Index Vakbarát Hírportál

Koponyatörése után nyiltakozott a Hull focistája: szerencsés vagyok, hogy élek

2017. február 1., szerda 11:36

Ryan Mason, a Hull City középpályása a január 22-én játszott angol bajnoki mérkőzésen olyan szerencsétlenül fejelt össze Gary Cahillel, a Chelsea védőjével, hogy betört a koponyája. A játékost azonnal kórházba szállították, ahol azonnal megműtötték, azóta állapota folyamatosan javul, már hazaengedték, de még korai megmondani, hogy valaha visszatérhet-e a pályára.

Mason egyelőre nem is foglalkozik ezzel a kérdéssel, csak örül, hogy él. "Viharos időszakon vagyok túl, de szerencsésnek tartom magam, hogy élek. Örülök, hogy már hazamehettem a kórházból, és otthon pihenhetek és gyógyulhatok tovább" - fogalmazott a játékos kedden kiadott nyilatkozatában, amiben először tájékoztatta a nyilvánosságot állapotáról a sérülése óta.

"Szeretném megköszönni mindenkinek a végtelen sok biztatást, amivel erőt öntöttek belém és a családomba" – mondta arra utalva, hogy a balesetet követően a Hull, illetve volt klubja, a Tottenham játékosai és edzői is felkeresték a kórházban, illetve a két csapat szurkolói is biztató üzenetekkel árasztották el.

De nem csak ők, az egész liga megmozdult. "Az a számtalan jókívánság és a támogatás, amit megannyi játékostól, edzőtől, klubtól, szurkolóktól, és a futball többi résztvevőjétől, sőt még a sport világán kívülről is kaptunk, nagyban segített ebben a nehéz időszakban" – fogalmazott a közlemény.

"A családom és a menyasszonyom hihetetlenül sok üzenetet olvasott fel nekem az elmúlt héten. Végtelenül sokat jelent, hogy ennyien írtak, az egész világból rengetek bátorító üzenetet kaptam. Minden egyes üzenetből erőt merítettem, nem tudom szavakba önteni, mennyit számít ez nekem."

Ryan Mason a bátorító üzenetek küldőin túl természetesen a pályán és a kórházban szolgáló orvosoknak is megköszönte a segítséget.

A középpályás rajtuk kívül valószínűleg Petr Cech-nek köszönheti a legtöbbet, aki miatt ma már sokkal jobban odafigyelnek a fejsérülések ellátására Angliában. Az akkor még a Chelsea-ben védő kapust 2006 októberében a Reading játékosa, Stephen Hunt térdelte fejbe olyan erővel, hogy betört a koponyacsontja. Az eset kezelése során rendesen leszerepeltek az EPL orvosi előírásai, Cech csak 25 perc elteltével került kórházba. Mourinho akkor így fakadt ki a késlekedés miatt: "A kapusom meghalhatott volna az öltözőben, amíg várakoztunk, ezen az angol futballnak el kell gondolkoznia".

A magyar bajnokságban 2003-ban történt hasonló sérülés, akkor a Ferencváros védője, Sorin Botis fejelt össze olyan szerencsétlenül a Videotonban játszó Herczegfalvi Zoltánnal, hogy betört a homloka. A román hátvéd sérülését 4 órás műtéttel hozták helyre. Botis később visszatért, és még egy évtizedig emelte az NB I fényét jelenlétével.

Rovatok