Index Vakbarát Hírportál

Kolosszális hülyét csinált magából a Felcsút edzője

2017. augusztus 7., hétfő 18:00 | aznap frissítve

Pintér Attila enyhén pánikba esett a Honvédtól elszenvedett 2-0-s vereség után. Valahol érthető, hiszen hiába igazolt a Felcsút 12 játékost a nyáron – és rántott még vissza további fél tucat minőségi labdarúgót kölcsönből –, négy forduló után 1 ponttal az utolsó helyen áll az első osztályban.

Finoman szólva nem ezekkel a tervekkel vágtak neki az idénynek a két éven belül bajnoki címet tervező csapatnál. A volt szövetségi kapitány idegeit láthatóan megviselte a rossz kezdés, Pintér a Honvéd elleni zakót követően ugyanis valóságos jeremiádba kezdett.

A panaszáradatban egy elmaradt kiállítás vitte a prímet – ebben még volt is némi igaza az edzőnek, bár botránynak semmiképpen nem nevezhető, hogy Bobál Dávid a pályán maradhatott –, ám Pintér emellett azt is felhozza önmaga védelmében, hogy máshol kész csapattal vágtak a bajnokságnak, míg Felcsúton még építkeznek. Mintha valaki pisztolyt fogott volna a fejéhez, hogy a nyáron cseréljék le a teljes kezdőcsapatot.

Az igaz mesterkifogás azonban az volt, hogy a nemzetközi indulók minden meccsen öt légióst játszathatnak anélkül, hogy megsértenék az MLSZ központi támogatások elosztására vonatkozó ajánlásait, míg a többiek csak hármat, és ez súlyosan felborítja az esélyegyenlőséget. Mindezzel kapcsolatban csak egy pár dolog nem egészen világos:

  1. A nemzetközi kupaindulók részvételével játszott bajnokikon mindkét csapatban öt légiós lehet egyszerre pályán az ajánlás megsértése nélkül. Tehát a Honvéd elleni meccsen nem volt versenyhátrányban a Felcsút.
  2. Ezt valószínűleg Pintér is tudta, mivel a Felcsút öt légióssal a pályán fejezte be a meccset. 
  3. A Honvédban viszont csak három külföldi labdarúgó játszott a mérkőzésen.
  4. Mivel a nemzetközi kupaindulók ellenfelei is öt légióssal állhatnak fel, így egyetlen meccsen sincs könnyebb dolguk, mint a Felcsútnak a sajátján. Ráadásul nem úgy néz ki, mintha a Felcsútnak a nemzetközi kupaindulókra kéne figyelnie.
  5. A légiósok számát három, illetve öt főben nem egy szabály határozza meg, hanem csak egy ajánlás. Épp olyan ajánlás, mint a két U21-es játékos szerepeltetésére vonatkozó, amit a Felcsút eddig minden egyes idei fordulóban megsértett.
  6. A szabályzat szerint akár 11 külföldivel is felállhat egy csapat a bajnokikon (köztük maximum 5 lehet nem EU-s polgár), csak ebben az esetben elesik némi támogatástól. 
  7. Azért az mégis milyen, hogy a nemzeti utánpótlásképzés fellegváraként agyontámogatott akadémia csapatának edzője azon sír, hogy nem játszathat több külföldit.

És a legszebb: Pintér épp azzal indokolta, hogy Branislav Danilović véd Hegedűs Lajos helyett, hogy ezen a meccsen öt légióst játszathatott. A szerb kapus két potyával járult hozzá a végeredményhez.

Rovatok