Index Vakbarát Hírportál

Mihez kezd Storck Izland ellen?

2016. június 18., szombat 10:41 | aznap frissítve

Szombat kora este rettentő fontos meccs jön az Eb-n Izland ellen: előzetesen legtöbben ezen tartották pontszerzésre legesélyesebbnek a magyar csapatot, ám Ausztria legyőzésével még inkább felértékelődött a mérkőzés, hiszen már akár a továbbjutás is meglehet. De már a kezdő összerakása sem lesz könnyű, és nem csak Fiola Attila sérülése miatt. Megnéztük, min agyalt egész éjjel a kapitány.

Mivel Izland a pótselejtezőn búcsúztatott Norvégiához hasonlóan a 4-4-2-es felállást preferálja, könnyen lehet, hogy Storck visszatér a novemberi párharcon alkalmazott 4-1-4-1-hez azután, hogy Ausztria ellen leginkább 4-2-3-1-et játszatott a válogatottal, még ha jóval defenzívebbet is, mint amit hasonló felállásból a Real Madrid játszott Carlo Ancelotti alatt.

A 4-1-4-1 és a 4-2-3-1 között óriási különbség nincs, de a 4-3-3-as formáció sincs tőlük messze, ráadásul meccs közben is villámgyorsan át tud állni egy csapat egyikről a másikra és vissza. A 4-3-3 a remekül támadó csapatok felállása, előbbi kettő a stabil védelemmel inkább kontrajátékra építő csapatoké.

Előnye a védekezésben jelenik meg: a szélsőhátvédek és a szélsők között nincs akkora távolság, így védekezésre visszaállás közben kevesebb energia megy el azzal, hogy a szélsők - Dzsudzsák Balázs és Németh Krisztián az első csoportmeccsen - visszafutnak. A középpálya közepén ugyanúgy megvan a háromszög - akár 4-2-3-1, akár 4-1-4-1 a felállás -, támadásban pedig a szélsőhátvédeknek kisebb távolságot kell befutniuk, hogy beelőzzék a szélsőt, és ezzel választásra kényszerítsék a rajtuk védekező ellenfelet.

A lényegi különbség a védekező középpályás(ok) szerepében van: a 4-1-4-1-es felállásban egy játékosra hárul az irányítás, és neki rendre előre kell passzolnia, míg 4-2-3-1-ben ketten osztják a labdákat. És mivel nagyjából egy szinten játszanak egymás mellett, így oldalirányban is gyorsabban tudják járatni a labdát.

De induljunk leghátul, a kapuban.

Király Gábor a 30. másodpercben tehetetlen volt David Alaba lövésénél, utána viszont hiba nélkül, két nagy védéssel fejezte be a mérkőzést. Az Eb történetének legidősebb játékosa, egyben a legidősebb kapott gól nélkül meccsező kapusa lett, semmi sem indokolja, hogy ne döntse tovább saját korrekordját.

Valami nagy ötlet kell a jobbon

Kezdjük a rossz hírrel: Fiola Attila, a válogatott jobbhátvédje biztosan nem játszhat Izland ellen, de jó eséllyel a portugálok elleni szerdai csoportmeccset is ki kell hagynia. Ez egyetlen okból hatalmas baj:

Bernd Storck kapitánysága alatt 8 percet játszott úgy a válogatott, hogy nem Fiola volt a jobbhátvéd, a németek elleni barátságos meccs hajráját.

Akkor az éppen erre az időre bemutatkozó Bese Barnabás helyettesítette, sok mindent nem csinált, de nem ok nélkül vitte el Storck Franciaországba – pont azért keresett megfelelő cserét jobbhátvédben, mert mi van, ha történik valami Fiolával. És történt is.

Bese, ahogy Fiola is, viszonylag gyors játékos, sőt, az MTK-s még gyorsabb is a sérült Fiolánál, Storck azt mondta az Eb-felkészülés alatt, hogy ő talán a leggyorsabb embere a 23-ból. Ráadásul ő is szélső volt még ifiként, akárcsak Fiola, hasonló erősítést jelentenek tehát a támadáshoz fellépve. Ezek mellette szólnak, no meg az is, hogy ha őt teszi be a védelembe, akkor nem kell megbontania a már tökéletesre összecsiszolt hármast, Kádár Tamást, Guzmics Richárdot és Lang Ádámot mellette, akiknek megkérdőjelezhetetlen a helyük.

Ellene szól viszont az, hogy csak 8 perce van a válogatottban, tehát lényegében újonc, egy ennyire fontos, mentálisan ennyire megterhelő meccset pedig nem biztos, hogy egy nemzetközileg rutintalan védőre kell bízni.

Rögtön említhetnék persze ellenpéldaként a norvégiai pótselejtezőn a semmiből, a harmadosztály kispadjáról berobbanó Kleinheisler Lászlót, vagy Storck nagy felfedezettjét, Nagy Ádámot. Annyi a különbség Besével, hogy vele nem dolgozott együtt az utánpótlás-válogatottaknál.

„Több pozícióban tud játszani, a támadásokat is tudja segíteni, de akkor is fontos lehet, ha Fiola Attila megsérülne” – mondta róla Storck az Eb előtt. A biztonsági döntésként kivitt Bese most igazolhatja beválogatását, ha őt választja Storck, akkor (balról jobbra) Kádár, Guzmics, Lang, Bese lehet a védelem.

Nem Bese az egyetlen opció természetesen Strock számára: Lang Ádám rövid ideig megfordult a Győrnél a jobbhátvéd posztján, de rég nem játszott már itt. Ez persze nem érv a német kapitánynál – ha Langot tolja ki a szélre, Juhász Roland kezdhet középen Guzmics mellett. Juhász mellett szól a rutin, játszott már meccset minden lehetséges nemzetközi szinten, nem is keveset, 10 évig kirobbanthatatlan volt a válogatottból is.

Kádár Tamás játszott már jobbhátvédet a válogatottban, de ha őt tenné át a balszélről ide Storck, akkor azon a poszton is keveset használt opcióhoz, Korhut Mihályhoz kellene nyúlnia, így ez a verzió nem túl valószínű. Ahogy az sem, hogy a sérülésből éppen felépülő szélsőt, Lovrencsics Gergőt húzná ennyire hátra. Ez azért megtörténhet, de nem tudjuk, milyen állapotban van Lovrencsics azután, hogy napokig nem edzett.

Nálunk a besés védelem a nyerő, és önnél?

  • 3751
    Kezdjen Bese, jöjjön a Kádár, Guzmics, Lang, Bese sor
  • 839
    Tegyük ki Langot a szélre, középen meg játsszon Juhász
  • 444
    Ha Lovrencsics egészséges, rá bíznám a védekezést
  • 257
    Kádár Tamás megoldja ezt az oldalt is

Guzmics, Lang és Kádár remek egységet alkottak, utóbbi még a WhoScored első fordulós álomcsapatába is bekerült. Langnak hét, Guzmicsnak öt felszabadítása volt, mindhárman kihagyhatatlanok.

Fiola miatt alakulhat a középpálya is

Dzsudzsák Balázs a legutóbbi meccseken átkerült a középpálya jobb oldalára a balról, hogy ne Kádár, hanem Fiola előtt játsszon – ez az összjáték felbomlik Fiola sérülésével, és kérdés, hogy a kényszerű cserével marad-e Dzsudzsák a jobbon, főleg úgy, hogy Lovrencsics Gergő, aki szintén a jobb szélen szeret inkább játszani, felépült.

Mivel játszottak már úgy, hogy Lovrencsics kapta a bal, Dzsudzsák pedig a jobb oldalt, alighanem maradna most is ez a felállás, ha őket választja Storck. A csapatkapitány helye biztos a csapatban, a kérdés tehát az, hogy a balon a Lovrencsics, Stieber Zoltán, Németh Krisztián hármasból melyik kezd.

Stieber a mindent eldöntő gólja ellenére valószínűleg marad a cserepadon. A norvégok elleni pótselejtezőn Németh és Lovrencsics is egy-egy meccset kapott, de akkor utóbbi nem sérülésből jött vissza. A Lech Poznań-szélső csütörtökön és pénteken is teljes értékű edzésmunkát végzett, Németh pedig 89 percet pályán volt az első meccsen, így lehet, hogy most pihenőt kap. Lovrencsics védekezésben is hatékonyabb valamivel, és miután a három ponttal nem nekünk a fontosabb a támadás, ő lehet a választás.

Kleinhesler és?

A középpálya közepén sem egyszerű a matek. Kleinheisler László biztos pontnak tűnik, ahogy a 21. születésnapját pénteken ünneplő Nagy Ádámé is, ő azt nyilatkozta, szinte meg sem kottyant neki a keddi meccs tempója. Marad egy hely Gera Zoltánra és Elek Ákosra.

Gera fantasztikus volt az osztrákok ellen, bár Kleinheisler lett a meccs embere, az valójában inkább a veterán Fradi-játékos volt, aki szívvel, lélekkel és 37 év minden rutinjával játszott kedden, mind a 96 percen át. Rengeteget volt játékban, az egész mezőnyben övé volt a legtöbb szerelés, labdaszerzései és blokkolásai is voltak, de sokat kivehetett belőle a keddi meccs.

Elek friss, a pénteki sajtótájékoztatón elhangzottak alapján a térde is rendben van, és a kemény, fizikális izlandiak ellen elkelhet a pályára egy akkora játékos, mint ő (193 cm, 91 kg), még ha ez a kiválóan működő Gera, Nagy, Kleinheisler hármas felbontásával is járna.

Gera viszont az egyértelmű főnök a pályán, mintha maga Storck lenne, az edzéseken is vele egyeztet legtöbbet a szövetségi kapitány, így az a sanszosabb, hogy most is számít majd rá.

Szalai örökös tag maradt?

Ragnar Sigurdsson 187 centi és 77 kiló, Kári Árnáson pedig 190 centije mellé 79 kiló, az izlandi csapat két középső védőjéből egyik sem kis termet. Ez papíron Szalai Ádám (esetleg Böde Dániel) terepe lehet, aki főleg a gólja miatt maradhat a kezdőben: látszik rajta, hogy megjött az önbizalma, vétek lenne pont most jegelni a csatárt.

Ha Storck mégis úgy dönt, hogy van még azért az Eb-ből, későbbre is kell még erőt tartogatni, Priskin Tamás lehet az emberünk, bár ő a sebessége miatt inkább az öreg portugál védőpáros ellen, a csoport harmadik meccsén jöhet majd jól (Pepe és Ricardo Carvalho együtt 71 évesek).

Mindent latba vetve nagyjából hasonló döntéseket kell meghoznia Storcknak, mint novemberben a két pótselejtező között. Akkor nem egy sérült védőt, hanem a középpályáról eltiltott Gera Zoltánt kellett pótolnia, és annak a meccsnek legalább akkora tétje volt, mint a szombati, Izland elleninek.

Akkor három helyen változtatott - az eltiltott Gera Zoltán helyére Nagy Ádám állt be, a pihentetett Lovrencsics helyett Németh, a csatár Szalait pedig Priskin váltotta – most egy cserét feltételezünk biztosra, Fiola helyett Bese jöhet. (Lovrencsics a portugálok ellen térhet majd vissza a kezdőbe, hogy az ő gyors szélsőik ellen nehogy Némethnek összejöjjön egy újabb sárga).

Az Izland ellen várt magyar kezdőcsapat:

Király Gábor – Bese Barnabás, Lang Ádám, Guzmics Richárd, Kádár Tamás – Nagy Ádám – Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, Kleinheisler László, Németh Krisztián – Szalai Ádám.

Rovatok