Index Vakbarát Hírportál

Egy magyar, meg a többi tizennégy

2016. június 10., péntek 10:00

Megpróbáljuk megtippelni, kik azok a lappangó tehetségek, akik ezen az Európa-bajnokságon berobbannak, és alaposan felkeltik maguk iránt az érdeklődést. Ők már nem tizenévesek, akikről még a kutya sem hallott, de szerintünk alulértékeltek, és ha nem is mind a 15-en, de biztosak vagyunk abban, hogy nyáron néhányan közülük klubot válthatnak.

Grzegorz Krychowiak

Lengyelország, Sevilla, védekező középpályás, 26 éves

A 26 éves lengyel a klasszikus szűrőjátékos abban az értelemben, hogy leginkább csak akkor tűnik ki, ha hibát csinál. Az öt európai topligában csak egy játékos tudott jobbat az ő meccsenkénti 4,5-es labdaszerzési átlagánál. Már tavaly nyáron is felmerült a neve az Arsenalnál, ők még mindig figyelik, de a versenybe a Manchester United is beszállhat – ha így lesz, két szezon alatt megsokszorozhatja a Sevilla a 2014-es 5,5 millió eurós vételárát.

Arkadiusz Milik

Lengyelország, Ajax, középcsatár, 22 éves

A lengyel csatár egyelőre megbújik Robert Lewandowski árnyékában, de a válogatottban pont ezt használja ki: amíg minden védő a Bayern-támadóra figyel, addig ő viszonylag hatékonyan szerzi a gólokat, hiszen 24 meccsen már 10-nél jár a lengyel csapatban.

Az Ajaxban még ennél is jobb volt (egy évet a Bayer Leverkusenből kölcsönadva játszott), tavaly 33 meccsen 23, idén 42-n 24 gólt lőtt, ráadásul a legutóbbi szezonban volt még mellé 12 gólpassza is. A hírek szerint a Lazio, az Everton és a Leicester City is megvenné a 22 éves támadót, de többet kell adniuk 15 millió eurónál, erre ugyanis nemet mondott az Ajax a Laziónak.

Federico Bernardeschi

Olaszország, Fiorentina, jobbszélső/támadó középpályás, 22 éves

Bernardeschi még csak 17 éves volt, amikor nemet mondott a Manchester United hívására, és ezt azóta sem bánta meg, mert így volt ideje a maga tempójában fejlődni. Hogy ez mennyire sikerült a most 22 éves olasznak? 41 meccsen ugyan csak 3 gólt lőtt Paulo Sousa csapatában, de bebizonyította, hogy szinte bárhol bevethető, a korábbi Videoton-edző például nem kevesebb, mint kilenc poszton játszatta az eredetileg támadó középpályást, akiből egyre jobb szélsőt nevel úgy, hogy a védekező feladatokból is egyre többet bíz rá.

Bár a 2014-es vb előtti nagyon bő, 42 fős keretben már benne volt, csak idén márciusban mutatkozott be a válogatottban, és egyből benne is volt Lorenzo Insigne spanyolok ellen szerzett góljában.

 

Jonas Hector

Németország, 1. FC Köln, balhátvéd, 25 éves

A Köln védője a német válogatott legjobban titkolt fegyvere. Az osztrák Christian Fuchs mögött a legjobb európai balbekk volt az idei szezonban a topligákban. Túl sokat nem húzódik előre (négy gólpassza volt, gólt nem szerzett), de pont ezzel hozott stabilitást a védelembe klubjában és a válogatottban is.

Kiváló keresztlabdái vannak, jól lép bele a lövésekbe és a beadásokba, a levegőben pedig nehezen verhető a 185 centis, 25 éves védő, aki kevesebb mint két teljes Bundesliga-szezonnal a háta mögött lett a világbajnoki címvédő német csapat alapembere.

A portugál középpálya – William Carvalho, Renato Sanches, André Gomes

Carvalho: Portugália, Sporting, védekező középpályás, 24 éves

Sanches: Portugália, Benfica/Bayern München, középpályás, 18 éves

Gomes: Portugália, Valencia, középpályás, 22 éves

Kicsit csaltunk a portugáloknál, hiszen egy helyett három játékost tettünk ide, de kettő közülük nem is annyira friss felfedezett. William Carvalhót már a brazíliai világbajnokság előtt is ajánlgattuk, de egyelőre maradt a Portóban, míg Renato Sanchest alig pár hete vette meg a Bayern München a Benficából, de az igazi befutás még rá is vár.

Carvalho persze nem azért maradt a Portónál, mert senkinek ne kellene, pusztán csak túl sokat kért érte csapata 2015-ben, ám ha most ráerősít az Eb-n, lehet, hogy már nem tudják túl sokáig megtartani.

André Gomest viszont már nem Portugáliából, hanem a Valenciából kellene megszerezni. A 22 éves középpályás 81,3 százalékos pontossággal passzolt a szezonban, 5 gólt és 4 gólpasszt hozott össze, de amilyen jól lő, ezek a számok csak nőhetnek, ha kicsit többet húzódik előre. Az igazi zsenije viszont a cselezőképességében van, emiatt is tudja remekül tartani a labdát.

N'Golo Kanté

Franciaország, Leicester City, középpályás, 25 éves

A szezon meglepetéscsapatában ő volt a meglepetésember. A 25 éves francia szűrőt lényegében senki nem ismerte a szezon előtt, mostanra viszont a frissen angol bajnok Leicester City alapembere lett, és állítólag az Arsenalban folytathatja.

Kante már a Caenban is remek statisztikai mutatókkal játszott, mielőtt a Leicesterhez került volna, meccsenként 4,8 szerelést és 2,9 labdaszerzést csinált a francia első osztályban, ezen pedig csak javított Angliában: átlagosan 4,7 szereléssel és 4,2 labdaszerzéssel zárta a meccseit.

A legjobban talán úgy lehetne leírni, hogy Roy Keane-ként szerez labdát, Patrick Vieiraként tudja felvinni azt, és legalább olyan passzai vannak, mint Paul Scholesnak. Ki ne akarna ilyen játékost venni?

Dmitri Payet

Franciaország, West Ham United, támadó középpályás, 29 éves

A West Ham franciája is elég későn érő típus, ugyan már 2010-ben megvolt az első válogatottsága, 2015 nyaráig csak elég ritkán hívták be, majd idén márciusig teljesen el is felejtették a már 29 éves középpályást. A hollandok ellen viszont remekül tért vissza, az oroszok ellen pedig a legnagyobb fegyverét is megmutatta, a tökéletes szabadrúgását.

Mivel már lassan 30, ha idén nem adja el nagy pénzért a West Ham, valószínűleg náluk marad majd.

 

Ozan Tufan

Törökország, Fenerbahce, védekező középpályás, 21 éves

Még csak 21 éves a Fenerbahce középpályása, de már 22 válogatott meccse van. Elég sokoldalú, szűrő középpályástól box-to-box emberen át középső irányítóig mindent tud játszani, de ha nagy a vész, jobbhátvédként is bevethető.

Fiatal kora ellenére meglepő a fizikuma, már most szinte minden bajnokság középpályájában megállná a helyét, egyedül a gyorsulása nem az igazi, ez limitálhatja a szerepét a komolyabb ligákban.

Breel Embolo

Svájc, Basel, középcsatár, 19 éves

Ne ijedjen meg senki attól, hogy a fiatal svájci csatárnak Mario Balotelli a példaképe, a munkamorálja és a hozzáállása nem is lehetne eltérőbb az olaszétól. Bár még csak 19 éves, már több mint 50 bajnokit játszott a Baselben a svájci első osztályban, ráadásul a Bajnokok Ligája történetének hatodik legfiatalabb gólszerzője lett, amikor betalált a Ludogorecnek még 2014-ben.

Fiatal kora ellenére már most elképesztő fizikai adottságai vannak, erőben szinte minden védővel felveszi a versenyt. A felnőtt válogatottban 2015 márciusában mutatkozott be, azóta már 9-szer játszott, vagyis egyből bejátszotta magát Vladimir Petković keretébe.

Az ukrán inverted winger-páros, Jehven Konopljanka és Andrij Jarmolenko

Konopljanka: Ukrajna, Sevilla, szélső, 26 éves

Jarmolenko: Ukrajna, Dinamo Kijev, szélső, 26 éves

Majdhogynem ikreknek is nézhetnénk a két ukrán szélsőt, hiszen alig egy hónap különbséggel születtek, és azonos poszton, csak ellentétes oldalon játszanak. Jarmolenkót a Dinamo Kijevből, Konopljankát viszont már a Sevillából kell megvennie annak, aki egy gólerős szélsőre vágyik.

Előbbinek jobban ment az előző szezonban, 33 meccsen 17 gólja volt klubcsapatában (Konopljankának 53-on csak 8, de volt 6 gólpassza is), az Eb-selejtezőkön viszont a 14 ukrán gólból 6-ot ők lőttek hátulról indulva, tehát Franciaországban is komoly szerepük lehet a jó ukrán szereplésben.

Inverted winger: Szélső, de nem klasszikus vonalszélső, olyan játékos, aki beadás helyett inkább befelé törve lövésre játszik. Általában a játszott oldallal ellentétes lába az erősebb. Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Lionel Messi, Arjen Robben, Franck Ribéry a legjobb példák erre a posztra.

Radja Nainggolan

Belgium, AS Roma, középpályás, 28 éves

A belga középpályás ugyan már 28 éves, de igazán csak az elmúlt két évben tűnt ki, amikor a Romába került – előtte 10 éven át a Cagliariban és a Piacenzában játszott. A legutóbbi két szezonban 11 gólt szerzett a Roma középpályájának közepén, de emellett a védekezésből is rendesen kivette a részét (a BL-ben 2,3 labdaszerzése és szerelése volt meccsenként).

A Romából persze nagyon már nem kell felfedezni, de egy stabilan BL-induló csapatba még tovább tud menni, főleg, ha az Eb-selejtezők után a tornán is állandó kezdő lesz a középpályán. A belgáknak kelleni fog egy hozzá hasonló kemény, határozott, de hideg fejű játékos Axel Witsel és Marouane Fellaini mögé biztosításnak.

Victor Lindelöf

Svédország, Benfica, középhátvéd, 21 éves

Nagyon korán, már 18 évesen elkerült Svédországból a védő, amikor a Benficához igazolt, ahol igazán csak 2015-ben kezdtek komolyan számolni vele, addig a tartalékcsapatban fejlődött. A szezon eleje óta viszont már 25 meccse is volt a felnőtt csapatban, aminek köszönhetően a svéd válogatottba is bekerült, Franciaországban pedig a csak két válogatottsága ellenére is valószínűleg kezdő lesz.

Védekező középpályásként és jobbhátvédként is bevethető, de már a 2015-ös U21-es Eb-n is középső védőként játszott a végül Európa-bajnok svéd csapatban, akkor a torna legjobb kezdőcsapatába is bekerült.

Viktor Kovalenko

Ukrajna, Sahtar Donyeck, támadó középpályás, 20 éves

Vele lett megosztott gólkirály Mervó Bence a 2015-ös U20-as világbajnokságon, csakhogy az ukrán nem csatár, hanem támadó középpályás. Remekül cselez, nagyon jól lát a pályán, és már azelőtt tudja, hogy kit és merre kellene indítani, még mielőtt a társ megmozdulna. Épp ezért illik össze nagyon jól Jarmolenkóval és Konopljankával, akikkel az egyik legveszélyesebb támadó középpályás sort alkothatnák.

Elseid Hysaj  

Albánia, Napoli, szélsőhátvéd, 22 éves

A 22 éves albán védő 2015 nyarán igazolt a Napoliba, de már oda is az Empoliból került, így nem meglepetés, hogy 43 meccsen vetették be az olasz ezüstérmesben. A válogatottban már 17 meccsen játszott, a selejtezők alatt megkérdőjelezhetetlen volt a helye.

Ugyan keveset megy előre, de ez pont, hogy előny volt az albán válogatottban, ami a keveset kockáztató védelme miatt kapott olyan kevés gólt. Túlnyomó többségben a jobbszélen játszik, de ha a balon kell besegítenie, ott is megállja a helyét.

Nagy Ádám

Magyarország, Ferencváros, középpályás, 20 éves

A magyar futball legnagyobb ígérete, akit a futsaltól kellett visszacsábítani a nagypályás játékhoz. 20 évesen képes a válogatott középpályájának vezére lenni, Kleinheisler László mögött játszva egyszerre diktálja a tempót és szervezi a támadásokat, de a labdaszerzésekbe is besegít.

Már tavaly év végén, illetve az Elefántcsontpart elleni felkészülési mérkőzésen is látszott, hogy kiváló érzéke van a mélységi indításokhoz, akár középre, akár a szélre kell tovább játszani a labdát. Nem hibátlan még a játéka, de ha 20 évesen itt tart, egy-két meggyőző meccs az Eb-n elég lehet ahhoz, hogy ne simán csak egy erős nyugati bajnokságba menjen, hanem ott akár kezdő is legyen egy középcsapatban.

Nagyra már az Eb előtt több szakoldal is felfigyelt, a Eurosport és a Sports Illustrated is beválogatta a torna lehetséges felfedezettjei közé.

Rovatok