Index Vakbarát Hírportál

Mészáros és Orbán nemzeti stadionnal és milliárdokkal támogatja a horvát futballt

2017. január 6., péntek 13:00

A horvát nemzeti stadiont is Mészáros Lőrincék építhetik, derül ki abból az interjúból, amit Ivan Meštrović, az NK Osijek elnöke és társtulajdonosa adott a Jutarni list horvát híroldalnak. Meštrović Mészáros Lőrinccel együtt 2015 végén vette meg az akkor anyagi csőd szélén álló horvát első osztályú klubot. (Ivan Meštrović egyébként a dubaji bejegyzésű City Mail kézbesítőcég tulajdonosa, aminek magyar leányvállalata 2015 nyarán nagy meglepetésre, egyedüli cégként engedélyt kapott rá, hogy a Magyar Posta vetélytársa legyen.)

A csapat megvételekor az eszéki önkormányzattal kötött egyezség feltételeként az új tulajdonosok vállalták, hogy öt év alatt legalább 13 millió eurót fektetnek a klubba, ám Mészároséknak ennél lényegesen nagyratörőbb terveik voltak. Már a kezdet kezdetén sejteni lehetett, hogy Eszéken hamarosan új stadion épül, a társtulajdonossal készült interjúból pedig fontos új részletek is kiderültek a projektről, illetve a magyar kormány által a csapatnak nyújtott támogatásról.

Nem is egyet, rögtön kettőt

Ami a stadiont illeti, Meštrović rögvest azzal az örömhírrel kezdi a beszélgetést, hogy az eszéki klub boldogan felépítené a városban akár a horvát nemzeti stadiont is, és a költségek felét, sőt kétharmadát is magára vállalná. Az üzletember szerint az ország vezetésének és labdarúgó-szövetségének is komolyan meg kell fontolnia a javaslatot, mivel Horvátországban jelenleg nincs se modern stadion, se még egy olyan csapat, aminek meglennének a forrásai ahhoz, hogy képes legyen akár azonnal belevágni egy ilyen projektbe.

Meštrović egyébként megerősíti, hogy valóban egy új stadion megépítése volt a legelső tervük, amikor Mészárossal átvették a klubot. Sőt, nem is egy, hanem rögvest kettő. Egy kisebb, 3500 fő befogadóképességű stadion az NK Osijek akadémiájának, illetve egy legalább 12 000-es aréna a felnőtt csapatnak. Mindkét létesítmény költségeit teljes mértékben a tulajdonosok állnák. De ez csak – mint már megtudhattuk – a minimális terv volt, a mostani elképzelés szerint már a horvát nemzeti stadiont szeretnék felépíteni Eszéken. Egy 25-30 ezres létesítményt, aminek költségeit fele-kétharmad részben Mészárosék fizetnék, a maradékot pedig a horvát állam. A terveket már el is küldték a Horvát Labdarúgó Szövetség elnökének, a Felcsúton is gyakran felbukkanó Davor Šukernek, valamint az UEFA szlovén elnökének, Aleksander Čeferinnek és az országot kormányzó konzervatív koalíció vezetőjének is.

Orbán Viktornak köszönhetően, Horvátországban

Meštrović szerint semmi rendkívüli nem lenne abban, hogy nem a fővárosban, Zágrábban van a nemzeti stadion, hiszen Horvátország minden része ugyanolyan fontos.

A klub emellett egy futballakadémia építésébe is belefog, a munkálatok 2017-ben kezdődnek, a költségeket pedig 6-8 millió euróra teszik, és ahogy Mészáros Lőrinc társa elmondta, ez a pénz már biztosan a rendelkezésükre áll. Nem kis mértékben Orbán Viktornak köszönhetően, akinek a társtulajdonos meleg szavakkal köszöni meg az interjúban azt a 3,3 millió eurót, azaz nagyjából 1 milliárd forintot, amit a magyar kormány az NK Osijek akadémiájának támogatására adott. Meštrović hálája érthető, különösen annak fényében, hogy jelen állás szerint ezt a támogatást 2018-ban is megkaphatja a klub akadémiája.

Meštrović – talán a riporter csodálkozó pillantására reagálva – elmagyarázza, hogy a magyar kormánynak van egy 163,3 millió eurós, azaz nagyjából 50,5 milliárd forintos programja, amiből a környező országok azon részein támogat kulturális és sportszervezeti projekteket, ahol a legnagyobb koncentrációban élnek magyarok.

(Az arányok kedvéért: a 2011-es cenzus adatai szerint a 108 ezres lélekszámú Eszéken 0,91 százalék volt a magyar lakosság koncentrációja, ami 979 főt jelent egészen pontosan. Horvátországban 14 048 magyar él, a teljes népesség 0,33 százaléka, többségük Eszék-Baranya megyében, itt a lakosság 2,7 százaléka magyar, azaz összesen 8 249 fő.)

Meštrović az interjút azzal zárja, hogy az átvételkor még a kieséstől és anyagi csődtől fenyegetett klub jelenleg a horvát bajnokság 3. helyén áll, nem kis mértékben annak a 30 millió eurónak (9,27 milliárd forint), amit az új tulajdonosok az elmúlt tíz hónapban befektettek a klubba.

Via Rangado.hu

Rovatok