Index Vakbarát Hírportál

Ostoba és felesleges vs. nagyszerű és fontos

2017. október 16., hétfő 11:21

Térdre ereszkedve várta a Hertha BSC a Schalke elleni szombati bajnokiját, szolidaritást vállalva az NFL-játékosokkal, akik a diszkrimináció ellen tiltakoztak, egyben hirdetve, hogy a klub a tolerancia pártján áll. A tiltakozás szeptember végén kapott új lendületet, amikor Donald Trump amerikai elnök szerint ki kell rúgni azokat a szarháziakat a csapatokból, akik nem felállva hallgatják a himnuszt.

A Hertha akciójára felfigyeltek a brit, az olasz, vagy a spanyol lapok is, a németek pedig már kommentárokat is fűztek hozzá.

A Bild szerint ostoba és nem megfelelő volt ez a tiltakozás, mert egy futballklubnak a futballal kellene foglalkoznia, nem pedig a politikával. A klub tulajdonosai sohasem szenvedtek a megkülönböztetés miatt.

A cikk írója az amerikaiak akcióját teljesen helyesnek és szimbolikusnak véli. Emlékeztet arra is, hogy a háború utáni Berlinben épp az amerikaiak testesítették meg a szabadságot, ezért történelmileg is kifogásolható, amit Dárdai Pál klubja tett.

A Német Futball Liga ugyanakkor nagyszerű és fontos kezdeményezésnek nevezte, amit az Olimpiai Stadionban láttak, amelyik illeszkedik a rasszizmus elleni kampányba, ami az UEFA-nak és a FIFA-nak is kiemelten fontos.

A sérült csapatkapitány, Sebastian Langkamp azt nyilatkozta, hogy nem a 18., hanem a 21. században élnek, de még néhány ember az ideológiák fogságában van. „Ha példát tudunk mutatni, az egy jó dolog.”

Michael Preetz sportigazgató azzal indokolt, hogy olyan világban élnek, amikor a futballcsapatok a figyelem középpontjában vannak.

„Berlin kozmopolita, befogadó város, és ellenez mindenféle kirekesztést, a sokféleség oldalán áll. Ezt demonstráltuk szombaton” - állapította meg.

Dárdai Pál inkább a csapatával foglalkozott, amelyik 2-0-ra kikapott, és nem volt sem friss, sem dinamikus, és önkritikusan bevallotta, elkövetett néhány hibát. A válogatott játékosokat csak csütörtökön kapta vissza, akkor értek vissza hazájukból. Jó jel viszont, hogy Davie Selke már egy félidőre alkalmas volt, és Lazarót is bevetette. Mindkét játékos sérülése után tért vissza, a nyáron igazolták mindkettőt, Selkéért 12 millió eurót fizettek a Lipcsének.

A Herthára az ukrán Zorya Luhanszk vár csütörtökön az Európa Ligában, egyik sem volt eddig eredményes, még csak gólt sem rúgott.

(Borítókép: AFP / DPA / Annegret Hilse)

Rovatok