Index Vakbarát Hírportál

Akkor felejtsük el a döntetlent a futballban?

2017. január 10., kedd 09:51

A FIFA a futball-világbajnokságok eddigi legradikálisabb átalakításáról dönthet a január 10-re összehívott elnökségi ülésén. A létszámemelés már garantáltnak tűnik, de van ennél is vitatottabb kezdeményezés.

A Sepp Blatter helyére FIFA-elnöknek megválasztott Gianni Infantino az utóbbi hónapokban egymás után dobta be a megosztó ötleteit a futball-világbajnokság átalakításával kapcsolatban, az újítások a még házigazda nélküli 2026-os tornán lépnének életbe. 

Az senkit nem ért váratlanul, hogy Infantino növelni akarja a vb-mezőny létszámát, mert az ilyen kampányígéretekkel lehet FIFA-elnökválasztásokat nyerni: ilyenkor a futballban kevésbé erős tagszövetségek országait is maga mögé tudja állítani a jelölt.

Infantino akkor lepett meg mindenkit, amikor a 40 csapatos lebonyolítással szemben már 48 csapatos tornáról beszélt. 

Ha viszont 48 csapat lesz, akkor meg kell buherálni a rendszert is, de erre is konkrét elképzelése van az elnöknek: tizenhat darab hármas csoportra szórnák szét a mezőnyt, és a csoportokból az első kettő jutna tovább. Vagyis a mezőny harmadának két meccs után véget érne a torna, de legalább megtapasztalnák, hogy milyen egy világbajnokságon futballozni, hangzott a hivatalos indoklás.

Ennél sokkal érthetőbb indok, hogy a FIFA-nak is nagy biznisz lenne a létszámemelés, mivel az érintett országokban megnövekedne a torna iránti érdeklődés. Nem beszélve arról, hogy a több meccs nagyobb pénz a közvetítési jogdíjtárgyalásoknál.

A keddi ülésre készült kalkuláció szerint egy ekkora torna 975 millió dollárral, 20 százalékkal többet hozna a konyhára, mintha 32 résztvevővel rendeznék meg.

Jó példa erre a nyári Európa-bajnokság, ahova Magyarország is kijutott. Az UEFA először rendezett Eb-t 24 csapattal, és ez 34 százalékkal több bevételt jelentett az európai szövetségnek, mint a 2012-es 16 csapatos Eb. Ez plusz 1,93 milliárd euró bevétel. Egymilliárd csak a tévés bevételekből folyt be.

A tagszövetségek sem különösebben ellenezték eddig a 48 csapatos világbajnokságot, szóval ez a javaslat valószínűleg át fog menni, pláne, hogy a kisebb országok szövetségei is támogatni fogják. Annak ellenére, hogy az európai klubok szövetsége nem igazán van oda az ötletért. Szerintük a játékosok, különösen a válogatott futballisták, már így is elfogadhatatlanul sok mérkőzést játszanak egész évben, ezért visszautasítják a kezdeményezést

Abból lehet még vita, hogy egyes tagszövetségek mennyi extra helyet kapnak a bővítés miatt. Vagyis hány helyet kapna például Európa, és

nagyobb esélye lenne-e a magyar válogatottnak kijutni a tornára? 

Európának jelenleg tizenhárom hely garantált a 32 fős világbajnoki mezőnyben, ezt néhánnyal biztosan emelnék, vagyis papíron javulnának az esélyeink. De az extra helyeknek leginkább azoknak a tagszövetségeknek kedveznének, melyeknek eddig kevés jutott a világbajnokságokon, vagy egyáltalán nem volt fix helyük. Amikor 2015 decemberében még 40 csapatos bővítéssel számoltak, akkor így nézett ki a leosztás a FIFA-tervezet szerint: 

Ezeken kívül még egy hely a házigazdáé, egyet pedig valamilyen sajátos módszerrel számoltak volna ki. A számok irányadók lehetnek a 48 csapatos tornára is, vagyis a mostanihoz képest úgy három extra hellyel számolhatna Európa. 

De mi lesz a döntetlennel?

A létszámemelésnél jóval neccesebb téma Infantino másik forradalminak szánt kezdeményezése: a döntetlenek eltörlése a világbajnokságról.

Az tiszta sor, hogy az egyenes kieséses szakaszban a döntetlenek esetén következik a hosszabbítás, ha ez sem dönt, akkor jönnek a tizenegyesek. A FIFA-elnök szerint viszont a csoportkörnek nem tesznek jót a döntetlenek, ezért bevezetné, hogy ha a rendes játékidő végén ikszre végeznek, akkor rögtön tizenegyesrúgásokkal döntenének a győztesről. 

A döntetlen eltörlése részben a 48 csapatos formátum bevezetése miatt is szükséges lehet, mivel sokan attól tartanak, hogy a háromcsapatos csoportok utolsó körében egyes csapatok összejátszhatnak egy olyan eredményért, ami mindkettőjüknek jó. 

Ez a kezdeményezés nem élvez egyértelmű támogatás a tagországok részéről, az angol sajtó szerint az országuk szövetsége biztosan ellenezni fogja, sokan csatlakozhatnak hozzájuk. Vagyis a döntetlenek eltörlése a világbajnokságon még nem lefutott kör. Szerencsére, ezt tegyük hozzá: mit szólna egy tornához, ahol már az első héten lenne öt tizenegyespárbaj, és a végéig mondjuk minden második meccsen láthatnánk büntetőpárbajt?

Tetszene a 11-es párbaj a csoportmeccseken?

  • 854
    Igen
  • 561
    Nem

A FIFA keddi ülésén dönt majd a formátumról és a lebonyolításról, amik 2026-tól lépnének életbe. Még nem tudni, hogy ki rendezi a tornát, de a szövetség szerint 10-12 stadionra biztos szükség lenne, és nincs kizárva, hogy több ország legyen a házigazda. Állítólag az amerikaiak mexikóval és Kanadával közösen érdeklődnek a rendezés iránt. Nem lehetetlen elképzelés, Mexikóban 1986-ban, Amerikában 1994-ben volt legutóbb vb, Kanadában soha.

Rovatok