Index Vakbarát Hírportál

Bedobásból les? A Premier League-ben van!

2017. január 5., csütörtök 11:46

Szerda este a forduló rangadóján a Tottenham Dele Alli duplájával állította meg az addig bombaformában játszó, sorban 13 bajnokit nyerő Chelsea-t. A meccs első félidejében volt egy érdekes eset: a bíró Martin Atkinson a Tottenham bedobásánál fújt lest, Harry Kane volt a védők mögött.

A csatár pozíciójával nincs is baj, azzal viszont igen, hogy a szabályok szerint bedobásnál nincs les. A leghíresebb példa erre talán a 2002-es BL-döntőből Raúl gólja, aki "lesről" indul Roberto Carlos bedobásánál.

Atkinson mégis fújt Danny Rose bedobása után. Látszólag csak les miatt, vagyis hibásan tehetett így, Twitteren azonnal szét is szedték az angol bírót, főleg azok után, hogy a Premier League-játékvezetők mostanában finoman szólva sincsenek a topon.

De Redditen előkerült egy jó videó, és egy lehetséges magyarázat az esetről. Nézzük előbb a videót.

A magyarázat kulcsa – persze szigorúan találgatásról van szó, sem az angol szövetség, sem Atkinson nem indokolt a meccs után – az, ahogy a bedobás előtt Atkinson kimegy Rose-hoz, akinek jól láthatóan hosszasan ecsetel valamit. Rose bedobja a labdát, majd jön a jelzés, hogy szabadrúgás kifelé, a tottenhamesek pedig nem is reklamálnak.

Az nincs rajta a videón, de a bedobás előtt Rose szabálytalankodott Victor Moses ellen, amit nem fújt be a bíró. Ezt jelezhette pont a szabálytalankodó játékosnak, hogy amint elvégzi a bedobást, utólag szabadrúgást fog ítélni a Chelsea javára.

Ellenkező esetben a Tottenham-játékosok nyilván hevesen reklamáltak volna, hogy bedobásnál nincs les. Kivéve, amikor van.

Nem tudni, tényleg a leírt forgatókönyv szerint zajlott-e az eset, de ez az egyetlen ésszerű magyarázat rá. Csakhogy Atkinson eljárása finoman szólva sem bevett, így nem lehetne hibát helyrehozni. Mert bárhogy is nézzük, ezzel Atkinson kompenzált a Chelsea-nek, miután tévedett ellenük.

A kompenzálás pedig az a szó, amitől minden futballbíró úgy retteg, mint Drakula a szentelt víztől.

Rovatok