Index Vakbarát Hírportál

A skótok gólkülönbséggel bukták el a vb esélyét

2017. október 8., vasárnap 20:23

 A 2018-as futball-világbajnoki európai selejtezőiből vasárnap egy csapat jutott ki egyenes ágon. A lengyelek jutottak ki egyenes ágon. A szlovákok és a dánok a pótselejtezőben bízhatnak. A skótok drámaian, gólkülönbséggel bukták el ennek a lehetőségét.

Az E csoport egyáltalán nem volt lefutott, három csapat volt versenyben a csoportgyőzelemért illetve a pótselejtezős helyért. A lengyeleknek legalább egy döntetlenre volt szükségük az első helyhez, elég gyorsan jó helyzetbe kerültek, már a 6. percben vezettek, majd tíz perc múlva már két gól előnyük volt Montenegróval szemben, ami egy győzelemmel még elérhette volna a második helyet. A második félidő utolsó húsz percében összesűrűsödtek az események, a montenegróiak, öt perc alatt szereztek két gólt, de nagyjából csak két percig örülhettek a döntetlennek. A 85. percben jött Lewandowski, majd egy öngóllal 4-2 lett a végeredmény. A lengyelek egyenes ágon kijutottak a vb-re.

A csoportban Dánia lett a második, mivel Montenegró nem nyert, ehhez bármilyen eredmény jó volt neki. A románokkal játszott meccse 1-1 lett.  Az kazah-örmény meccsnek is ez lett a végeredménye.

Az F csoportban az első hely már korábban eldőlt, Anglia már kijutott a vb-re, de a második helyre még három csapat pályázott. A skótok voltak pontelőnyben, de abban nem bízhattak, hogy egy döntetlen is elég Szlovéniával, mert szinte biztos volt, hogy a szlovákok több góllal verik Máltát, és akkor övék a második hely.

Szlovákia hozta is a kötelezőt, 3-0-ra győzte le otthon a máltaiakat Nemec duplájával és Duda góljával. A skótok pedig drámai módon búcsúzhattak el a vb-től. Jól kezdtek, a 32. percben Griffitsh góljával vezettek, de a szlovénok megfordították a meccset, Beznak duplájával a 72. percben már 2-1-re vezettek.

A skótoknak két gól kellett volna innen a továbbjutáshoz, sok helyzetük volt, de csak a 88. percben jött össze az egyenlítés Snodgrass révén. A játékvezető négy percet hosszabbított, a 92. percben Szlovénia emberhátrányba is került, de már nem volt esélyük a győztes gólra a skótoknak. 

Az angolok a már tét nélküli meccsükön 1-0-ra verték Litvániát Harry Kane 11-esével.

Bár Szlovákia második, nem biztos, hogy játszhat pótselejtezőt. A kilenc európai csoportból a nyolc legtöbb pontot szerző második mehet a rájátszásba, és öt csoportban már most jobban állnak a második, mint Szlovákia. 

E csoport:
Lengyelország-Montenegró 4-2 (2-0)
Dánia-Románia 1-1 (0-0)
Kazahsztán-Örményország 1-1 (0-1)
A csoport végeredménye: 1. (vb-résztvevő) Lengyelország 25 pont, 2. (pótselejtezőt játszik) Dánia 20, 3. Montenegró 16., 4. Románia 13, 5. Örményország 7, 6. Kazahsztán 3

F csoport:
Szlovákia-Málta 3-0 (1-0)
Szlovénia-Skócia 2-2 (0-1)
Litvánia-Anglia 0-1 (0-1)
A csoport végeredménye: 1. (vb-résztvevő) Anglia 26 pont, 2. Szlovákia 18 (17-7), 3. Skócia 18 (17-12), 4. Szlovénia 15, 5. Litvánia 6, 6. Málta 1

Rovatok