Index Vakbarát Hírportál

A franciák várják a német támadást, mi a 3-3-at

2016. július 7., csütörtök 17:31 | aznap frissítve

Jön a Franciaország-Németország elődöntő az Európa-bajnokságon, és aki ezt megnyeri, az majd a vasárnapi döntőnek is esélyesként megy neki. Összeszedtük, mire érdemes figyelni.

Franciaország két legutóbbi hazai rendezésű tornáján eljutott a döntőig, és meg is nyerte. 

Ahhoz, hogy a döntős szereplés a mostani Európa-bajnokságon is meglegyen, a torna eddigi legkeményebb feladata vár rájuk: a világbajnok német válogatottat kellene megverniük. A németek meg arra hajthatnak, hogy a vb-győzelem után az Eb-aranyt is bespájzolják. 

Bárki is jut erről az ágról a döntőbe, ő lesz a favorit a döntőben is, ahol Portugália az ellenfél.  

Hogyan jutottak idáig?

Franciaországnak nem volt nehéz dolga a csoportkörben, de ettől még nem játszottak túl fényesen. A nyitómeccsen az utolsó percekben Payet góljával nyomták le a románokat 2-1-re , aztán az albánokat is csak a hajrában sikerült megverni 2-0-ra, végül egy Svájc elleni 0-0-val zárták a csoportkört. Sokkal biztatóbb a nyolcaddöntőben sem volt a játékuk, mert az írek ellen egészen az 58. percig kiesésre álltak, aztán jött Griezmann két gólja, amivel kiharcolták a továbbjutást.

A negyeddöntőben Izlandnak már csúcsra járatták a támadójátékot, és az első félidőben könnyedén gurítottak négyet, de a második félidő nem sikerült a legjobban, két gólt kaptak, és 5-2 lett a vége. Németország kaliberű ellenféllel eddig nem találkoztak.

A világbajnok németek egy Ukrajna elleni 2-0-val nyitották a tornát, aztán a nagyon masszív védelmet kiállító lengyelekkel csak 0-0-ra futotta, és az utolsó csoportmeccsükön is csak 1-0-ra nyertek az északírek ellen. Aztán ahogy a németek szokták a tornákon, egyre jobb formát mutattak. 

A szlovákoknak félgőzzel rúgtak egy hármast a nyolcaddöntőben, majd jött az emlékezetes olaszok elleni negyeddöntő. Mármint nem a meccs volt az emlékezetes, mert az a hosszabbítással együtt is egy pocsék 1-1 volt, hanem a tizenegyespárbaj: 18 rúgóból 7 hibázott, végül 6-5-tel mentek tovább a négybe. 

Akkor most mi dönthet? 

A házigazda franciák abban bízhatnak, hogy 

Amiből viszont gond lehet, hogy 


A világbajnok német csapatnál az a helyzet, hogy

Az viszont nagyon nem jó hír, hogy

És mit szólnak ehhez az egészhez az edzők?

A francia válogatottat irányító Didier Deschaps elmondta, hogy a német csapat mindig igyekszik dominálni a mérkőzéseiken, de ettől még nem állhatnak vissza védekezni, hogy az ellenfél hibáira várjanak. Gólt szeretnének lőni, ám a statisztikákból is látszik, hogy ez mennyire nehéz ezen a tornán, ha a német csapat az ellenfél.

„Nem vehetjük fel a versenyt a németekkel válogatottságok és trófeák számában, de azért jutottunk idáig, mert megvannak a szükséges képességeink. Képesek vagyunk gólhelyzeteket kidolgozni, és gólokat szerezni.

Veszélyesek vagyunk az ellenfeleink számára.

Ott lesz mögöttünk a közönség, és erre nagy szükségünk van most" - mondta Deschamps, aki játékosként ott volt a 98-ban vb-győztes csapatban. 

A németekkel vb-t nyert Joachim Löw szerint mindenki láthatta, hogy mire képes ez a mostani francia válogatott: nagyon rugalmasak támadásban, sokat tudnak variálni, és ezzel nyomás alá helyezik az ellenfél védelmét. „Két középpályásuk, Paul Pogba és Blaise Matuidi is igyekszik fellépni, és kihasználni a lehetőségeket, de van még három támadójuk is, akik ott vannak a góllövőlista élén. Nagyon agresszívak lesznek támadásban, mert ők a házigazdák és eddig nagyon jól működött a támadójátékuk" - mondta Löw. 

Három-három ember, akikre figyeljen

Ha Franciaország, akkor

Ha Németország akkor

Arról, hogy milyen meccs is lehet ez, még nem szóltunk, de ha minden igaz, most megvan az esély egy tényleg szórakoztató, magas színvonalú, de szoros futballmeccsre: mindkét csapat támadó szellemű, és elég nagy riválisok ahhoz, hogy különösen le akarják győzni a másikat, ne maradjanak egymás adósai. Ezt szem előtt tartva idézzük fel az 1982-es vb-klasszikusukat, ami 3-3 lett, aztán a tizenegyesek döntöttek, tudjuk, kinek a javára. (Németek, persze.)

UPDATE:

Megvannak a kezdőcsapatok

Németország: Neuer; Kimmich, Boateng, Höwedes, Hector; Schweinsteiger, Kroos, Can; Özil, Müller, Draxler.

Franciaország: Lloris; Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra; Pogba, Matuidi; Sissoko, Griezmann, Payet; Giroud.

Rovatok