Index Vakbarát Hírportál

A világbajnokságról való kizárással fenyegeti Spanyolországot a FIFA

2017. december 16., szombat 10:02

Több mérvadó spanyol és nemzetközi forrás szerint is a vébéről való kizárással fenyegette meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a spanyol válogatottat. 

Még Kovács Attila és Deutsch Tamás csatájának idejéről emlékezhetünk rá, hogy a FIFA nem tolerálja, ha a politika közvetlenül beleszól a nemzeti labdarúgó-szövetségek életébe. A kétezres évek hajnalán az első Fidesz-kormány sportminisztere kényszerült meghátrálásra, most pedig valószínűleg a spanyol kormánynak kell visszavennie, miután a nemzetközi szövetség jelezte, hogy akár a spanyolok nyári oroszországi világbajnoki szereplése is veszélybe kerülhet, ha a kormányzat továbbra is megpróbál beavatkozni a szövetség új elnökének megválasztásába.

A spanyol szövetséget jelenleg  Juan Luis Larrea vezeti, miután Angel Maria Villarnak korrupciós vádak miatt le kellett mondania. Az új választás előkészületei már javában zajlanak, ám az El Pais információi szerint a nemzeti sportbizottság elnevezésű kormányszerv kapcsolatba lépett a szövetséggel, hogy megpróbálja befolyásolni a következő elnök személyét. Ami közvetlen beavatkozásnak számít, és élesen szembe megy a FIFA szabályzatával. Az ugyanis kimondja, hogy:

"Minden tagszövetségnek önállóan kell intézni az ügyeit, és biztosítania kell, hogy harmadik, külső fél nem avatkozik be ezekbe."

A szabály megsértése felfüggesztést von maga után, ami automatikusan azt jelenti, hogy az adott országot kizárják a FIFA rendezvényeiről, így a 2018-as vébéről is. Hasonló okok miatt a szintén világbajnoki résztvevő Perut is figyelmeztette nemrég a FIFA, míg Kuvait, illetve Pakisztán tagságát az elmúlt években fel is függesztették.

Rovatok