Index Vakbarát Hírportál

A leghíresebb kihagyott büntetők szabálytalanok voltak

2016. június 24., péntek 20:57 | hét éve frissítve

Az Európa-bajnokságon léptek életbe azok a szabálymódosítások, amelyek között ott van a tizenegyesrúgására, illetve védésre vonatkozó pont is: a kapus nem mozdulhat előre a vonalról a labda elrúgása előtt. A horvát kapus megtette, a spanyolok veszítettek.

A futballtörténelmében igen jelentős szerepet töltenek be a valamilyen szabálytalanság miatt kimaradó tizenegyesek. Griezmann és Juanfran az idei BL-döntőben, Roberto Baggio fölévágott büntetője a 94-es vb-döntőben, Trezeguet felső léce a 2006-ban, a dán csoda és az “Isztambuli csoda” kimaradt kísérletei ilyenek. A tragikus hősök hosszasan sorolhatók.

A horvát-spanyolon kihagyott Sergio Ramos-büntető ezekhez képest apró hal volt, a következménye persze ennek is elég súlyos. Spanyolország mehetett a halálágra, a horvátok meg a könnyűre.

Így nézett ki a tizenegyes, a rúgás pillanatában, illetve még kicsit az előtt:

A dolog - befutó horvátokon túl, de tőlük most tekintsünk el - attól különösen érdekes, hogy épp az Eb előtt módosították a büntető elvégzéséről szóló szabályt, és többek közt a kapusokra vonatkozó részt is megszigorították.

Június elsejétől ugyanis nem csak újra kellene rúgatni a kimaradó tizenegyest, ha a kapus a rúgás pillanata előtt elmozdult a kapuvonalról, hanem kötelező jelleggel sárga lapot is kell adni a szabálytalanságért.

Így szól a szabály, kövérrel a június 1-től érvényes kiegészítés:

"(A kapusnak) a kapuvonalon a kapufák közt, a rúgó játékossal szemben kell maradnia a rúgás elvégzéséig."

"Ha a labda nem jutott a kapuba, a büntetőt ismét el kell végezni; ha a szabálytalanságot a kapus követte el, figyelmeztetésben kell részesíteni."

Vagyis a helyes eljárás az lett volna, hogy Kuipers felmutat egy sárgát Subasicnak, és felkéri Ramost, hogy próbálja meg még egyszer. Ha mindez a módosítás előtt történik, akkor ugyanez, csak lap nélkül. Ehhez képest mintha mi sem történt volna, a játék ment tovább.

Korábban ez nem lett volna meglepő, őszintén szólva egyetlen ismertebb esetre sem emlékszem, amikor ezt a passzust alkalmazták volna. Viszont a szigorításnak nyilván az volt a célja, hogy reagáljon az általános jelenségre, miszerint a kapusok szinte sosem maradnak a vonalon, noha a szabály - sárga nélkül - bő száz éve erre kötelezné őket. 

Ugyanis enélkül az aprócska csalás nélkül esélyük sem lenne hárítani egy közepesnél jobban elvégzett büntetőt.

Nem túlzás azt állítani, hogyha a bírók komolyan vették volna a dolgot, teljesen másként alakul a futballtörténelem. Az elmúlt évtizedekben tizenegyesekkel dőlt el két világbajnoki döntő, tizenegy Bajnokok Ligája-döntő, a nemzetközi tornák számtalan egyenes kieséses mérkőzése mellett.

Ha bátrabb a bíró, Baggiónak is kapnia kellett volna még egy esélyt az 1994-es világbajnokság döntőjében Brazília ellen. Meg a szintén hibázó Baresinek és Massarónak is:

A 2006-os Világbajnokság döntőjében Trezeguet is javíthatta volna az Olaszország elleni párbaj egyetlen kimaradt büntetőjét:

Egy szigorú spori, és az 1992-es Eb-n talán nincs évszázad meglepetése, a dán dinamitok nem jutnak tovább a Hollandia elleni elődöntőben, de legalábbis Van Basten megint lőhetett volna Schmeichelnek:

A 2000-es kontinensbajnokságon a holland Stam lőtte ki emlékezetesen a világból az olaszok elleni elődöntőben, hát Toldót se hegesztették a vonalra:

A 2012-es Eb-t a spanyolok nyerték, ám ehhez büntetőkkel le kellett győzniük Portugáliát az elődöntőben. Iker Casillas se Bruno Alves, se Moutinho büntetőjénél nem maradt a vonalon:

Vagy nézzünk egy kis BL-t. 2005-ben a Liverpool 3-0-ról jött vissza a Milan elleni döntőben, majd nyert büntetőkkel, ám a csodához kellett három szabálytalanul védett büntető is. Pirlóé, Serginhóé és Sevcsenkóé:

2012-ben a Chelsea verte büntetőkkel a jobb sorsra érdeme Bayern Münchent, a döntő tizenegyest Schweinsteiger hagyta ki. Na, hol volt Cech?

Vagy, hogy egy egész friss példát is hozzunk, az idei BL-döntőben volt egy tizenegyes a rendes játékidőben, amit Griezmann hibázott el, de persze újra kellett volna rúgatni ezt is. Ráadásul azt már nem Navasszal a kapuban, ugyanis neki már volt egy sárgája:

A büntetőpárbajban pedig jött Juanfran kimaradt tizenegyese, amivel eldőlt minden:

Példa még van ezernyi, de talán ebből is látszik, hogy miről van szó. A helyzet az, hogy az utóbbi évtizedekben szinte valamennyi fontosabb büntetőpárbaj szabálytalan körülmények között dőlt el, csak éppen ez senkit sem érdekelt.

A futball résztvevői egészen csodálatos nagyvonalúsággal szemet hunytak a dolog felett, legalábbis eddig. Mostantól viszont kiemelt figyelmet kap a probléma. Ha valamiért sárga jár, és nem fújják le, az már durva hiba.

De mégis, hogy a francba állapíthatná meg valaki élőben, szabad szemmel, hogy amikor a cipő a labdához ért, a kapus épp gólvonalon állt-e vagy már egy kicsit előtte. Sehogy, a szerencsétlen ezért se próbálta meg eddig eldönteni. Más kérdés, ha távolabb menne, és nem a tizenhatoson belül szemlélődne, onnan azért már kiszúrható a dolog.

Sergio Ramosé a horvátok ellen csak egy mezei tizenegyes volt, de már nyakunkon a kieséses szakasz, amelyben garantáltan lesz meccs, ami büntetőkkel dől el, a statisztika alapján több is. Gondoljunk csak bele, a tizenegyes párbajban a kimaradó büntető többet ér, mint egy gól. Ezt elvenni, és helyette adni egy sárgát, esetleg a másodikat? Vagy elmarad az ítélet, és öt perc múlva jön valami hülye újságíró, és kitapétázza az internetet screenshotokkal?

Ha pedig a hiba után rászállnak Kuipersre - még ha nem is nyilvánosan -, és a bírók tényleg elkezdik alkalmazni a szabályt, na ekkor lesz csak igazi mulatság a büntetőpárbajból. 

Végezetül érdekességként bemutatnám Neuer ötletes megoldását. A német válogatott kapusa a Bayern színeiben azt találta ki a Dortmund elleni idei kupadöntőn, hogy a vonal mögül indul, így épp felette van, amikor a rúgás történik:

A megoldás ötletes, ám sajnos teljesen hibás. A szabály szerint csak és kizárólag a vonalon lehet tartózkodni a kapusnak, a mögötte éppúgy szabálytalan, mint az előtte. Ráadásul az egész ügyeskedés teljesen felesleges volt, ha azt nézzük, hogy Kimmich büntetőjének hárítása előtt a dortmundi Bürki mennyire nem zavartatta magát:

Rovatok