Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen emberen áll a Liverpool szezonja?

2017. február 14., kedd 08:22

A Liverpool Sadio Mané duplájával intézte el a Tottenhamet az angol bajnokság hétvégi rangadóján, és szállította az év első bajnoki győzelmét a klubnak. Két perc alatt kettőt rámolt be hazai pályán az ehhez asszisztáló ellenfélnek, és az első félidőben még simán rúghatott volna ugyanennyit, ha nincsenek Hugo Lloris bravúrjai. Végül a két góljával nyerték meg a meccset, és másztak ki - átmenetileg - abból a nagy gödörből, amibe az év elején belezuhantak. 

A válság oka kézenfekvőnek tűnik: a huszonnégy éves szenegáli játékos az év elején lelépett az Afrika-kupára, ahol a negyeddöntőben még érdekelt volt, így majdnem a teljes januárt ki kellett hagynia. Közben a Liverpool képtelen volt bajnoki mérkőzést nyerni, kiesett az FA-kupából, a Ligakupából, és Jürgen Klopp is arról beszélt már egy idő után, hogy nem annyira jó dolog, hogy szezon közben rendezik az afrikai tornát.

A statisztikák alapján is egyértelmű a dolog, ha a teljes idényt nézzük:

   Manéval lejátszott meccsek     Mané nélkül lejátszott meccsek
  Győzelem 16  3  
 Döntetlen 5   2  
  Vereség 1   5  
  Meccsenkénti gólátlag 2,6  

A klubhoz visszatért legenda, Steven Gerrard szerint ebben az időszakban az volt a legnagyobb probléma, hogy Mané nélkül nem működött olyan effektíven a Liverpool támadójátéka, ugyanis a szenegáli 2-3 védőt is képes elvonni, és területet nyitni a többiek előtt, amit aztán a csapattársak ki tudnak használni. És amíg hiányzott, addig hiába volt többet a labda a Liverpoolnál, mégsem tudtak mit kezdeni a mezőnyfölénnyel, és nyerni. 

Mané hiánya annyira nyilvánvaló volt a Liverpool-vezetésnek is, hogy Szenegál kiesése után különgépet küldtek a futballistáért, hogy minél hamarabb visszatérhessen a csapathoz. 

A Chelsea ellen még csak negyedórát tudott vállalni, a Hull City elleni vereségnél már végig a pályán volt, aztán jött a Tottenham elleni hétvégi bajnoki, ahol újra a régi formáját hozta. Szinte az összes támadásban benne volt, az első félidőben életveszélyt jelentett, amikor a tizenhatos környékén hozzá került a labda. 

A 2-0-ra megnyert mérkőzés volt az első nagy győzelme idén a Liverpoolnak, és ezzel rögtön fel is zárkózott a dobogós csapatokra, egy ponttal marad el a harmadik Tottenhamtől és a második Arsenaltól. Manénak huszonkét meccsen tizenegy gólja van, a legeredményesebb Pool-játékos, és a szezonban tizenöt gólban volt érintett (vagy ő szerezte, vagy gólpasszt adott).

A rangadó előtt terjedt el, hogy a nyáron mehetett volna a Tottenhamhez is, de nem tudtak vele megegyezni a pénzről. Az ügynöke gyorsan visszavágott erre, hogy öt nagycsapattól is volt ajánlatuk, de nem a pénz döntött, mert egy olyan helyet akartak neki, ahol egy jó edző alatt minél többször játszhat, ezért választották a Liverpoolt, ahol a szezon sztárja lett. 

Nem mindenki van oda mondjuk a nagy Mané-mániától a csapatnál, mert a szombati győzelem után a holland Georginio Wijnaldum beszélt arról, hogy sok lesz már egy kicsit. 

"Voltak jó eredményeink, mielőtt elment volna Afrikába, talán csak a Sunderland ellen nem ment a csapatnak. Azóta mindenki Sadio Manézott, de a múlt héten vele együtt kaptunk ki a Hull Citytől. Nem hiszem, hogy fair a többi játékossal szemben csak egyetlen embert kiemelni" - fakadt ki Wijnaldum, akinek szintén nagy meccse volt a Tottenham ellen. Klopp részéről jó húzás volt az ő kezdőbe állítása, ez volt az egyetlen változtatás a Hull City ellen felálló vesztes csapaton. 

De nemcsak rajta múlhatott a szombati győzelem. Több Liverpool-játékos is megjegyezte, hogy a csapatkapitány Jordan Henderson összehívott egy csapatértekezletet, amin csak a futballisták lehettek ott, az edzői stáb nem. Mindenkinek jót tett, hogy kibeszélték magukból a problémáikat, Adam Lallana szerint a végére már azt érezték, hogy az egész világot le tudnák nyomni. 

Premier League-sztár a szomszédból

Mané tizenkilenc évesen mutatkozott be a francia Metzben, tizenkétszer volt kezdő a szezonban, aminek a végén kiestek. Ekkor vásárolta meg az osztrák Red Bull Salzburg, a francia klubja még sosem kapott annyi pénzt egy játékosért korábban, állítólag legalább 4 millió euró volt az ára.  Az osztrákoknál egyből berobbant, első évében 29 tétmeccsén 19 gólt vágott, a következő idényben 50/23 volt a mérlege. A Southampton volt a következő állomás, ahonnan 30 millió euróért vitte el a Pool nyáron. 

A hétvégi győzelemmel Jürgen Klopp amúgy tovább javította egyik fontos mérlegét: 

amikor az első hat helyezett ellen játszottak a bajnokságban, akkor tizenhat meccsből csak egyet vesztettek el Klopp irányítása alatt. 

Más kérdés, hogy a Liverpool szezonjai az utóbbi években többször a gyengébb ellenfelek ellen pályán maradt pontok miatt úsztak el. Így volt ez már jó 10 éve Rafa Beníteznél, de nem tudott ezen változtatni Kenny Dalglish majd Brendan Rodgers sem.

A Poolnak most a kiesés ellen harcoló címvédő, a Leicester City jön, majd egy újabb top 6-os mérkőzés az Arsenal ellen. Addigra az is kiderül, hogy mennyit jelent Mané visszatérése. 

Rovatok