Index Vakbarát Hírportál

A PSG belehugyozik a medencébe

2017. szeptember 7., csütörtök 07:53

Neymarra és Kylian Mbappéra több mint 400 millió eurót költött a Paris Saint-Germain a nyáron, mégis meg tudtak felelni az UEFA gazdasági fair play, azaz Financial Fair Play-szabályának (FFP).

A törvény - nagy vonalakban - azt mondja ki, hogy egy klub nem költhet többet évente, mint amennyi bevétele van, illetve csak pár millióval mehet mínuszba, különben jön a büntetés. A legsúlyosabb a kizárás az európai kupákból.

A PSG katari tulajdonban van, valójában az ország csapata, így ha bevétel kell, kulönböző szponzorációs szerződésekkel kisegítik a klubot, vagy ha ez sem elég a határokon belül maradni, olyan trükkel oldják meg, mint Mbappénál. Valójában 180 millió euróért igazolták, de hivatalosan egy évre csak kölcsönvették a Monacótól, így az üzlet már a következő szezonra számít.

Neymarnál másképp játszották át a szabályt: a brazilnak adtak egy zsák pénzt Katarban - valakik -, ő kivásárolta magát a Barcelonától 222 millió euróért, majd ingyen csatlakozott a PSG-hez. Egyszerű játék ez a futball, akkor is, ha nem a pályán űzik.

Az UEFA sem teljesen hülye, a szövetség pár napja jelezte, vizsgálatot indít a PSG ellen.

A kezdeményezést erősen támogatja Javier Tebas, a spanyol futball-liga elnöke, különösen, hogy az ő bajnokságának egyik csapata, a Barcelona szenvedte a neymaros esetet.

Tebas egy manchesteri kongresszuson az ESPN-nek beszélt róla, mi is a baja azzal, amit a PSG művel.

A PSG röhög a gazdasági fair playen. Belehugyozik a medencébe. Neymar kiállt az ugródeszkára, és pisilt. Ez tarthatatlan

- vezette fel szemléletesen mondandóját.

Ez van, amikor egy futballklub versenyhelyzetbeli előnyhöz jut, miközben az előnyt nem maga állítja elő. Ez a PSG, a Manchester City, és ilyen volt a múltban a Chelsea.
Az UEFA nem véletlenül alkotta meg az FFP-szabályt, úgy gondoljuk, ezt a szabályt megszegték. Az UEFA-nak nyomoznia kell, sőt az EU-nak nyomoznia kell.

Tebas problémája magyarul annyi, hogy a PSG és a City nem a futballjával vagy a futballhoz kötődő marketingjével keresi meg a pénzt a játékosokra, a vagyona a futballon kívülről származik. Ahogy Arsene Wenger Arsenal-edző mondta a Neymar-üzlet után:

Ez történik, ha egy országnak van egy futballcsapata.

Tebasnak pont ez fáj.

Ha Neymar a Manchester Unitedbe ment volna, nem lenne ennyire fontos, hogy bíróságra vigyük az ügyet. Őket nem doppingolják gazdaságilag.

A dopping ráadásul kihat a játék egészére:

Amikor a PSG-be és a ManCitybe ömlő pénz bekerül az európai futballba, az felnyomja a fizetéseket és a transzferdíjakat. Erről kell beszélnünk.

Rovatok