Index Vakbarát Hírportál

Izland a legegyszerűbb dologgal szívat: bedobásokkal

2016. július 3., vasárnap 17:30

Izland az Európa-bajnokság legnagyobb meglepetéseként negyeddöntőbe jutott Anglia legyőzésével. Ahogy mások, úgy ők sem tudtak az izlandiak legnagyobb fegyverére megfelelően felkészülni: Aron Gunnarsson óriási bedobásai után két gólt is szereztek az eddigi Eb-mérkőzésekeiken.

Pedig még Gunnarsson csapatkapitány is tisztában van vele, semmi újat vagy forradalmit nem találtak fel: csak kell egy jó nagy dobás, néhány jól fejelő ember, és ki kell használni az ellenfél helyezkedési hibáit. Szerinte a csapatok nem próbálnak meg ilyen szituációkból veszélyeztetni , pedig az eddigieket látva ezek a szituációk majdnem olyanok az izlandiaknak, mintha szabadrúgást lőhetnének veszélyes helyről. 

Ahogy az ITV elemzésében is látszik, a portugálok elleni csoportmérkőzésen

Gunnarssson egy harminckét méteres dobást eresztett el

az ellenfél tizenhatosán belülre, a labdát az egyik csapattársa csúsztatta tovább a kapu elé érkezőknek.

A magyar válogatott ellen az első félidőben húzták meg, ott is a továbbfejelt labdára érkezett egy befutó izlandi, szerencsére Király kapuját elkerülte az a próbálkozás.

 

Az osztrákok ellen viszont már bejött, mert Gunnarsson nagy bedobását továbbfejelte Árnason, és megint volt 2-3 érkező ember. Bodvarssonhoz került a labda, ő pedig a levétel után az osztrák kapus mellett begurította , amivel meglett a vezetés.

A végén 2-1-re nyertek, és jutottak tovább. 

Miután az ITV-ben alaposan kitárgyalták az Anglia–Izland nyolcaddöntő felvezetéseként, hogy ez Roy Hodgson csapatára is komoly veszélyt jelenthet, a mérkőzés hatodik percében az izlandiak ugyanígy szereztek gólt.

Gunnarsson bedobását megint Árnáson fejelte tovább az érkező embereknek, most Sigthorssonról maradtak le a védők, ő vágta be közelről. Kyle Walker próbálta megfogni a gólszerzőt, aztán inkább elengedte.

 

A legszebb az egészben, hogy a nyolcaddöntő felvezetéseként Roy Hodgson angol szövetségi kapitány külön felhívta a figyelmet arra, hogy Gunnarsson bedobásainál figyelni kell majd. 

„Csak az nem veszi észre, hogy Gunnarsson mekkora fegyver, aki nem lát. Már szereztek gólt a tornán nagy bedobás után, és ez nekünk is figyelmeztetés: ha nem figyelünk eléggé, és nem helyezkedünk megfelelően, akkor esélyt adunk nekik a gólszerzésre" - mondta Hodgson, aki a 2-1-es vereség és kiesés után lemondott.

A Cardiff Cityben futballozó Gunnarssonról már tényleg jó ideje lehet tudni, hogy a bedobásokkal komoly zavart tud okozni az ellenfél tizenhatosán belül. 

Wales mostani szövetségi kapitánya, Chris Coleman még a Coventry edzője volt, amikor 2008-ban leigazolták az izlandi középpályást, akit rögtön megkért, hogy mostantól ő végezze el a bedobásokat. Ez azóta is megmaradt, és jelenlegi klubjában Cardiffban, valamint az izlandi válogatottnál is ő hajigálja be a labdákat a kapu elé, időnként megdöbbentő távolságból. 

Fiatalként kézilabdáztam, innen jön a technika a dobásokhoz. Viszont lehet egy játékosnak kétszer akkora karja, mint az enyém, úgysem számít. Az a lényeg, hogyan dobja el az ember a labdát, és nem az, hogy milyen erősen

- idézi az angol Sun Gunnarssont.

Az apja magas szinten kézilabdázott, testvére a Hamburgban játszik, így nem volt könnyű meghoznia a döntést. Tizenöt évesen még izlandi bajnokin is pályára lépett, de amikor a holland AZ leigazolta, már csak a futballra koncentrált. 

Izland vasárnap Franciaország ellen játszik negyeddöntőt, a futballtörténetük legnagyobb meccse lesz a párizsi mérkőzés. Az biztos, hogy a franciák ezek után majd igyekeznek felkészülni, hogy kivédekezzék az ilyen helyzeteket, még ha ez nem is olyan egyszerű. 

Rovatok