Index Vakbarát Hírportál

A legdrágább, legszebb - itt szurkolhat majd a magyarokért

2015. december 13., vasárnap 14:47

A franciaországi Európa-bajnokság három legnagyobb helyszíne közül kettőn is játszik majd a magyar válogatott, köztük a torna legdrágább arénájában. Bordeaux-ban a legmeredekebbek a lelátók, és itt kezdjük az Eb-t.

A magyar válogatottnak kimarad Párizs és egész Észak-Franciaország a jövő évi Európa-bajnokságon, de ne aggódjunk, azért így is a torna legjobb és legnagyobb stadionjaiban lehet majd megnézni Bernd Storck csapatát. 

Bordeaux

A szombati Eb-sorsoláson kiderült, hogy a magyar válogatott Bordeaux-ban játssza az első meccsét, a városról a Debrecennek lehet rossz emléke: 2001-ben a Bordeaux 5-1-re verte a Lokit az UEFA Kupa első fordulójában, igaz, a visszavágón 3-1-gyel sikerült visszavágni.

Az Eb-helyszín viszont nem a Chaban-Delmas lesz, mint akkor, hanem egy tök új aréna, a 43 ezres Nouveau Stade de Bordeaux, vagyis az új bordeaux-i stadion. 2013-ban kezdték el építeni, ugyanaz az a cég tervezte, mint a müncheni Allianz Arenát és a pekingi Madárfészket, a látványon sokat dob, hogy kilencszáz oszlop tartja a tetőszerkezetet, a beruházás 170 millió euróba került. 

Elég meredekek a lelátók, a felső karéjon harmincöt fokos szögben dőlnek, ennél meredekebbet már nem is engedélyeznek Franciaországban. Idén májusban adták át, a franciák itt verték barátságoson 2-1-re a szerbeket még szeptemberben.

A tornán a Wales-Szlovákiával debütál az aréna június 11-én, ezután jön a magyar-osztrák, majd a belga-ír és a horvát-spanyol után egy negyeddöntőt rendeznek még itt. 

Marseille

A második magyar meccs lesz a legnagyobb szám helyszín szempontjából, ugyanis a 67 ezres marseillle-i Vélodrome-ban lép majd pályára Bernd Storck csapata, az ellenfél Izland. A Stade de Vélodrome a franciaországi Európa-bajnokság második legnagyobb stadionja a párizsi Stade de France mögött, és elég komoly átalakításon esett át az Eb miatt.

Az 1938-as vb-re épült arénában régen pályakerékpár-versenyeket is rendeztek, innen a neve, a 270 millió eurós renoválását azután jelentették be, hogy a franciák megnyerték az 2016-os Eb rendezési jogát. A felújításban nem vállalt szerepet a helyi klub, az Olympique Marseille. A leglátványosabb változás, hogy kapott egy tetőt, az egyik tribünt újraépítették, és közben a stadion kapacitását is megnövelték hétezerrel, úgyhogy most már a legmagasabb besorolásúnak számít, és egyben a torna egyik legszebb, ha nem a legszebb arénája. 

Az 1998-as francia világbajnokságon két emlékezetes meccset is rendeztek itt az egyenes kieséses szakaszban. A negyeddöntőben a hollandok verték az argentinokat 2-1-re, Bergkamp visszahúzós góljára esetleg emlékezhet, majd az elődöntőben a brazilok tizenegyesekkel nyomták le a hollandokat. A jövő évi Eb-n angol-orosszal indul a marseille-i program június 11-én, a házigazda franciák albánon elleni meccse után pedig június 18-án jön az Izland-Magyarország. A magyar drukkerek a korán érkező lengyelekkel is összefuthatnak, három nappal később ugyanis itt lesz az ukrán-lengyel, később pedig negyeddöntőnek és elődöntőnek is otthont ad a Vélodrome. 

Az Eb-helyszínei

Saint-Denis, Stade de France, kapacitás: 81 338 

Marseille, Stade de Vélodome, 67 394

Lyon, Stade des Lumières, 59 286

Lille, Stade Pierre-Mauroy, 50 186

Párizs, Parc des Princes, 47 000

Bordeaux, Nouveau Stade de Bordeaux, 42 115

Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard, 41 965

Lens, Stade Bollaert-Delelis, 38 233

Nizza, Allianz Riviera, 35 624

Toulouse, Stadium Municipal, 33 300

Lyon

A csoportot három nappal az izlandiak elleni meccs után Lyonban zárjuk a portugálok ellen, az Európa-bajnokság harmadik legnagyobb helyszínén, az 59 ezres Stade des Lumières-ben. Szintén egy vadi új stadion, olyannyira, hogy még el sem készült, januárban adják át, ugyanis az építése jogi akadályok és különböző viták miatt csak 2013-ban kezdődött el.

Ez egyébként az Eb legdrágább arénája is, az építése 400 millió euróba került a legutóbbi adatok szerint. Jellegzetes, esernyő szerű teteje befedi az egész nézőteret, így az eső elől is védve van. Ez az egyetlen futballstadion az országban, ami egy futballklub tulajdonában van. 

A belga-olasz lesz az Eb első lyoni meccse, aztán az ukrán-északír, majd a román-albán a program, három nappal az utóbbi után a Magyarország-Portugália zárja a csoportkört június 22-én, aztán egy nyolcaddöntővel és elődöntővel folytatják itt. 

Hol lakik majd a válogatott?

A tervek szerint a magyar válogatott főhadiszállása a spanyol határhoz közel, Pau-ban lesz az Európa-bajnokság alatt.  A nyolcvanezres kisváros Bordeaux-tól és Marseille-től sincs messze, Lyonba kell majd a legtöbbet utazni. "Most tértem vissza Pau-ból, a csapatmenedzseremmel megnéztük a szállodát, ahol két hétig élni fogunk. Ezen kívül megnéztük az edzőpályákat is. Úgy gondolom, ez remek hely a csapat felkészítéséhez" - idézte a Nemzeti Sport a kapitányt. 

Ha a magyar válogatottnak sikerülne a továbbjutás a csoportból, akkor a sorsolás szerint Nizza, Lens, Lille a lehetséges helyszín, utóbbi kettő, akkor ha csoportharmadikként megyünk tovább, míg a csoportelső Toulouse-ban folytatja. 

Rovatok