Index Vakbarát Hírportál

Kegyetlen franciák ejtették ki a bizonytalan németeket

2016. július 7., csütörtök 23:19

Portugália-Franciaország Európa-bajnoki döntő lesz vasárnap St. Denis-ben, Párizsban, a házigazda 2-0-val küldte haza a világbajnokot a marseille-i elődöntőn. Jól játszottak, és szerencséjük is volt.

Amit hiányoltunk eddig az Eb kieséses szakaszában, azt megkaptuk a második elődöntő első félidejében, sőt, nagyjából a másodikban is.

Azonnal nekiestek egymásnak a csapatok, nem volt tapogatózás, a franciák nyitottak erősebben, de aztán a németek folyamatosan vették át az irányítást. Percenként jöttek a helyzetek, a németek hagytak ki többet, de a legnagyobb a franciák előtt adódott.

A 46. percben aztán még a franciák rúghattak egy szögletet, Griezmann erőből lőtte be, Evra megfejelte, de a labda elakadt Schweinsteiger feltartott kezében. Rizzoli picit gondolkodott, aztán befújta az egyértelmű büntetőt. A német csapatkapitány érthetetlen butaságot csinált, nagyjából akkorát, mint Boateng az olaszok ellen, ugyanígy kaptak büntetőgólt akkor is.

Griezmann beverte, magabiztos volt, nem hagyta ki, mint a BL-döntőben. A franciák mehettek a szünetre vezetéssel, ami nagy szerencséjük, mivel a labdabirtoklás már majdnem 70-30% volt a németeknek.

A világbajnok jobban játszott, a franciáknál kiütközött Sissoko ügyetlensége a középpályán, és hogy Giroud, ha mozogni kell a labdával, nem csak érte, akkor már bajban van. Deschamps a szünetben ennek ellenére nem változtatott.

Sissoko egyébként az Izland ellen eltiltott Kante helyére került a csapatba, és ragadt bent, míg a védelemben Umtiti ugyanígy szorította ki Ramit, akinek szintén letelt az eltiltása, ám nem került vissza. Az új Barca-védő kifogástalanul játszott, jobban mint az előző körben.

A 60. percben nagy veszteség érte a német csapatot, miután addig végignyomta a második félidőt: Boateng, a jobbik középhátvédjük lesérült. Nem nyúlt hozzá senki, egy indításnál eshetett baja. Mustafi állt be a helyére. Ekkor már a teljesen toldozott-foldozott Kimmich, Höwedes, Mustafi, Hector védősorral álltak fel, kényszerből.

Félórája maradt a világbajnoknak egy gólra, a fordítás nagyon távolinak tűnt.

A franciák tömörültek, és a kontrára játszottak, a németek hatástalanok voltak, de a 70.-ben Deschamps levitte Payetet, és a védekező Kantét hozta be. Érthetetlen csere volt, de két perc múlva gólt rúgtak a franciák, így bejött.

A már nagyon tartalékos német védelem labdát vesztett, Pogba a bal oldalon egy az egybe került Mustafival, pofátlan láblengetés után nagyon befűzte, jól adta be, ha Neuer nem üt a labdába, Giroud fejelhet, így viszont a lepattanót Griezmann a kapus lába között a kapuba spiccelte. Ez volt már a hatodik gólja az Eb-n.

Negyedórája maradt Németországnak, jött is:

A német csapat csak félig emlékeztetett a legerősebb német csapatra, ami megmaradt, az az akaratereje volt. Próbálkoztak tovább, erőből.

A levegőben lógott a francia kontra, Griezmann meg is lépett, de befutották, aztán gyengén Neuerhez gurított. Ott lehetett volna a harmadik.

Még a hosszabbításban volt egy szép Kimmich-fejes, amit Lloris nagy vetődéssel kiszedett, maradt viszont a 2-0, amivel Franciaország az 1984-es hazai rendezésű Eb-je és az 1998-as vébéje után újra bejutott otthon a döntőbe. Németországot 1958 után verték meg ismét.

Az utóbbi két alkalommal a finálét is megnyerték, most Portugália ellen triplázhatnak vasárnap este kilenckor hazai pályán, a párizsi Stade de France-ban.

 

Rovatok