Index Vakbarát Hírportál

Dől a világcsúcs: Neymart 222 millióért megvette a PSG

2017. augusztus 3., csütörtök 21:49

A 25 éves brazil lett a világ legdrágább futballistája, a párizsiak 222 millió euróért vitték el a Barcelonától.

A brazil Neymar szerda reggel jelentette be csapattársainak, hogy elhagyja a Barcelonát. Az edzést az edzője engedélyével hagyta ki, közölte a katalán klub, majd nem sokkal később nyilvánosságra hozták, hogy a futballista kész helyzet elé állította őket: kijelentette, hogy távozni akar.

A Barcelona közleményében hangsúlyozta, ez csak akkor lehetséges, ha kicsengetik a 222 millió eurós kivásárlási díjat, ezt csütörtökön a Neymar ügyvédei meg is tették, de előtte még közbeszólt a spanyol liga, hogy pénzügyi fair playre hivatkozva blokkolnák az üzletet. Ennek ellenére a Barcelona előbb hivatalosan közölte, hogy a játékos szerződését felbontották a kivásárlással, majd a PSG írta meg weboldalán, hogy 2022-ig szóló szerződést kötöttek Neymarral.

„Elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy a Paris Saint-Germainhez igazoltam. Európába érkezésem óta ez a klub lett az egyik legambiciózusabb és legerősebb. A legnagyobb kihívás, ami engem és az új csapattársaimat motiválhat majd, hogy minél több trófeával ajándékozzuk meg a szurkolókat. A Paris Saint-Germain céljai lenyűgöztek, mától kezdve mindent megteszek, hogy győzelemhez segítsem a csapatot, új területeket hódítsak meg a klubbal, és szurkolók millióinak okozzak örömöt. Készen állok a kihívásra”

– állt Neymar rövid közleményében az átigazolás után.

Hogy jutottunk idáig?

Július közepén, egy hétfőn a brazil Esporte Interativo sportcsatorna a nyár átigazolási atombombáját: a Barcelona-csatár Neymar megegyezett a Paris Saint-Germainnel, ami kivásárolja őt 222 millió euróért a katalán klubtól. A Barca tehetetlen, aki leteszi a kivásárlási záradékban szereplő összeget, viheti a játékost.

Az értesülésre a Barca hivatalosan nem reagált, az újságok annyit írtak, a klubvezetés szerint Neymar nem eladó, és 200 százalék, hogy marad. A PSG-től senki nem mondott semmit, és bár a futballistából nagyon igyekeztek valamit kihúzni az újságírók, ő is hallgatott.

Aztán posztolt egy képet, amiből sejteni lehetett, hogy valami készül, de legalábbis erősen gondolkodik, feltehetően a klubváltáson.

Szombaton utána menetrend szerint pályára lépett a Barcelona amerikai felkészülési túráján a Juventus ellen, és két nagyszerű gólt rúgott, 2-1-re verték a legutóbbi BL-döntőst.

Hétfőn Gerard Piqué, Neymar barcás csapattársa posztolt egy fotót kettejükről, alá annyit írt, "marad".

Ezután naponta érkeztek a hírek, hogy Neymar éppen orvosin van, vagy a PSG-hez utazott, hogy aláírja a szerződését, végül augusztus elejéig ment a huzavona. 

Neymar 222 millió euró ellenében elhagyja a Barcelonát, ahová 2013 nyarán érkezett a brazil Santostól. Hosszabb bonyodalmak után kiderült, 85-90 millió eurót fizethettek akkor érte, vagyis a Barcelona elméletileg jól jár.

Valami nem stimmel

A PSG-től furcsa, hogy csak most lépett akcióba, ugyanis ha július 1-je előtt átigazolja, 22 millió euróval kevesebbett kellene fizetnie érte. Tudni lehetett, hogy Neymar kivásárlási ára évről évre változik, július 1. a fordulópont, addig 200 milliót kellett volna letenni érte. Egy év múlva ilyenkor 250 millióra nőtt volna az ára.

Kérdés, miért megy Neymar, ha múlt októberben 2021-ig hosszabbított a Barcával, megemelték a fizetését is, 13 millió euró körül kaphat idén, és a gázsija évről évre milliókkal emelkedik a megállapodás szerint. Csak Messi keres nála jobban a Barcában, aki július elején kapott új, szintén 2021-ig szóló szerződést.

Sejthető, épp ez lehetett a gond, az argentin sokkal több pénzért maradhatott. Neymart a legeladhatóbb és legnépszerűbb futballistának tartják a piacon, és apja, Neymar Sr. is tudja,

fiában a teljesen elszállt futballbizniszben több pénz van, annyi, mint Messiben van Cristiano Ronaldóban,

és ezt a pénzt a PSG katari tulajdonosa boldogan ki is fizeti.

Háromszor annyit fog keresni Párizsban, mint Barcelonában, évi 45 millió eurót tehet zsebre a hírek szerint. Ráadásul ez ötéves szerződése időtartama alatt még tovább növekedhet.

Mit veszít a Barca?

A 25 éves világklasszist szakmailag is a Messi és Cristiano Ronaldo utáni legjobbnak, illetve a jelenlegi legnagyobb tehetségnek tartják. A legutóbbi szezonban 45 meccsen 20 gólt lőtt és 27 gólpasszt adott, gólokban jócskán elmaradt két ezelőtti szezonjától: 31-et szerzett tavaly, 39-et azelőtt. Csak öttel vágott többet most, mint nyitóidényében, 2013-14-ben, amikor 15-tel végzett. Kissé mintha megakadt volna, de a meccsenkénti egy gól vagy gólpassz azért impresszív.

A Barcát kárpótolhatja a 222 millió euró, de ha jobban megnézzük, azért mégsem. A ManUnited egy éve 105 millió eurót, az eddigi világrekordot fizette Paul Pogbáért a Juventusnak, és a két futballista között a különbség ég és föld. Bár nehéz összevetni, de Neymar nem csak kétszer jobb.

A Real Madrid hamarosan 150 millió eurót fog letenni a 18 éves Kylian Mbappéért a Monacónak, aki 18 éves, egyetlen szezonja van a francia első osztályban. A Chelsea a napokban adott 80 millió eurót a Real Madridnak Álvaro Moratáért, a United ugyanennyit az Evertonnak Romelu Lukakuért.

A Barca akkor lenne pénzénél, ha Neymarért legalább 300 milliót, de inkább 350-et kapott volna.

Mire elég a világcsúcspénz?

A 222 millió gyorsan el fog menni. 100 millió körül alkudnak a Liverpoollal Coutinhóra, 80 millióért a PSG nem adta nekik oda Marco Verrattit, de még ütik a vasat. Előbbi nagyon ígéretes támadó-szervező középpályás, utóbbi napjaink legjobb irányító-védekező középpályása. Ha nem is rájuk, ezt a pénzt el kell költenie a Barcának a keret megerősítésére, ha versenyben akar maradni a leggazdagabbakkal.

A Paris Saint-Germain a biznisz nyertesének tekinthető, most már csak annyi kell, hogy megfelelő emberekkel körül tudja venni Neymart, és akkor teljesülhet a nagy álom, a Bajnokok Ligája-győzelem.

Párizsban cél a BL

A közelébe sem kerültek eddig, idén épp a Barca verte ki őket minden idők legnagyobb fordításával, amikor 4-0-ás Párizs-győzelem után a visszavágón 6-1-re ütötték ki a PSG-t.

Megvolt már nekik Ibrahimovic, aki százötvennél is több gólt lőtt a PSG-ben négy év alatt, mégsem jött össze a BL, most Neymar a következő nagy projekt. Pénz - amint látjuk - nem számít, de kérdés, hogy ez elég lesz-e. A PSG a legutóbbi bajnokságot sem nyerte meg az új edzővel, Unai Emeryvel, pedig előtte zsinórban négyet húztak be megerőltetés nélkül.

Vagyis a tegyünk Neymar köré megfelelő embereket egyszerűen hangzik, de nem az.

Rovatok