Index Vakbarát Hírportál

C. Ronaldo vs. Griezmann: este eldől az Aranylabda is

2016. július 10., vasárnap 17:30

Az Aranylabda 2008 óta lényegében mindig Cristiano Ronaldo és Lionel Messi saját kis párharca volt. A végén persze mindig három játékosból választanak, de Neymar, Manuel Neuer, Franck Ribéry, Andrés Iniesta és Xavi sem járt közel ahhoz, hogy megközelítse a két támadót az elmúlt öt évben. Idén viszont nagyot fordult a kocka Antoine Griezmann felemelkedésével, olyannyira, hogy a francia egy Eb-győzelemmel már akár előzhet is. Májusban a Real Madrid és Cristiano Ronaldo nyerte a Bajnokok Ligáját, Franciaországban viszont a hazai válogatottnak és Griezmann-nak áll a zászló.

Ugyan csak 2017 januárjában fogják átadni az Aranylabdát, és a szavazás is csak év végén lesz, lényegében garantálható, hogy a portugál Cristiano Ronaldo és a francia Antoine Griezmann között dől majd el a díj, Lionel Messi pedig maximum csak megszokásból kerülhet be a legjobb háromba, de az is lehet, hogy 2006, vagyis 10 év után először ott sem lesz a neve a legvégén.

Hogy 2016 egyértelműen Cristiano Ronaldóról és Antoine Griezmannról szól, jól mutatja, hogy

Emellett mindketten úgy a legeredményesebbek saját válogatottjukban (a tornán), hogy egyikük sem klasszikus középcsatárt játszik: Cristiano Ronaldo ugyan nem annyira a szélen van, mint a Real Madridban, de a portugáloknál is szinte mindenhol feltűnik, míg Griezmann hol szélsőként, hol a csatársor mögött, árnyékékként szerepel Deschamps csapatában.

De hiba lenne kettejük teljesítményét csak az Eb és a májusi BL-döntő alapján megítélni.

Cristiano Ronaldo az Eb-döntőig 34 meccset játszott a Real Madridban és a Portugál válogatottban, 32 gólja és 11 gólpassza van. 16 góllal ő lett a BL gólkirálya, igaz, ebből csak 5 gólt lőtt 2016-ban, de a BL-döntő tizenegyespárbajában ő rúgta be a mindent eldöntő büntetőt.

Az Atlético Madrid csatárának, Griezmann-nak kerek 40 mérkőzése volt eddig idén, és ő is legalább olyan fontos volt klubjában, mint a portugál a városi riválisnál. Gólokban és gólpasszokban ugyan nem áll olyan jól, de rettenetesen fontos találatai voltak idén. 40 mérkőzésen 20 gólja és 7 gólpassza van az évben, a Bayern München ellen ő lőtte tovább az Atléticót a BL-elődöntőben, az Eb egyenes kieséses szakaszában pedig az írek és a németek elleni meccset is ő döntötte el a duplájával: utóbbi ugye elődöntő volt, előbbiben pedig nagyon gyorsan hátrányba kerültek, kritikus helyzetben fordított.

A BL-döntő rendes játékidejében Griezmann büntetőt hibázott, lehet, ha belövi, az Atlético nyerte volna a döntőt.

De ha már döntők, Párizsban igencsak déjà vu érzése lesz az embernek: nemcsak Griezmann és CR miatt, hanem azért is, mert még a bíró is ugyanaz lesz, az angol Mark Clattenburg.

A franciának értelemszerűen ez lesz az első Eb-döntője, még nem szerepelt nagy tornán. Cristiano Ronaldo viszont pontosan tudja, milyen ez: 2004-ben, az első Európa-bajnokságán hazai pályán jutottak el a döntőig. Neki, ahogy Griezmann-nak a mostani, az volt az a tornája, ahol az egész világ megismerhette. A döntőt viszont elvesztették az óriási meglepetést okozó Görögország ellen.

Ronaldónak valószínűleg nem lesz még egy esélye Eb-döntőre, a következő tornán ugyanis már 35 éves lesz, tovább tehát nem várhat. De Griezmannéknak sem nagyon kell plusz motiváció, ha már hazai pályán játszhatnak – és a franciák ugye megnyerték a legutóbbi hazai Eb-t és vb-t is.

De ki nyerhet?

Egyelőre úgy fest, Cristiano Ronaldónak van nagyobb esélye az Aranylabdára, de Griezmann sincs messze tőle. A francia eddig jobb volt az Eb-n, mint a portugál, de a megnyert májusi BL-döntő inkább CR felé billenti most a mérleget. Jelenleg a kezében van a labda, de jön az év legfontosabb mérkőzése.

Ha este nyernek a portugálok, tiszta sor: bármit is csinál az egyébként őrült dolgokat művelő Cristiano Ronaldo, két megnyert döntője lesz 2016-ban, a válogatottban ő volt az egyik legfontosabb ember, a Real Madridban lényegében a legfontosabb. Ha így lesz, tulajdonképpen már Párizsban át is vehetné az Aranylabdát. Főleg úgy, hogy a portugálok régi álmát váltaná valóra, és nyerne valamit a válogatottal, vagyis megcsinálná azt, ami még Luís Figo, Rui Costa, Fernando Couto, Joao Pinto, Sérgio Conceição - és még sorolhatnánk - aranygenerációjának sem sikerült.

Ha Franciaország nyeri az Eb-t, és Griezmann betalál, netán győztes gólt is lő, biztosan kiegyenlít Cristiano Ronaldóval szemben, sőt, mivel az Eb-t a BL elé lehet helyezni, ebben az esetben meg is előzheti a portugált. Az biztos, hogy szoros küzdelem lenne, és rengeteg múlna azon is, hogy mit csinálnak klubjukban és az induló vb-selejtezőkön a válogatottjukban ősszel. Francia győzelem esetén tehát még izgalmasabb félév következne a futballban, Griezmann és Ronaldo már augusztustól mintha minden meccsen újabb és újabb döntőben lépne pályára.

Francia Eb-győzelem esetén, de Griezmann-találat nélkül jönne a legnagyobb dilemma. Alighanem ő lesz a torna játékosa, hacsak nem rúg 2-3 gólt Olivier Giroud vagy Dimitri Payet, ő lesz az Eb gólkirálya is, de nagy kérdés, hogy mekkora teljesítményt írnának neki jóvá a szavazók, ha csak a döntőig lenne kulcsember, ott viszont nem.

A harmadik ember

Ahogy arra már a bevezetésben is utaltunk, Cristiano Ronaldo és Messi mögött az utóbbi nyolc évben mindig volt egy név, akit az Aranylabdára jelöltek. A díj jellege miatt kell, mindig három döntősből lehet választani. Az Eb-n nagyszerű volt C. Ronaldo realos csapattársa, Gareth Bale is az elődöntőig jutott walesieknél, de jelenleg úgy tűnik, hogy egy nem európai lesz a kiegészítő név a szavazásnál. Hanem a barcelonás Luis Suarez Uruguayból.

Ő a spanyol gólkirály, az előző szezont elképesztő, 59 góllal zárta mindent számítva. A Barcával spanyol bajnok, kupagyőztes. Hátránya, hogy Eb-n nem szerepelhetett, illetve, hogy a dél-amerikai Eb-n, a Copa Americán sérülés miatt nem tudott játszani. Ki is estek nélkül már a csoportmeccseken az uruguayiak.

Neki valójában akkor lehet reális esélye a díjra, ha a portugál-francia gyenge meccs lesz, Cristiano Ronaldo nem talál be, ahogy Griezmann sem, aztán pedig olyan őszt produkál, mint a tavasza volt, és a BL-ben is cakkozza az ellenfelek hálóját.

Rovatok