Index Vakbarát Hírportál

Nincs ok büntetni a szaúdiakat, akik nem álltak fel a gyászszünethez

2017. június 9., péntek 09:28

Elég komoly botrányt okozott, hogy a szaúdi futballválogatott nem válogatott nem állt oda a londoni terrortámadás miatt elrendelt gyászszünethez az Ausztrália elleni vb-selejtező előtt, ahogy az megszokott már a futballpályákon. 

A történtek után sokan azt remélték, hogy a FIFA majd rendet tesz, és szankcionálja a történteket, szóval megkérdeztük a nemzetközi szövetséget, hogy mit terveznek. Péntek reggelre meg is érkezett a válasz, a lényeg röviden:

semmit.

Válaszukban azt írták, hogy megvizsgálták a mérkőzés jegyzőkönyvét és az ott készült felvételeket, és arra jutottak, nincs alapjuk arra, hogy fegyelmi ügyet indítsanak a történtekkel kapcsolatban. 

A szaúdi futballszövetség ennél már körültekintőbb volt, és bocsánatot kért a történtek miatt csütörtök éjjel. Közleményük szerint a futballisták nem akartak tiszteletlenek lenni az áldozatok családjaival szemben, és a szaúdi futballszövetség mélységesen elítéli a terrorizmust, továbbá szeretnék együttérzésüket kifejezni az érintetteknek. 

Miután jó nagy botrány lett a mérkőzés előtt történekből, ezért az ausztrálok futballszövetsége is reagált, hogy tisztázza a dolgot.

Közölték, hogy a meccs előtt megegyeztek a szövetségek a gyászszünetben, ám a szaúdiak jelezték, hogy nem fognak felállni a kezdőkörbe, mert a szaúdi kultúrában ennek nincs hagyománya, szóval ők inkább a saját térfelükön maradnak, és ott róják majd le a tiszteletüket. 

Más kérdés, hogy néhány futballistájuk melegített, a szerelését igazgatta a gyászszünet közben, ahogy azt a videón is látni lehet. 

Borítókép: Szaudi játékosok figyelik az ausztrál válogatott kiállását. (Reuters)

Rovatok