Index Vakbarát Hírportál

Egy hívásba kerülne, és távozna az orosz doppingbotrány központi figurája

2017. január 24., kedd 12:46

Az angol sajtó a napokban szellőztette meg, hogy a FIFA-elnök Gianni Infantino a múlt ősszel megkérte az orosz futballszövetséget irányító Vitalij Mutkót, hogy szépen csöndben vonuljon a háttérbe. Infantino azt szerette volna, hogy Mutko ne induljon újra a szövetségi elnöki posztért, mert a személye kezd kínos lenni a doppingbotrány miatt, és közeleg a 2018-as orosz futball-vb. 

Mutko a vb szervezőbizottságát is vezeti, sokat dolgozott azért, hogy elnyerjék a 2018-as rendezést, aminek a jogát a katarihoz hasonlóan gyanús körülmények között ítélték oda nekik. Ő a sportért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes is, a neve többször előkerült az orosz doppingbotrányban:

a McLaren-jelentés szerint Mutko jóváhagyásával zajlott a doppingolás. 

Az angolok információira hétfő este Mutko is reagált a TASS  hírügynökségen keresztül, és hülyeségnek nevezte az egészet, ugyanakkor közölte, ha Infantino erre kérné, akkor engedelmeskedne. „Ha erre kérne, akkor nem indulnék. Van olyan jó a kapcsolatunk a FIFA-val, hogy megfogadjuk a tanácsukat" - mondta a sportvezető nem sokkal azután, hogy bejelentette, a 2018-as vb csoportjait a Kremlben fogják sorsolni

Putyin 2012 májusában nevezte ki Mutkót sportminiszternek, és 2015 szeptemberében nevezték ki az orosz futballszövetség elnökének zsinórban másodjára úgy, hogy ellenfele sem volt.

Az orosz torvények szerint a kormány tisztségviselői nem irányíthatnak sportszövetségeket, de Mutko kedvéért kivételt tettek. 2016 szeptemberében választották ismét újra, ekkor már kihívója is volt, de simán legyőzte őt, majd októberben lett miniszterelnök-helyettes. 

Rovatok