Index Vakbarát Hírportál

Harry Kane: nagyra nőtt Rooney, a defektek nélkül

2017. október 23., hétfő 16:13

Harry Kane a legjobb angol csatár, aki Wayne Rooney óta feltűnt, és ez nagyobb dicséret, mint elsőre látszik, ugyanis már 15 éve, hogy Rooney 2002 őszén, épp októberben berobbant a topfutballba.

A 16 éves Rooney Arsenal-verő góljára mindenki emlékszik, ezzel szemben Kane-nek nincs ilyen meghatározó találata, ő azzal tűnik ki, hogy

2014 április elején elkezdett gólokat lőni, és azóta sem hagyta abba.

Akkor mutatkozott be a Tottenhamnél a Premier League-ben, 5-1-re verték a Sunderlandet, és góllal nyitott a ligában. Ez volt a harmadik találata nevelőklubjában: 2011 decemberében már betalált egy Európa Liga-meccsen, majd majdnem két évvel később - 2013 október - a Ligakupában szerezte második tottenhames gólját. (A kimaradt időszakokban alsóbb osztályokban játszott, a Tottenham ugyanis kölcsönadta a Leyton Orientnek, a Millwallnak, a Norwich-nak majd a Leicester City-nek.)

A sunderlandes PL-nyitógólja óta három és fél év telt el, ez alatt Harry Kane 119 gólt rúgott. Ejha.

Premier League-statisztikájától leesik az állunk,

az utóbbi három szezonban 75 gólt termelt az angol bajnokságban.

Az új idényben is iparkodik, 9 meccsen 8 gólnál tart a Spursben, azaz 86 PL-gól három és - alig - egynegyed idény alatt. A BL-ben is beindult, 3 kör után 5 gólja van. A múlt szezont 38 meccsen 35 góllal zárta - minden klubmeccset számítva -, ez már ronaldós-messis mutató, ebben az évadban a 12/13-a végképp.

Ugyanehhez Rooney-nak hét év és bő hét szezon kellett, 2002 októberétől 2009 őszén jutott túl 80. PL-gólján. 100 klubgólja hat év alatt jött össze, 2008 őszén. Így azért még erősebb Kane produkciója, ugye?

A válogatottban a legkisebb a különbség Rooney és Kane között, előbbi a 23. meccse után 9 gólnál járt, Kane 12-nél tart. Rooney tavaly az angolok alltime gólkirálya lett 53 találattal.

De mi az, amivel többet tudhat Kane Rooney-nál? Futballtudásban nem jobb, ez kijelenthető, nem gyorsabb, nem technikásabb, nem futballokosabb, pláne nem agresszívebb a fiatal Rooney-nal.

A különbség a fizikumban rejlik: amíg Rooney 176 centi, addig Kane 188.

Alapból nagyobb az ember, a magassága meg egyértelműen segíti a fejjátékát, ami Rooney-nak sosem volt az erőssége. Kane magasabbb Cristiano Ronaldónál is három centivel, alapfizikuma jobb a portugálénál is. Úgy pattannak le róla a védők, mint gumilabda a betonfalról, vagy épp lobognak a hátán, miközben gólt lő.

Nem véletlen, hogy az október közepi Real Madrid-Tottenham meccs előtt elkezdték pedzegetni, hogy Kane-t megkörnyékezte a Madrid, és már azt is írják, hogy a Barcelona igazgatója ott volt a Bernabeu-ban, hogy megfigyelje őt.

Kane az első gólban volt benne, sarkazása nem jött össze, de a labdát Rafael Varane saját kapujába rúgta. A végén, már iksznél kihagyott egy nagy helyzetet, lapos lövését bravúrral tolta ki Navas kapus.

A lefújás után Kane elkérte kedvence, Cristiano Ronaldo mezét, mint mondta,

Ronaldo a példaképem, ezért is kértem el tőle a mezt, és odaadtam neki az enyémet. Az övét bekereteztetem, hogy az enyémmel mihez kezd, nem tudom.

Ez a két mondat nagyjából jellemzi is Kane-t, mint embert. Ha már eddig Rooney-hoz, az utóbbi 15 év legjobb angol csatárához hasonlítottuk, folytassuk: a magánéletük nem is lehetne különbözőbb.

Rooney kilengései folyamatosak, bulibalhék, kurvák, kimaradások, ittas vezetés jellemzi karrierjét a pályán kívül. Utóbbiból épp most szeptemberben is akadt neki - majd' 32 évesen -, a jogosítványa bánta.

Kane 24 éves, az év elején lánya született gyerekkori szerelmétől, a nyáron eljegyezték egymást, azaz minden a legnagyobb rendben. Kane józan karaktere azon is megfogható, ahogy a magánéletéről beszél.

Katie-vel egy suliba jártunk, látta az egész karrierem. Kicsit őrültnek találja a felhajtást. Azt hiszem, párszor már az újságokba is bekerült, lefotózták, mikor kivitte a kutyákat.

(Bradyt és Wilsont az NFL-sztárok, Tom Brady és Russell Wilson után.)

Harry Kane tehát egy mindennapi angol srác az átlagos angol srácoktól eltérő mentalitással: nem piál, nem bulizik, nem csajozik, viszont ugyanúgy szeret focizni, mint ők. Sőt, még sokkal jobban is tud náluk, ráadásul fél fejjel és 8-10 kilóval nagyobb is az átlag angol kölyköknél. Egyszerű játék ez a futball, csak nem egyszerű manapság ilyen gyereket találni.

Meglátjuk, hogyan hat majd rá a pénz, mert az biztos, ha ő klubot vált, az lesz vagy 150 millió font, könnyen lehet, hogy még több is, hiszen a 18 éves Kylian Mbappéért 25 gól után adott 170 milliót a PSG.

Nem valószínű, hogy foglalkozik vele, csak az a kérdés, hol folytatja nevelőklubja után. A Real és a Barca már beindult, és mivel otthon a ManUnited, a Citynél és a Chelsea-nél is elég biztos a 9-es mez birtokosa, ráadásul a Tottenham inkább bizniszel külföldiekkel, jövő nyáron más sanszosan a spanyol bulvárlapokban tűnhet fel Brady és Wilson.

Borítókép: Carl Recine / Reuters.

Rovatok