Index Vakbarát Hírportál

Indul a harc a futball-vb-s extra helyekért

2017. január 11., szerda 08:08

A FIFA hétfőn döntött arról, hogy a 2026-os futball-világbajnokságra már negyvennyolc válogatott juthat majd ki, vagyis tizenhat csapattal megemelik a létszámot, aminek mindenki nagyon örül, de a neheze még csak most jön.

A tagszövetségeknek ugyanis dönteniük kell, hogyan osztják szét az extra helyeket a kontinensek között. A FIFA-tanács egyik tagja, Alexjandro Dominguez az ESPN-nek beszélt arról, hogy a következő hónapban megkezdik az egyeztetéseket, és mindenkinek megvan a maga kis kívánságlistája, hogy hány csapatot szeretne bejuttatni a kontinenséről. 

Az egyébként biztos, hogy a létszámemeléssel minden egyes tagszövetség kap majd extra helyeket, de Gianni Infantino a döntés után azt is közölte, hogy senki nem kapott konkrét ígéretet. 

Infantino a sokat vitatott csoportkörös tizenegyeses lehetőségről ismét elmondta, hogy még nem született végleges döntés az ügyben, több lehetőséget is vizsgálnak. 

A 48 csapatos mezőnyt háromcsapatos csoportokra szórják szét, melyekből az első kettő jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. A mérkőzésszám emelkedik: a 32 nap alatt nem 64, hanem 80 meccset láthat a közönség.

A 2026-os világbajnokságnak egyelőre nincsen házigazdája, erről később dönt majd a FIFA, állítólag az amerikaiak érdeklődnek a rendezés iránt. 

Rovatok