Index Vakbarát Hírportál

Indul a nagy NB I.-es orosz rulett

2017. május 8., hétfő 17:55

Rég nem látott izgalmakat hozhat a magyar futballbajnokság vége, de nem is az első helyért, hanem hogy melyik csapat esik ki a Gyirmót mellett. Az MTK, a Diósgyőr és az NB I.-ben sokáig meghatározó Debrecen is távozhat a másodosztályba, de mindannyiukat megmentheti a Mezőkövesd. Közben az NB II.-ben egyelőre csak a Felcsút visszajutása tűnik biztosnak.

Három fordulóval a vége előtt alul-felül óriási izgalmak vannak az NB I.-ben. A bajnokság első két helyén álló csapat, a listavezető Honvéd és a második Videoton azonos pontszámmal áll, miközben a mezőny végén vergődők közül ugyan a Gyirmótnak már lőttek, de a másik kiesőhelyre még öt csapat is esélyes.

Nyilván nem mindenki ugyanolyan eséllyel, de előtte nézzük meg, harminc forduló után hogyan áll a bajnokság, vastagon szedtük azokat a csapatokat, melyek a legnagyobb eséllyel pályáznak a kiesésre, vagy már kiestek:

Újpest

Azóta, hogy a Vasast sikerült megverniük, elég gyatra formában vannak, csak a Mezőkövesd elleni 3-1-es győzelemnek köszönhetik, hogy nem nagyobb a baj. Az a szerencséjük, hogy mögöttük több csapat is kiesési rangadót játszik egymással, de így is lesz elég kínjuk a "felújított stadionjuk miatt", simán benne van a pakliban, hogy ősszel máshol kell játszaniuk.

A stadionproblémák és a rég nem látott mélység ellenére az Újpest kiesése a legvalószínűtlenebb, ha verik a Haladást, megússzák a kiesést, utánuk lesz érdekes a helyzet.

Debrecen

A Debrecen-szurkolóknak elég kemény évük volt: tavasszal már volt olyan forduló, ami után kiesőhelyen is állt a csapat, és Leonel Pontes menesztéséről is többször lehetett hallani, de végül maradt a portugál edző. El lehetne merengeni azon, hogy a mostani Loki játékosállománya mennyivel gyengébb, mint a korábbiak, és hogy jó ötlet volt-e Pontes mellett kitartani, de a lényeg, hogy az idény végéig már nem fog változni a helyzet.

A Debrecen azért az utóbbi fordulókban mintha kezdene magához térni:

a Haladásnak négy gólt vágtak, a Videoton ellen nem volt reális elvárás a győzelem, de így is rúgtak két gólt, majd az idény egyik legfontosabb meccsén, az Újpest ellen a hétvégén hozták a győzelmet. Így átmenetileg jó helyzetben vannak.

A hátralévő három forduló viszont kemény menet lesz. A Ferencvároshoz mennek idegenbe, ahol tradicionálisan rosszul megy nekik. A Fradi ráadásul harcban van a dobogóért, bár az is ki lett mondva, hogy a kupagyőzelem nagyon fontos lenne nekik. Thomas Doll csapata három legutóbbi bajnokiját nyerte, ha náluk kikap a Debrecen, akkor a hátralévő két mérkőzésen kell teperni a pontokért Pontes csapatának. Ami nem lesz egyszerű, mert a bajnoki címre hajtó Honvéd jön hozzájuk a 32. fordulóban, de aztán benne van a pakliban, hogy a 33. fordulóbeli ellenfél, a Diósgyőr addigra már kiharcolja a bennmaradást,  és akkor nagyobb esélye lenne a Debrecennek a pontszerzésre. Ha a Diósgyőr még veszélyben lesz addigra, akkor az egy kőkemény kiesési rangadót kapunk a végére. 

Diósgyőr

A Diósgyőrnél viszont meglépték tavasz közben az edzőváltást, a gyötrelmes kezdés után kirúgták Horváth Ferencet, és a télen még fix kiesőnek tartott csapat idővel beindult Bódog Tamással. Áprilisban már verték a Vasast és a Honvédot is az élmezőnyből, és a legutóbbi öt bajnokijukból csak a Haladás elleni idegenbeli mérkőzésen nem szereztek pontot, vagyis a kiesőzónából ők vannak a legjobb formában. 

A sorsolásukkal szerencséjük van, már amennyire ez szerencsésnek mondható, mert csupa kiesési rangadó jön majd, ebből kettő otthon (illetve a stadionfelújítás miatt Mezőkövesden, illetve Debrecenben), vagyis teljes mértékben tőlük függ, mi lesz a szezon végén. Az első ellenfél, a Mezőkövesd az utóbbi hetekben beleállt a földbe, ha sikerül őket megverni, akkor 38 ponttal fognak állni, és az MTK elleni idegenbeli mérkőzésen már el is dőlhet, hogy maradnak az NB I.-ben, így a Debrecen elleni utolsót meccset el is engedhetik. 

Mezőkövesd

A teljes reménytelenség. A Kövesd tavasszal elment a kupában az elődöntőig, de döntős aligha lesz a Vasas elleni hazai vereség után, és közben amit bajnokságban műveltek, az teljesen értékelhetetlen volt. Egyedül a Debrecent sikerült megverniük a tavasszal, és menet közben náluk is volt egy edzőváltás.

A szerbek korosztályos válogatottjától Tomiszlav Szivics érkezett a Felcsútra távozott Pintér Attila helyére, de a zuhanást ő sem tudta megállítani, úgyhogy május elején kirúgták. Őt a korábban Dunaszerdahelyen dolgozó Radványi Miklós váltotta, ő egy hazai 1-5-tel nyitott a listavezető Honvéd ellen. 

Ha a formát nézzük, siralmas a helyzet: legutóbbi öt bajnoki mérkőzésükből csak egyen tudtak pontot szerezni, a Videoton elleni iksszel véget ért bajnokin. Ha a Diósgyőr is megveri őket a következő fordulóban,  akkor a Paks ellen hazai pályán kellene pontot szerezni. A paksiak zsinórban három vereség után a hétvégén 3-0-ra verték a Vasast, amely az utolsó fordulóban pont a Kövesddel meccsel, lehet, addigra már az angyalföldieknek is mindegy lesz, mert elúszik a dobogó.

Az NB I. aztán tényleg az a bajnokság, ahol a világon bármi megtörténhet, ám az utóbbi hetek alapján elég váratlan lenne a Mezőkövesd feltámadása, de még a pontszerzése is.  Pláne, hogy azonos pontszám esetén a győzelmek számát nézik.

MTK

Három fordulóval az NB I. vége előtt az MTK kiesőhelyen áll, tavaly kapott új stadiont, és elég furcsa idényen van túl.  Az EL-kiesés után beragadt a szezon elején, majd szeptember-októberben volt egy viszonylag jó időszaka a klubnak. A tavasz elég hektikusra sikerült, az egy győzelem-egy vereség sormintát áprilisig tartotta a csapat, majd jött három iksz, egy Újpest elleni idegenbeli győzelem, végül a Fradi elleni hazai vereség után csúszott vissza a kiesőhelyre. De azelőtt meg olyan meccseken szedett össze pontokat, amelyeken a papírforma alapján erre nem sok esélye volt. 

Nem túl rózsás a helyzet, mert a listavezető Honvéd ellen idegenben nem tűnik valószínűleg a pontszerzés, szóval a Diósgyőr elleni meccs élethalálharc lesz mindkét csapatnak. Az utolsó fordulóban a Paks jön, ami viszont elég hullámzó volt az utóbbi hetekben, arra a meccsre nem elképzelhetetlen egy olyan forgatókönyv, ami az MTK NB I.-ben maradását biztosítaná be. Mindenesetre a harminc meccsen rúgott huszonnégy gól még az NB I.-ben is nagyon gyenge, ennél kevesebbet, csak a Gyirmót szerzett, tizennyolcat. 

De ki jut fel?

A korábbi válogatott játékosokkal és taós pénzzel teletömött Felcsút szinte biztosan NB I.-es lesz jövőre, négy fordulóval a vége előtt kilenc pont az előnyük a Balmazújváros előtt. A fideszes országgyűlési képviselő, Tiba István által vezetett Balmazújváros nemrég megkapta az NB I.-hez szükséges licenszt, ez volt amúgy az a klub a télen, ahol nem kapcsoltak be a pályafűtést, mert túl drága lett volna üzemeltetni, úgyhogy inkább elmaradt a tavaszi szezonnyitó. 

A Balmazújváros mögött egy ponttal lemaradva Seszták fejlesztési miniszter szülővárosának csapata, a Kisvárda, ami a hétvégi, Nyíregyháza elleni vereség után csúszott le a feljutó helyről, de még simán visszakapaszkodhat, igaz licenszt első körben nem kaptak. Két ponttal a Kisvárda mögött lőtávolban van a Soroksár is, ők is kaptak licenszt, és sokáig a Felcsúttal álltak versenyben az első helyért. 

Vagyis nagyon úgy fest, hogy jövőre egy 3400-as stadionnal rendelkező 1800-as falu mellett egy 18 ezres (Balmazújváros) vagy egy 16 ezres (Kisvárda) kisvárossal egészül ki az első osztály mezőnye. 

  • 1562
    Mezőkövesd
  • 299
    MTK
  • 157
    Debrecen
  • 118
    Újpest
  • 87
    Diósgyőr

Rovatok