Index Vakbarát Hírportál

Messin is javítana az új Barca-edző

2017. június 2., péntek 08:07

A rövidpasszos játékot szeretné feléleszteni az FC Barcelonánál a katalán futballklub új vezetőedzője, illetve javítana még Lionel Messi játékán is. Ernesto Valverde csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ez a stílus vezethet eredményre, ezzel lehet megnyerni a lehető legtöbb sorozatot a következő idényben.

"Ismerem (ezt a stílust), mert itt játszottam 1988 és 1990 között - emlékeztetett, de megjegyezte, hogy azért alkalmazkodnia, vagy inkább újra alkalmazkodnia kell. - A célom az, hogy elmélyítsem ezt a játékot, és folyamatosan előrelépjünk."

Név szerint kitért Messire is.

Nagyon szerencsés vagyok, hogy vele dolgozhatok. Semmihez sem fogható lehetőség, hogy a legjobb embert edzhetem, akit valaha futballpályán láttam. Néha olyan, mintha neki is lennének határai, de aztán újra meglep minket. Remélem, segíthetek neki, hogy folytassa a meglepetéseket. Meghatározó futballista, bárhol is legyen a pályán. Egy dolog, hogy ellenfélként ismerem, de egy másik, hogy lássam tréningen. Sosem edzhettem ilyen kaliberű játékost. Néha mintha túl sokat lenne a szélen, de majd megnézem, és meglátjuk, lehet-e még fejleszteni."

Az 53 éves Valverde csatárként tagja volt a legendás vezetőedző, Johan Cruyff csapatának, amellyel 1989-ben KEK-et, egy év múlva Spanyol Kupát nyert. A klubban 29 meccsen lépett pályára, és tíz gólt szerzett.

Edzői pályafutását 2001-ben az Athletic Bilbaónál kezdte, majd irányította az Espanyolt, a Villarrealt, a Valenciát és a görög Olympiakoszt, legutóbb pedig ismét az Athletic Bilbao kispadján ült. Új posztján hétfőn jelentették be, de csak csütörtökön délelőtt írta alá két plusz egy évre szóló szerződését.

Barcelonai elődje, Luis Enrique - akit sok kritika ért játékfelfogása miatt - március elején jelentette be, hogy az idény végén távozik. Vele a katalán csapat három szezonban a lehetséges 13-ból kilenc trófeát nyert meg.

Luis Enrique előtt Pep Guardiola még több sikert ért el a Barcával a sok labdatartásos, kispasszos, cruyffos stílussal, Valverde azt ígérte, ismét több lesz a labdatartás, és a középpályára építve hatékonyabb a csapatjáték. De kiemelte, hogy nem lehet előre megmondani, hogy az elképzeléseiből mi valósul meg, elődjét pedig elismerés illeti azért, amit elért. (Index/MTI)

Rovatok