Index Vakbarát Hírportál

FTC: Szervezett támadás volt, nem lehetett rá felkészülni

2017. november 10., péntek 11:03 | aznap frissítve

A Ferencváros először tartott sajtótájékoztatót a szombati FTC–Debrecen-meccsen történt verekedés és késelés után. A klub bemutatta azokat a videofelvételeket, amin a balhé részletei láthatóak. Ezeket a képsorokat azonban védik, a rendőrség kérésére a sajtótájékoztatón nem lehetett kép- és hangfelvételt készíteni. Így a videón látottakat szövegben próbáljuk meg átadni.

Negyven-ötven csuklyás jött le a büfé előtti térhez vezető lépcsőn, és közelített Bonyha (ő az a szurkoló, akire többtucatnyian rontottak rá) és egy vele lévő társa felé, farkasszemet néztek velük, aztán megtámadták őket. Egy másik videórészleten azt látszott, hogy a büfé előtt társával várakozó Bonyhának egyik (vagy mindkét kezében) kés van, de csak fenyegette a vele szemben felsorakozó, támadásra készülő, 35-40 főt számláló maszkos, csuklyás csoportot. Nem sokkal később a csoport ráment Bonyhára és társára. Utóbbit ketten-hárman ütlegelték, és amikor a földre került, otthagyták. Eközben Bonyha a lépcső felé tartott, nyomában a csoport nagyobbik részével, és elindult felfelé. Itt dobták meg egy kukával, ahogy az már látható volt több korábbi felvételen, majd megrugdosták a földre kerülő férfit.

Az egész eseménysor nagyjából szűk egy percig tartott, ennyi idő alatt ért oda a biztonsági szolgálat tenni is tudó egysége.

A sajtótájékoztatón Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója közölte: szervezett támadás, köztörvényes bűncselekmény történt. Akiket sikerül beazonosítani, azok a Ferencváros egyetlen sporteseményét sem látogathatják. Eddig 11 főt azonosítottak be 100 százalékos biztonsággal. A beazonosítást nehezíti, hogy van, aki többször is ruhát cserélt a támadás után. A váltóruhák egyben azt is igazolják, hogy előre eltervezett volt az akció.

Nyíri szerint egy ilyen balhéra egyetlen sportegyesület sem tudott volna felkészülni. Egyelőre nem tudják, hogyan került be a kés a stadionba, akár egy bankkártyának álcázott kést is bevihettek, amit nehéz megtalálni. Illetve elmondta, hogy ők nem készültek szervezett támadásra.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a visszatérő szurkolókkal a klub megállapodott arról az előzetes tárgyalásokon, hogy a vénaszkennert eddig is vállaló szurkolók haja szála sem görbülhet. Így Bonyháé sem. Nyíri kategorikusan cáfolta, hogy a szurkolók azt kérték volna, hogy Bonyha ne legyen ott a meccsen.

Kiderült az is, hogy a szombati meccsen a biztonsági szolgálat nem a legerősebb „kríziskezelő” egységével volt jelen a támadás helyszínén, mert a klubvezetés ebben egyezett meg a szurkolói csoportokkal.

„Vagyonőr és vagyonőr között is van különbség" – utalt Nyíri arra, hogy a B lelátó környékén szolgáló csoport nem a leghatékonyabb erőkből állt. Mint elmondta, a korábban rendre alkalmazott (és bevált) „kríziskezelő” egység szintén a biztonsági szolgálat embereiből áll, de az ő jelenlétük a szurkolókkal történt egyeztetés alapján csak indulatokat szított volna az ultrák között, ezért egyeztek meg ebben a megoldásban, hogy a kríziskezelő egység távolabb állomásozott. De levonták az ügy tanulságait, és mostantól majd közelebb lesz.

A biztonsági szolgálat vezetője, Baranyai Imre azt mondta, nem gondolták, hogy ilyesmi történik a szünetben. Azért nem tartózkodott a közelben a „kríziskezelő” egység, mert akkor felrúgták volna a visszatérő szurkolók és a vezetőség közötti megállapodást.

Ez nem a biztonsági szolgálat döntése volt, hanem a vezetőség utasítása, amit a biztonsági szolgálatnak teljesítenie kellett.

Baranyai azt állította, egy kolléga már rohant hozzájuk a hírrel, ahogy kitört a balhé, és úgy 50 másodperc múlva már a helyszínen is voltak a kríziskezelők. Ha a lelátón történik hasonló, akkor gyorsabban tudtak volna reagálni, mondta. 

Bonyhát azért nem védték külön (noha lehetett tudni, hogy a személye problémát okozhat), mert bíztak az szurkolókkal kötött megállapodásban, illetve 7000 szurkoló volt a B lelátón, „ennyi erővel mindegyiküket egyenként védeni kellett volna”.

Az eset egyik furcsasága volt, hogy Bonyha nem a rendes bejáraton jutott be a stadionba, hanem az úgynevezett problémamegoldó kapun. Nyíri azt mondta: a férfi azért választotta ezt a bejáratot, mert egy sportsérülés miatt bekötött kezével nem tudott bemenni a rendes kapun. (Korábban egyesek úgy értelmezték Bonyha bekötött kezét, hogy a bandázs jelezte, verekedésre készült.)

A balhé két súlyos sérültje már elhagyta a kórházat. Nyíri azt mondta, nem ismerték Bonyha előéletét, nem is volt tisztük vizsgálni, de lehet, hogy igazak a büntetett előéletről szóló információk.

Az operatív igazgató úgy vélte, hogy bevált az a megállapodás, amit Kubatov Gábor Fradi-elnök kötött a szurkolókkal. A szurkolói csoportok vezetői szorosan együttműködtek a támadók beazonosításában, és a napokban is találkoztak, találkoznak velük. Egy ilyen nyilvánvaló provokáció miatt nem fogják felrúgni a megállapodást, mondta.

Az operatív igazgató arra a kérdésre, hogy a Fradi Biztonsági Szolgálat 50 százalékos résztulajdonosaként mennyire lehet objektív a klub által lefolytatott vizsgálat, közölte: ez nem befolyásolja a dolgokat. Illetve elmondta, hogy megállapításaik szerint

a biztonsági szolgálat nagy hibát nem követett el.

A pirotechnikai eszközök stadionba kerüléséről és használatáról kiderült, hogy az részben a klub tudtával, beleegyezésével történt.

Ami a jövőt illeti, a B-középbe ezentúl is csak 500 szurkolónak kell a vénaszkenneres beléptetést választania, tehát nem állítják vissza a kötelező szkennelést mindenkinek. Akinek van érvényes jegye (és nincs a már azonosított 11 szurkoló között), az mehet a Paks elleni idegenbeli meccsre. Az MLSZ Fegyelmi Bizottságának hárommeccses szektorbezárása kapcsán tárgyalásos eljárást kérnek, ha pedig ezen sem születik a számukra kedvező ítélet, akkor fellebeznek.

A Fradi-balhé összegezve:

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok