Index Vakbarát Hírportál

Bődületesen nagy olímpico az EL-ben

2017. július 7., péntek 08:09

Magyarországról nézve teljesen érdektelen meccset játszott egymással csütörtökön az Európa Ligában az osztrák Altach és a grúz Csihura Szacshere. Az osztrákok 1-0-s előnyről várták a visszavágót, amin a 29. percben egy hatalmas góllal kerültek közelebb a végül meg is szerzett továbbjutáshoz.

Stefan Nutz állt oda elvégezni egy szögletet, az osztrák játékos beadása viszont érintés nélkül a kapuban kötött ki – hogy így akarta-e, azt nem tudni, az olímpico mindenesetre óriási volt.

Az ilyen találat neve 1924-ig nyúlik vissza, amikor az argentin Cesáreo Onzari a friss olimpiai bajnok Uruguaynak lőtt így gólt október 2-án. Igaz, sokaknak nem is volt lehetősége, hogy megelőzzék az első ilyen góllal, a FIFA szabályalkotó testülete ugyanis csak 1924. június 15-én tette szabályossá ezt a találatformát a következő induló szezontól.

A leghíresebb olímpicót talán João Morais szerezte az 1964-es, megismételt KEK-döntőben, a Sporting így verte a korábbi 3-3-as döntetlen után az MTK-t. Az olímpico-rekorder pedig a török Sükrü Gülesin, aki legalább 32 gólt szerzett szögletből pályafutása során.

Puskás Ferenc pedig külsővel lőtt egy utánozhatatlan gólt az Atleticónak, ezt itthon sokáig nem is láthattuk - madridi szoboravatásán fedeztük fel -, míg Kínában már rég ismert volt.

Rovatok