Index Vakbarát Hírportál

Kleinheisler és a német kaland

2017. január 31., kedd 16:01 | aznap frissítve

Kleinheisler lepattant a Bundesligáról, mint fenyőrigó a zajvédő plexiről, és most megy a nagy polémia, hogy miért. Azért, mert nem tud németül, vagy azért, mert nem elég jó játékos? Teljesen mindegy, mert mindkét megoldás egyformán szomorú, és még az is lehet, hogy mindkettő igaz.

A játékost képviselő menedzser-iroda így indokolta a hazatérést:

„Németországban egybecsengő szakmai véleményeket kapott arról, hogy mint labdarúgó, eléri a német élvonal szintjét, nagyon jó focistát látnak benne, de kommunikációs problémák miatt egyelőre ott nem léphet előre. Mentálisan, kommunikációban és a német nyelvben van némi lemaradása. (...) Idén kezdtünk el Lacival dolgozni, előtte erre sajnos kisebb hangsúlyt fektetett."

Mégis, hogy merülhet egyáltalán fel, hogy Kleinheisler egy évvel Brémába igazolását követően nem tud elég jól németül? Amikor Lipcsei Péter elment a Portóhoz, még szinte természetesnek vettük egy külföldre igazoló focistánál, hogy csak magyarul beszél, és azt sem anyanyelvi szinten. 1996-ot írtunk, az ország alig pár éve rúgta le magáról a kommunistákat.

Sötét idők voltak ezek.

Most viszont 2016 van, és javában dübörög a fejlődés. Ráadásul Kleinheisler a Puskás Akadémián nevelkedett, ami tudvalevőleg a magyar futball anyaméhe. Onnét fognak majd diadalmasan előmasírozni a jövő nagy generációi, hogy visszahelyezzenek minket a futballtérképre. Mindez nagyon sok pénzébe kerül a magyar polgároknak és az adakozó ismeretleneknek, naivan azt gondolnánk, hogy a nyelvoktatás még része a csomagnak.

Ezek szerint nem. Persze lehet, hogy ez is csak egy taktika a játékosok itthon tartására. Kleinheislert is félévig rohasztották a második csapatban, mert külföldre akart menni. Mondjuk legalább akkor lehetett volna annyi esze valakinek a menedzsmentből, hogy a kezébe nyom egy nyelvkönyvet. Gyorsabban telik úgy a padon a meccs.

De az is lehet, hogy nem ez volt a baj. Az ATV ugyanis megkereste a Werder Brement, a csapat pedig azt a tájékoztatást adta, hogy nem nyelvi vagy mentális problémák miatt adta kölcsön a Ferencvárosnak labdarúgót. Hogy akkor miért, azt nem mondták meg, de az ATV, illetve Urbán Flórián szerint – azért ez egy elég szép platform – egyértelmű, hogy Kleinheisler nem elég jó futballista Németországhoz.

Az igazság viszont sajnos ott lehet, hogy részben mindkét félnek igaza van. A lényeg nem a nyelvtudás, hanem a kommunikáció. A fő probléma nem az, hogy Kleinheisler mit nem tud elmondani, hanem az, hogy mit nem ért meg. És az utóbbi elsősorban nem szókincs kérdése. Nem csak a nyelvet nem érti eléggé, de a focit sem. Mármint azt a részét, amit tanulással kellett volna elsajátítani, leginkább Felcsúton.

A válogatottban ez nem látszik, ugyanis a válogatott mérkőzéseken sokkal egyszerűbb a taktika, mert a keret állandóan változik, és alig van idő együtt gyakorolni. Nem mérhető egy európai topbajnokságban szereplő csapat szervezettségéhez. Ebbe a szintű csapatjátékba viszont Kleinheisler képtelen megfelelően beilleszkedni, annyira meg nem elég nagy játékos, hogy ezt gólokkal, gólpasszokkal ellensúlyozni tudja. 

Az egyetlen, mindenkinek jó megoldás az lehetett volna ebben a helyzetben, ha kint az alapoktól fogva újra felépítik, mondjuk egy második ligás csapatnál. Pár évvel ezelőtt talán meg is próbálta volna, mára viszont sikerült annyira kitömni a Fradit (is), hogy simán kínáltak neki egy majdnem ennyire jövedelmező, és sokkal könnyebb életpályamodellt.

Miközben azért mindenki tudja, hogy a német nyelvet még mindig könnyebben megtanulhatja itthon, mint focizni.

A videón, kedden délután élőben látható a Ferencváros felkészülési meccse a Sparta Prahával, a csapatban már játszik Kleinheisler.

Rovatok