Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli bajnokkal játszik a Budapest Honvéd a BL-ben

2017. június 19., hétfő 12:31 | aznap frissítve

Nyonban, hétfő délben elkészítették a Bajnokok Ligája első két selejtező körének a sorsolását. A másodikban már a magyar bajnok, a Budapest Honvéd is érdekelt volt. A kispestieknek végül a Hapoel Beer-Shevát húzták.  Egy évekkel ezelőtti büntetés miatt a Honvéd, zárt kapuk mögött kénytelen játszani két meccset.

A Hapoel Beer-Shevát, amely Korhut Mihály csapata, 1949-ben alapították, idén negyedszer lett bajnok úgy, hogy megvédte tavaly kivívott bajnoki címét. A Beer-Sheva nagy fölénnyel, 13 ponttal lett első a Maccabi Tel-Aviv előtt. Korhjut 22 bajnokin lépett pályára, gólja nem volt. 

Az izraeli csapat legutóbb az Európa Liga csoportkörébe jutott, ahol a Southamptont és az Intert is megelőzve, a Sparta Prahával jutott tovább. A legjobb 32 között aztán a Besiktassal szemben, két vereséggel esett ki. Még sosem játszott magyar csapat ellen kupameccset.

A csapat kér legjobbja, a Chelsea korábbi játékosa, Ben Sahar, valamint a nigériai Anthony Nwakaeme.  Mind a ketten 14-14 gólt rúgtak az előző idényben. A transfermarkt.de szerint a klub értéke 12,7 millió euró (a Honvédé 6,45 millió). A legértékesebb a szintén nigériai John Ogu 1,5 millióval. A keretben még egy portugál és brazil futballista is található.

A Budapest Honvéd a Videoton elleni, utolsó fordulóban rendezett meccset megnyerve, 1993 után 14-edszer lett bajnok. Az európai kupákban legutóbb a 2013–2014-es Európa Ligában vett részt, ahol egy 13-1-es győzelem után a Vojvodinával szemben esett ki. Éppen abban a párharcban történt szurkolói rendbontások miatt nem lehetnek most nézők.

A Bajnokok Ligája második fordulójának első meccsét július 11-12-én, a visszavágókat pedig egy héttel később rendezik. Az Európa Liga első körének sorsolását 13 órától, a másodikat 14:30-tól rendezik, szintén Nyonban. 

Az első selejtező forduló sorsolása

Az első meccseket június 27-28-án, a visszavágókat július 4-5-én rendezik.

A második selejtező forduló sorsolása

Az első meccseket július 11–12-én, a visszavágókat 18–19-én rendezik.

Sorsoltak az Európa Ligában is. Itt a száz induló között három magyar csapat is érdekelt volt, és mind a három az első fordulóban kezdi a szereplését. A Videoton és a Ferencváros kiemelt volt, míg a Vasas nem kiemeltként várta a sorsolást.

A Videoton hazai pályán kezd a máltai Balzan FC ellen, amely második lett hazája bajnokságában. A csapat 1937-ben alakult Balzan Youths néven. A máltai csapat eddig kétszer indult az európai kupában, mindkétszer az EL első selejtező körében esett ki.

A Ferencváros itthon kezdi meg a szereplését a lett FK Jelgava ellen. A mindössze 2004-ben alapított klub második lett a legutóbbi idényben, csak 2010 óta szerepel az élvonalban. A Jelgava az utóbbi három lett kupát megnyerte. Nem lebecsülendő, ezt is bizonyítja a tavalyi eredmények, amikor az izraeli Breidablik után, a Slovant is kiverte, csak a Beitar Jerusalemmel szemben esett ki az EL-ben.

A Vasas idegenben kezd és a csoportja legerősebb csapatát, az izraeli Beitar Jerusalemet kapta. A Beutar harmadik lett a bajnokságában. Hatszor volt bajnok, legutóbb 2008-ban. Az egyik legnépszerűbb izraeli csapatban öt légiós szerepel. Ahogy a BL-ben a Honvédnak kisorsolt Beer-Sheva, úgy a Beitar sem játszott még magyar ellen európai kupameccset.

Európa Liga, első selejtező kör

Az első mérkőzéseket június 29-én, a visszavágókat július 6-án rendezik meg.

A második kör sorsolását is megtartották. A mennyiben kupacsapataink közül valamelyik továbbjut a következő ellenfeleket kaphatja:

Ezeket a meccseket július 13-án, illetve július 20-án rendezik.

Rovatok