, 73.), Vidal, Müller, Ribéry - Lewandowski

    Atlético Madrid:
Oblak - Juanfran, Godín, Giménez, Filipe Luís - Gabi, Fernández (Carrasco, 46.), Koke (Savic, 90+3.), Saúl - Griezmann (Partey, 82.), Torres

Rovatok