Index Vakbarát Hírportál

A francia futball legbizarrabb 3 perce

2017. december 14., csütörtök 07:55

Nincs rá jobb szó, bizarr. Csak ez írja le, ami a szerda esti Rennes-Marseille Francia Ligakupa-nyolcaddöntő 63. percében, 2-1-es állásnál történt.

A hazai Benjamin André távoli lövéssel szétrúgta a lécet, ahonnan a labda minden kétséget kizáróan kifelé, a vonal elé pattant, vagy 60-70 centire attól. A játék nem is állt meg, a Marseille elkezdte hozni kifelé a labdát, csakhogy Johan Hamel játékvezető partjelzője zászlós intésére reagálva megállította az akciót.

Kiment a partjelzőjéhez, diskurált vele. Az bólogatott neki, mire a hazai drukkerek elkezdtek örülni, Andrét megölelte egy társa, a Canal+ csatorna riporterei pedig azt kezdték hajtogatni,

megadták a gólt.

A tévében egymás után játszották vissza a kristálytiszta nem gólt, és a kommentátorok komolyan elkezdtek filozofálni rajta, hogy a labda bent volt-e. (Franciaországban gólkamera van, ám nem jelzett - nem életbiztosítás -,  videóbíró nincs.)

Közben a pályán a bíró a kezdőkör felé sétált, túl is azon. A marseille-iek reklamáltak neki, az oldalvonalnál csere zajlott, mindkét edző le-föl járkált, nem tudták, mi van. Szürreális pillanatok voltak.

Miután a csere befejeződött, Hamel újra a partjelzője felé ment, és erős karmozdulatokkal jelzett, valószínűleg azt, hogy

nincs gól.

Legalábbis a francia tévések és a nálunk közvetítő Digi riportere is erre jutott - helyesen, tényleg nem ítélték gólnak a felső lécet.

Lényeg a lényeg, úgy három perc után a játék 2-1-ről, vendégbedobással folytatódott, bár a labda a pályán volt, amikor a játékvezető megállította a meccset.

Hamel a lefújás után a Canal+ -nak elmondta, mi történt.

Megvitattuk a történteket az asszisztenseimmel, előírás szerint. Nem adhatok gólt, ha kételyeim vannak. A távolság a labda és a gólvonal között túl nagynak tűnt. Ilyen körülmények között nem ítélhettem gólt, maradtam az első benyomásomnál. Nyilvánvaló volt, hogy a labda nem ment át a gólvonalon, ezt mondtam az asszisztenseimnek.

Tehát valóban a játékvezető győzködte az asszisztensét, hogy a kristálytiszta nem gól az tényleg nem gól - ez már nem bizarr, hanem abszurd. (Kár, hogy a Valencia-Barca bírójának meg sem fordult a fejében, hogy segédje tévedhet.)

De a mérkőzésnek ezzel nem volt vége! Úgy negyedórával a vége előtt ugyanis Mitroglou, aki az első Marseille-gólt is fejelte, újra stukkolt egy gólt, 2-2-re egyenlített.

Csakhogy Hamel azonnal érvénytelenítette a találatot. Les miatt, amit a másik partjelzője mutatott neki. Nem nehéz kitalálni: nem volt les. Nagyon nem, ugyanis a túloldalon a rennes-es jobbhátvéd mélyen beragadt, játékban tartva a gólszerzőt. Sajnos Hamel ezúttal nem hallgatott az ösztöneire.

A 80.-ban Valere Germain fejesgólját aztán már a partjelző is szabályosnak látta, 2-2-re alakult az állás. Ez lett a végeredmény is, a Francia Ligakupa szabályai szerint azonnal jöhettek a tizenegyesek.

A Rennes - nagyobb dráma nélkül - nyerte a szétlövést, és jutott tovább a legjobb nyolc közé.

Rovatok