Index Vakbarát Hírportál

Vérszegény, öngólos 1-0-ra nyert a Real, spanyol BL-házidöntőt játszik az Atleticóval

2016. május 4., szerda 22:39

A Bajnokok Ligája elődöntőjéhez méltatlan visszavágón jutott a fináléba a Real Madrid. Két év után újra az Atletico Madriddal találkozik.

A Real Madrid az állítólag 50 százalékos C. Ronaldóval, de Benzema és Casemiro nélkül állt fel, a franciát Jese helyettesítette, Casemiro helyett Isco került be. A Manchester Cityben nem játszhatott David Silva, visszatért viszont Yaya Touré és pályán volt a szezonban rengeteget sérült kapitány, Kompany.

Na nem sokáig, még tíz perc sem telt el, futtában sérült meg újra a középhátvéd, le kellett cserélni, Mangala állt be a helyére.

A Madrid nem siettette, úgy játszott, mint akinek elég egy gól a továbbjutáshoz, ugyanis elég is volt, Manchesterben egy hete 0-0 lett.

Valójában az első hazai lövés be is ment. Bale adott be a jobb oldalról, a labdába beleért Fernando, az meg így beakadt a hosszú felsőbe. Csak másodszorra lehetett látni, hogy a labda gellert kapott, az UEFA szerint se ment volna kapura, mert öngólnak adták a találatot, ami a walesi első idénybeli BL-gólja lett volna.

Skomina bíró volt a következő főszereplő, a 30. percben a madridi tizenhatosnál mintha De Bruyne odalépett volna Marcelónak, miután elvesztette a labdát, a bíró azonnal sárgával büntetett. Az ismétlésnél azt láttuk csak, ahogy pár hete Wolfsburgban, a brazil újra eljátszotta, hogy bántották, a belga hozzá sem ért.

Cristiano Ronaldón nem látszott a sérülése, igaz, jó sem volt, a 35.-ben sem ő, hanem Pepe ért egy jó beadásba bele, a végén Ramos gurított a kapuba. A partjelző viszont lest jelzett, Pepe tényleg tiltott helyen volt.

A City annak ellenére, hogy mennyire esélytelennek tűnt, pláne Kompany elvesztése után, egész jól tette a labdát, és a 44.-ben egyenlíthetett volna. Fernandinho jó labdát kapott balösszekötőben, jobbal lőtt is, de a rövid kapufát találta el, kívülről. Magasan ez volt a legnagyobb lehetőségük a szünetig, majd mint kiderült, az egész meccsen.

Az egy gól miatt legalább feszültség maradt

Az, hogy még mindig csak egy gól kellett nekik, tarthatta bennük a lelket, valójában a meccs előtt is egy gólra volt szükségük a továbbjutáshoz.

A második félidőben mintha kicsit felpörgött volna a Real, de az 50.-ben Ronaldo nem talált el jól egy remek labdát, ballal kicsit megfaragta, gyenge lövés lett.

Azonnal válaszolt De Bruyne egy hasonlóan gyengén, csak közelebbről elengedett lövéssel, majd újra a Real jött, Jese jobbösszekötőből, jó helyről durrantott jócskán fölé.

Megélénkült a játék, Modric hagyott ki elképesztő ziccert: a City lesre játszott, de nem jött be, a horvát szó szerint egy az egyben találta magát Harttal, ám a kapus nagy bravúrral kiütötte a közelről ráhelyezett labdáját. Elég rossz megoldás volt ez is, de így is nagy védés, Hart életben tartotta a ManCityt.

Aztán folytatta mentőakciót a kapus, igaz C. Ronaldo fejese nagyjából a kezébe ment - óriási helyzet volt ez -, majd újra a portugál próbálkozhatott, ezúttal meg középre lőtt, Hart elvetődött, fogta.

Percekkel korábban a gyenge Jese ment le, Lucas Vazquez váltotta, a Cityben pedig Yaya Touré hagyta el a pályát, aki mintha egy percet sem játszott volna. Sterling érkezett.

A Citynek semmi keresnivalója nem volt itt

Az angolok védekezése egészen förtelmes volt, az Otamendi-Mangala középső kettőst összevissza etették, mindenkiről lemaradtak. A 64.-ben épp Bale-ről, aki őket túlugorva a kapufák találkozására fejelt. Még mindig életben volt a City.

A másik kényszerkezdő, Isco ugyanolyan gyengén játszott, mint Jese, őt 67 perc után cserélte le Zidane, Jamesra.

Pellegrini is változtatott csakhamar, a szintén pocsék Jesus Navast a 19 éves csatár, Iehnacho váltotta. Kellett egy gól, egy gól kellett továbbra is a Citynek.

Nem csak a City volt rém gyenge, maga a meccs is. A keddi Bayern-Atletico egy BL-döntő volt, ez a Real-City egy 6. körös csoportmeccs, amiből mindkettő továbbjutott már a kezdés előtt. Sőt, már az is eldőlt, melyik az első és a második. Minden idők egyik leggyengébb színvonalú BL-elődöntőjét játszották, csakhogy a feszültség ébren tartotta a drukkereket, mert még mindig nem dőlt el semmi.

Lucas Vazquez vitt némi színt a játékba, jobbról nagyon csúnyán befűzött két védőt is, a lövését már sikerült blokkolni.

A 83.-ban is a fiatal spanyol volt a főszereplő, de már negatív, úgy talpalt bele Sterling sípcsontjába a Real-alapvonalnál, hogy az még Angliában is piros. Itt csak sárga lett, Skomina újra elnéző volt. Vagy nem látta.

Az utolsó percekre beszorult a Real, Agüero a 88.-ban jelezte egy távoli lövéssel, nekik csak egy gól kéne. A labda a háló tetején landolt, vagyis a vendégek továbbra sem találtak kaput.

Real Madrid–Manchester City 1-0

Az öt percnyi hosszabbításra a City teljesen kitámadott, de így is csak a Madridnak volt helyzete. Bevihette volna a kegyelemdöfést Ronaldo és James is, de egyik sem tette, maradt az 1-0. BL-döntős a Real, az Atletico lesz az ellenfele.

A Real Madrid-Atletico Madridnak nehéz megmondani, ki lesz a favoritja. A Real most nagyon gyengén futballozott, igaz, ez a City nem is kényszerítette többre, valószínűleg minden idők leggyengébb elődöntős csapataként esik ki, nem is érdemelt volna mást.

Ronaldóék felforgatott összeállításban futballoztak, az Atletico ellen ez nem lesz elég. Simeone Bayernt kiverő csapatát sokan kritizálták, de annak és ennek az elődöntőnek a színvonalát össze sem lehet hasonlítani.

Valójában visszanézve két ág alakult ki a BL-ben, az egyiken a Real besétálhatott a Roma, a Wolfsburg és ez ellen a kritikán aluli ManCity ellen, a másikon az Atletico vért izzadt a Barcával, aztán a Bayernnel, lejátszott négy BL-döntő szintű rangadót. Ahogy Simeone mondta, "kivertünk a világ három legjobb csapatából kettőt", egyértelműen a Realt tartja a harmadiknak. Most a május 28-i döntőben megküzdenek.

Azaz két év után megismétlődik a Bajnokok Ligája-döntő, akkor 1-1-es 90 perc után a Real nyert hosszabbításban, 4-1-re. Kétszer ismétlődött BL-finálé mostanáig, 2005-ben, majd 2007-ben is Milan-Liverpool volt, előbb az angolok, majd az olaszok győztek, aztán 2009-ben, illetve 2011-ben is Barca-ManUnited jött össze, mindkétszer Barca-sikerrel.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó: 

Real Madrid (spanyol)-Man. City (angol) 1-0 (1-0)

Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 78 ezer néző, v.: Damir Skomina (szlovén)
    gólszerzők: Fernando (20., öngól)
    sárga lap: L. Vázquez (83.), illetve De Bruyne (30.), Fernando (71.), Otamendi (90+4.)
    Továbbjutott: a Real Madrid, 1-0-s összesítéssel.

    Real Madrid:
Navas - Carvajal, Ramos, Pepe, Marcelo - Modric (Kovacic, 88.), Kroos, Isco (James Rodríguez, 67.) - Bale, Jesé (L. Vázquez, 56.), C. Ronaldo

    Manchester City:
Hart - Sagna, Kompany (Mangala, 10.), Otamendi, Clichy - Fernando, Fernandinho, Yaya Touré (Sterling, 61.), Navas (Iheanacho, 69.), De Bruyne - Agüero

Rovatok