Index Vakbarát Hírportál

Potyautas viszi el a Barca bajnokságát

2017. április 14., péntek 17:26

Utolérhette, sőt, megelőzhette volna a tabella élén a Barcelona a Real Madridot, mert szombaton Ronaldóék leikszeltek hazai pályán az Atletico Madriddal. Messiék viszont elszalasztották a lehetőséget, és egy váratlan malagai vereséggel sikerült a pozitív helyzetet is negatívba fordítaniuk. A Madrid három ponttal vezet, és van még egy elmaradt meccse is.

Ahogy a szezonban már többször, a bűnbakot újra könnyű volt megtalálni, a Sport.es tételesen fel is dolgozta André Gomes bűnlajstromát. A portugál középpályást a 60. percben cserélték le, addig a következő számokat produkálta:

De a legmegdöbbentőbb, hogy középpályásként hány labdát szerzett egy óra alatt:

egyet sem, azaz nullát.

Ennyi idő alatt egy labda azért csak elakadna bárkiben, aki ha nem is topfitt, de van egy kis gógyija a futballhoz. André Gomes pedig topfitt, 24 éves, magas, erős gyerek, nem is lassú.

Mégis, a meccsen az volt az egyetlen említésre méltó megmozdulása, hogy kihagyta a Barca legnagyobb helyzetét, még 0-0-nál, az első félidőben. Még a kihagyta is túlzás, ugyanis ziccerhelyzetben bele sem tudott rúgni a labdába, Messi hiába tett elé középre, a kapuval pont szembe forintos passzt:

Meg is látszik a Barcelonán, hogy egy potyautassal áll fel, a csapat kollektív számai is árulkodóak:

André Gomes számai olyan gyengék, hogy valószínűleg sikeresebbek lennének, ha 10-en kezdenék a meccset,

mert akkor valaki visszahúzódna a helyére, így viszont egy lyuk tátong ott.

Amit a Barca sikeréhez az eddigi 23 bajnokiján hozzátett, az 1 gól és egy gólpassz. Ez a két megmozdulása van a 38 Barca-meccsére vetítve, a Bajnokok Ligájában és a kupában semmi nem jött össze neki.

A kérdés persze az, hogy mi a fenéért kell betenni, ha ennyire egyértelmű, hogy vele nem megy?

Gomest Luis Enrique edző kérésére igazolták a nyáron, ő ennek megfelelően játszatja is, és megvédte, amikor pár hete a Nou Camp közönsége kifütyülte a portugált. Mellé állt a hangadó Gerard Piqué is, amikor a sajtó elkezdte piszkálgatni.

Luis Suarez, a Barca legjobb középcsatára már nem volt ilyen elnéző a Deportivo elleni vereség után, amikor azt mondta, „egy félidő előnyt adtunk az ellenfélnek, úgy meg nem megy”.

Ez abszolút igaz, tűnjön bármilyen gyengének egy csapat, a Barca sem bírja el, hogy a három középpályásából egy ne teljesítsen. 

Rejtély, hogy mit láthatott benne Luis Enrique, mert a Valenciában sem volt meghatározó, ahogy az Európa-bajnok portugál csapatban sem.

Különösen az Eb az érdekes, ugyanis pont ugyanazt tapasztalhattuk vele kapcsolatban, mint ami most a Barcában történik vele:

Vagyis az egyenes kieséses szakaszban, ha a legelső 45 percet nem számítjuk, André Gomes 20 percet töltött a pályán. Ki is nyomoztuk, hogy Portugália azért - is - tudta megnyerni az Eb-t, mert Fernando Santos szövetségi kapitány kivette őt a csapatból a ki-ki meccsekre, még épp időben.

Szóval hogy ezek után miért fizetett ki érte a Barca 35 millió eurót, azt lehet magyarázni Luis Enrique pillanatnyi futballvakságával, vagy valami sokkal csúnyább dologgal. Mondjuk azzal, hogy sokan jól járhattak a transzferrel.

A Barcelonában az indokolatlanul hosszú türelmi időt az ára megmagyarázhatja, ő volt a múlt nyári sztárerősítés, ráadásul ezen a 35 millió eurón felül még a Valencia fog pénzt kapni, ha a Barca nyer valamit. A transzferdíj egészen 70 millió euróig kúszhat, mondjuk a teljes összeghez kábé az Aranylabdát is el kellene vinnie Gomesnek, ami ebben az univerzumban nem fog megtörténni. De mégis, túlontúl drágán vették ahhoz, hogy a kispadon ücsörögjön.

Luis Enrique nem veszi ki, még akkor sem, ha ez már a saját jövőjébe kerül, pár hete bejelentette, nem hosszabbítja meg a szezon végén lejáró szerződését. Főleg mentálisan fáradt el, az óriási nyomás és teljesítménykényszer megviselte az idegrendszerét.

Pedig az egész stresszt csak magának köszönheti. Elég megnézni, milyen meccseken, illetve milyen ellenfelek miatt úszik el a Barca és Luis Enrique zsinórban harmadik bajnoki címe:

Kikaptak az Alavestől, a Celtától, a Deportól és a Malagától, közülük egy klub top10-es jelenleg a spanyol bajnoki tabellán, a Celta, méghozzá az előkelő 10. pozícióban. De a Malaga elleni, hazai döntetlen, és a szintén tízen kívüli Betis elleni iksz is összesen négy pontba fájt Messiéknek. Ezeken a lúzerkedéseken ment el 16 pont.

Ha csak a hazai vereséget és az otthoni ikszet át tudták volna fordítani, az már +5 pont, vagyis ha úgy számolunk, hogy a Real a Celta ellen elmaradt meccsét biztos nyeri, akkor is csak 1 ponttal vezetne.

Már-már művészet így elengedni a ligát, miközben a top4-esek közül a Sevillát oda-vissza megverték, az otthoni, Atletico elleni ikszet idegenbeli győzelemmel javították. A Madriddal is ikszeltek otthon, a - Barcának élet-halál - visszavágó április 23-án jön.

Luis Enrique magáénak érezhette André Gomest

Annyira, hogy még azt a 21-es számú mezt is odaadta neki, amiben majdnem tíz évet ő játszott a Barcában. Ő száznál is több gólt szerzett benne, bizonyított védőként, középpályásként, csatárként, de az utód ezekből semmit nem tudott reprodukálni.

Rovatok